Deniz (6) en Eyup (11)
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Christelijk gezin uit Middelburg wordt uitgezet naar Turkije: "Hun leven staat op het spel"

“Als de familie Elmas terug moet naar Turkije staat hun leven op het spel. Ik krijg kippenvel bij die gedachte.” Annemiek de Quelerij is directeur van basisschool De Regenboog in Middelburg. De kans is groot dat twee van haar leerlingen met hun ouders op het vliegtuig naar Turkije worden gezet. Het bekeerde Koerdische gezin heeft een islamitische achtergrond en verblijft sinds oktober 2015 in Nederland. Annemiek zet zich in voor Deniz (6) en Eyup (11), ondanks dat een verblijfsvergunning voor de derde keer is afgewezen.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Waarom zet je je als schooldirecteur in voor de familie Elmas?
Annemiek: “De meeste asielzoekerskinderen gaan in onze omgeving naar het Taal Expertise Centrum (TEC) om de Nederlandse taal te leren en daarna naar een reguliere basisschool. TEC was van mening dat Eyup en Deniz het Nederlands voldoende onder de knie hebben. Maar veel scholen stelden de voorwaarde dat ze eerst naar het TEC zouden gaan. Een kennis die bij hen betrokken was, vroeg mij per e-mail of er misschien op onze school plaats voor hen is. Ik hoorde over hun bekering tot het christendom en dat ze dolgraag onderwijs op een christelijke school wilden krijgen. Vandaar dat ik met hen in aanraking ben gekomen. Het mooie is dat de ouders erg betrokken zijn. Vader Irfan (34) gaat mee bij schooluitjes en moeder Pijan (38) helpt onder meer met schoonmaken.”

"In verschillende azc's zijn ze gepest door moslims omdat het als moslim not done is om de islam vaarwel te zeggen en je te bekeren tot het christendom."

Wat staat hen te wachten bij een terugkeer naar Turkije?
“Uit dit land heeft het gezin doodsbedreigingen ontvangen. Kortom, hun leven staat op het spel. Overigens is hun situatie in azc’s in Nederland ook verre van veilig. In de vijf jaar dat ze in ons land zijn, is het gezin in zo’n tien keer verhuisd en hebben ze in zes verschillende azc’s gewoond. Op verschillende plekken zijn ze gepest door moslims omdat het als moslim not done is om de islam vaarwel te zeggen en je te bekeren tot het christendom.”

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wil het gezin terugsturen naar Turkije. Waarom is in april de asielaanvraag afgewezen?
“Het bekeringsverhaal acht men bewezen, maar er is onvoldoende reden om in Nederland te blijven omdat Turkije volgens de IND een veilig land is. Als christen een leven in Turkije leiden is volgens hen niet onmogelijk. In mijn optiek worden de bedreigingen die het gezin ontvangt te weinig serieus genomen. Verder stelt de IND dat de familie Elmas niet valt onder de twee groepen die wél recht hebben op een verblijfsvergunning. Die twee groepen zijn: aanhangers van de Gülen-beweging (1) en politiek activisten/journalisten/mensenrechtenverdedigers die significante kritiek op de regering hebben geuit (2).”

Tegelijkertijd is Turkije op papier een veilig land met wie de Europese Unie zelfs samenwerkingsovereenkomsten heeft.
“Turkije wordt inderdaad aangemerkt als een veilig land, maar daar plaats ik toch echt vraagtekens bij. Denk aan de bedreigingen die het gezin vanuit dat land ontvangt. Bekering tot het christendom is voor veel moslims reden voor eerwraak. Turkije telt relatief weinig christenen. En het percentage ex-moslims dat christen is geworden is nog kleiner. Heftige uitspraken van president Recep Tayyip Erdogan maken het er niet beter op.” Vorig jaar constateerden verschillende kerkleiders in Turkije dat media kerken en christenen gelijkstelt aan terroristische groepen.

“Als de familie Elmas terug moet naar Turkije staat hun leven op het spel. Ik krijg kippenveld bij die gedachte.”

Hoe nu verder? Mag de familie Elmas voorlopig bij jullie in Middelburg blijven?
“Hun advocaat Hans van Zundert is tegen de afgewezen asielaanvraag in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Hierover horen we binnen enkele weken meer. Wie is afgewezen heeft officieel geen recht meer op asiel en dus moet de familie Elmas eigenlijk het AZC in Middelburg verlaten. Tóch doen we er alles aan om hen hier te houden.” Annemiek maakt duidelijk dat het gezin inmiddels een behoorlijk netwerk in de Zeeuwse hoofdstad heeft opgebouwd. Op school en ook in de kerk. Ze voelen zich thuis in de gereformeerd-vrijgemaakte Kruiskerk en willen daar graag actief betrokken zijn. “Ze vinden het fijn dat de dominee binnenkort op bezoek komt.”

Situatie Turkije
Turkije is sinds de mislukte staatsgreep in 2016 tegen president Erdogan bezig met het uitzetten van christelijke zendingswerkers. Minstens 23 buitenlandse christelijke gezinnen moesten het land verlaten. De Vereniging van Protestantse Kerken zei in haar rapport over 2018 dat de publieke haatdragende taal tegen de kleine christelijke gemeenschap in Turkije is toegenomen sinds de zaak van Andrew Brunson, een Amerikaanse voorganger die al twintig jaar in Turkije werkt, maar van spionage werd beschuldigd. Na zijn vrijlating in 2019 moest Brunson het land verlaten en voerde Turkije de druk op buitenlandse zendelingen op. Turkije neemt op de Ranglijst Christenvervolging van Open Doors de 36e plaats in.

Annemiek kan zich niet voorstellen dat de toekomst van de familie Elmas in dit land ligt. “En dan te bedenken dat de jongste nog maar zes jaar is en vloeiend Nederlands spreekt. Zijn broer Eyup gaat over een paar weken naar de middelbare school. Hij wil niet over deze kwestie praten. Ik merk dat de recente zelfdoding van een 14-jarige Syrische asielzoeker hem erg bezighoudt. Als betrokkenen merken we de laatste weken dat hun ouders hard achteruitgaan. Vanwege de stress eten en drinken ze te weinig. Mensen die zich voor hen inzetten nemen Eyup en Deniz af en toe mee naar het strand, zodat ze even het huis uit zijn en kunnen ontspannen.”

Dat het gezin ondanks deze moeilijke omstandigheden op God blijft vertrouwen, verwondert de schooldirecteur. “Het is bijzonder om te zien hoe rotsvast hun vertrouwen op God is. Zo vertelde hun vader onlangs dat hij een stuk is gaan lopen en tijdens die wandeling Gods aanwezigheid ervoer. En hun moeder hoor ik voortdurend zeggen: ‘Het komt goed. We vertrouwen op God’.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

S
Wij gaan ook bidden voor dit gezin. Onze God is machtig, wij vertrouwen op Hem!
Laat ze blijven, Zeker als ik dit verslag lees van Annemiek de Quelerij. Deze mensen die prima passen in ons land, willen werken, zich aanpassen enz. Geef de kinderen toekomst.

Natuurlijk weten we allemaal dat een moslim die christen wordt het niet makkelijk heeft in Turkije. Maar waarom dan mensen met een andere politiek kleur hier wel mogen blijven, en andere vanwege geloofs redenen niet, dat is meten met twee maten. vervolging is vervolging.

Coen van Dalen

Pastor Zuidpoort citty church Vlissingen

Raadslid ChristenUnie Vlissingen
Ik bid dat ze hier mogen blijven.

Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen