Rossem
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 augustus 2020 door Redactie

Maarten van Rossem noemt Oude Testament 'totaal krankjorum' en krijgt flinke kritiek

Historicus Maarten van Rossem is flink bekritiseerd nadat hij het Oude Testament 'totaal krankjorum' noemde. Van Rossem deed de uitspraak tijdens een uitzending van de televisiequiz 'De slimste mens'. Het leverde hem kritiek op van onder andere rabbijn Lody van de Kamp en dominee Jos van Oord. 

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Van Rossem is bij de quiz actief als jurylid. In de praktijk betekent dat vooral dat hij aanwezig is om waar nodig uitleg te geven. Ook kan hij op ieder willekeurig ogenblik inbreken om een bepaald onderwerp van commentaar te voorzien. Dat deed hij vorige week woensdag toen de deelnemers gevraagd werd wat het tweede boek van het Oude Testament is. Niemand wist het antwoord. Van Rossem brande vervolgens het Oude Bijbelboek volledig af. "Totaal krankjorum, gewelddadig en idioot", liet de historicus aan duidelijkheid niets te wensen over. 

Zowel vanuit het christendom als vanuit het jodendom werd afkeurend gereageerd op de woorden van Van Rossem. “Het lijkt op populistische pietpraat”, reageert dominee Jos van Oord in een open brief op Facebook. “En het is nog gevaarlijk ook. Maar zo kan een mens met uw kennis toch niet omgaan met ons cultureel erfgoed?” Rabbijn Lody van de Kamp werd ook onaangenaam verrast door de woorden van de historicus. “Dat een professor een Bijbelboek of welk ander levensbeschouwelijk werk beschrijft als ‘krankjorum’, zegt alles over de professor en niets over het boek. Het gebrek aan essentieel respect voor die medemens is precies waar de Bijbel op doelt bij het aanhalen van al die ‘geweldsscènes’.”

Het komt vaker voor dat het Oude Testament in het publieke debat onder vuur ligt. Dimitri Verhulst verbaasde zich in 2015 over gruwelijke details in het Oude Testament en besloot ze te bundelen in een eigen boek. "Vandaag de dag wordt met afschuw gesproken over de islam en de Koran. Maar laten we ook naar het boek van 'onze' Bijbel, een wortel van onze cultuurgeschiedenis. Wat een fascisme. Wat een oproep tot haat. We moeten stoppen met kijken naar de islam. We zijn net zo verderfelijk", vertelde hij in de uitzending van de talkshow Pauw.

"De Thora, hét heilige boek van de Joden en ook heel belangrijk voor christenen werd beschimpt en bespot", reageerde EO-presentator Arie van der Veer destijds. Later gingen zijn EO-collega Tijs van den Brink en predikant Paul Visser hierover met Jeroen Pauw in hetzelfde programma in gesprek. "Het verbaast mij dat er in een programma op de publieke omroep op zo’n ongenuanceerde en ondeskundige wijze gesproken wordt over de inhoud van de Bijbel", liet Visser destijds weten.

Onlangs publiceerde hoogleraar Mart-Jan Paul het boek 'Struikelblokken' waarin hij antwoord geeft op moeilijke vragen over het Oude Testament. Waarom bevat het Oude Testament zoveel passages met geweld?, is één van de vragen die aan bod komt. "Er staan zeker gruwelijke dingen in het Oude Testament, maar de rode draad is Gods rechtvaardigheid en barmhartigheid", stelt de oudtestamenticus in de interview met CIP.nl. Over een paar maanden is Van Rossem jarig. Misschien is 'Struikelblokken' een geschikt verjaardagscadeau?

Lees de hele reactie van dominee Jos van Oord en rabbijn Lody van de Kamp op Nieuw wij.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
E
Waarom deze ophef over een zuurpruimende marionet met titel waardoor hem intelligentie wordt toegedicht. Niet de adem waard om over te discussiëren.Een uitstekend voorbeeld van een wijs woord; ‘Laat niemand zichzelf bedriegen. Als iemand onder u denkt dat hij wijs is in deze wereld, laat hij dwaas worden, opdat hij wijs zal worden. Want de wijsheid van deze wereld is dwaasheid bij God, want er staat geschreven: Hij vangt de wijzen in hun sluwheid.’

??1 Korinthe? ?3:18-19? ?HSV??

N
Gelukkig durft Maarten van Rossem dit niet over de Koran te zeggen.

Dan heeft hij meteen een Fatwa aan zijn zwarte broek.
Toon meer reacties (32)