lohuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 augustus 2020 door Patrick Simons

Christelijke Jodenhaat leidde volgens Oscar Lohuis tot verschrikkelijk bloedvergieten

"De diepste wortels van het antisemitisme zitten in de christelijke leer." Dat stelt dominee Oscar Lohuis in de zomerpodcast van Christenen voor Israël. Hij ging daarin met Sara van Oordt in gesprek over de vervangingsleer. Lohuis vertelt in het openhartige gesprek onder andere hoe hij in het Holocaustmuseum in Jeruzalem tot de ontdekking kwam dat Jodenhaat ten diepste uit het christendom voortkomt: "Ik ben gaan beseffen dat we ons moeten verootmoedigen, onze schuld moeten belijden en een andere houding aan moeten nemen richting het Joodse volk."

In het begin van het gesprek legt Lohuis uit wat die term 'vervangingsleer' volgens hem betekent. “Wat we ermee bedoelen is dat de boodschap van het christendom al snel is: ‘wij zijn nu het geestelijke Israël, wij zijn het nieuwe Israël. De rol en de roeping van het natuurlijke Israël en de uitverkiezing van dat volk is sinds Christus voorbij. Dat was zo ten tijde van het Oude Testament. In het Nieuwe Testament is de kerk het nieuwe verbondsvolk. De kerk is in plaats van Israël gekomen, de kerk heeft Israël vervangen.’ Dat is waarom we het vervangingsleer noemen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Beluister de hele podcast

Reacties

T
Dat het beschamende anti- joods zijn onder christenen aanwezig was heeft het mogelijk gemaakt dat het Nederlandse volk niet massaal in verzet kwam bij de deportatie. Gelukkig waren er wel die het kwaad inzagen en zich verzetten.Wat gebeurt er nu vandaag de dag? Een keppeltje dragen is gevaarlijk geworden. Voor joden is bij de komst van de islam de bedreiging alleen maar groter geworden. Dat onduldbare antisemitisme van de islam, de leer van haat jegens joden moet verboden. Wie dat voorstaat moet wel lef hebben om het voor joden op te nemen.
Wat de christelijke leer genoemd wordt, is dus helemaal geen christelijke leer. Het is de leer van een instituut dat zich Christelijk noemt. Waarom alleen maar afstand nemen van de leer en niet van het instituut, dat niet alleen het Joodse volk discrimineerde, maar eigenlijk elk volk en elk mens, dat niet aan die z.g. christelijke leer beantwoordt... tot op heden. Dat instituut was zelfs een machtig instrument om overheden recht te verschaffen andere volkeren, die niet bij dat instituut hoorden, te koloniseren en tot slaaf te maken.

Wie zijn dan de 'uitverkorenen' uit: Mat. 22:14, 24:22, 24:31, Lukas 18:7, Rom. 8:33, Ef. 1:4, Kol. 3:12, 1 Tes. 1:4, 2 Tes. 2:13, 2 Tim. 2:10, 1 Pet. 1:2, 1 Pet. 2:9 (!), Op. 17:14 en vele, vele andere teksten?

De kerk is natuurlijk niet in de plaats van Israël gekomen, maar wél de gemeente van Jezus Christus, die bestaat uit geestgedoopte christenen van zowel Joodse als niet-Joodse afkomst.

En Israël in het OT omvatte ook niet het hele volk, maar alleen 'zij die hun knieën niet voor de Baäl gebogen hadden'.

Staat allemaal in de Bijbel.

Toon meer reacties (20)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!