Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 augustus 2020 door Robert Plomp

Christelijke discussies over grenzen en regels leiden al duizenden jaren nergens toe

Met veel interesse las ik de briefwisseling tussen John Lapré en Willem Ouweneel. Het viel me op dat zij, ondanks hun verschil van mening over homoseksuele relaties, beiden geloven dat God de mens begrenst binnen een scheppingsorde.* Hoewel ze verschillen van mening waar die grenzen liggen, geloven ze wel dát er een normatieve scheppingsorde is.

Veel protestantse discussies gaan over die vraag waar God principiële grenzen legt. Mogen vrouwen zonder hoofdbedekking bidden? Mogen we ritmisch zingen? Past een drumstel in de kerkdienst? Mogen we euthanasie toepassen? Kunnen twee vrouwen een seksuele relatie hebben? Mogen vrouwen preken? Mag je vlees eten, mag je vliegen? Conservatieve christenen spreken en denken over andere onderwerpen dan hun meer progressieve broeders en zusters, maar ten diepste is de vraag hetzelfde: waar is het hek? Wat past binnen Gods doel?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Duivelse chaos in crisistijd: ben je vredestichter of zaai je verdeeldheid?
- (S)preken in de kerk is een missie, geen goedbetaalde hobby
- Waarom ik niet meer in een middeleeuwse hel geloof
- De beschuldiging van verontruste CGK-dominees klopt niet
- Robert Plomp reageert op homovisie ds. Klaassen: 'Misbruik van Gods Woord en liefdeloosheid naar de naaste'
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is verbijsterend en bedroevend te moeten lezen dat zelfs ook christenen allerlei redeneringen willen opzetten om het beter te weten dan God. Inderdaad doet de liefde de naaste en zichzelf geen kwaad, maar juist daarom heeft God vanuit Zijn liefde Zijn grenzen en geboden gegeven en wijst Hij homoseksuele praxis af (ook al verwerpt Hij geen enkel mens).

De mens is pas echt gelukkig als hij zich houdt aan GODS bedoeling.

Een humanistische, rationele afweging van het goed en kwaad van elke zaak is volgens deze columnist genoeg, maar dan heb je de Bijbel niet meer nodig. Dan krijg je weer de befaamde vrijzinnigheid die tot ongeloof leidt, en het oprekken van grenzen naar ieders eigen wil en begeerte. Paulus stelt duidelijk grenzen, Jezus ook (bijvoorbeeld echtscheiding is een zonde).
S
1) "christelijke discussies over grenzen en regels" hebben tot nu toe al twee millennia voorkomen dat de kerk wegzonk in dwaalleer, wetteloosheid en losbandigheid.

2) het is de Heer Jezus zelf die constant scheiding maakt tussen twee groepen mensen die een totaal verschillend lot tegemoet zullen gaan. Bij de Schepping wordt er ook al meteen scheiding gemaakt: licht werd bijvoorbeeld gescheiden van de duisternis.
Toon meer reacties (23)