vluchtelingenkinderen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 augustus 2020 door Jeffrey Schipper

Predikanten roepen CDA en ChristenUnie op om vluchtelingenkinderen op te vangen

'Wij zien hoe de Bijbel ons leert om er voor de kwetsbaren van deze wereld te zijn. We hebben het voorbeeld van Jezus die kinderen tot zich laat komen. Dat roept ons op tot ontferming over deze kinderen', aldus meer dan tweehonderd predikanten of voorgangers. Zij roepen de christelijke regeringspartijen CDA en ChristenUnie op om vluchtelingenkinderen uit Lesbos in ons land op te vangen.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Een motie om 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse kampen te halen is begin juli weggestemd, ook door CDA en ChristenUnie. Dat houdt in dat de kinderen in Griekenland blijven, maar Nederland betaalt dan wel mee aan hun opvang. 'We maken ons grote zorgen over deze kinderen', laten de initiatiefnemers van de oproep weten via NieuwWij.nl. 'Onze zorgen worden vergroot door wat we in media lezen over het Nederlandse plan. Meest recent, medio juli, ruim twee maanden na de brief van 7 mei, berichtte RTL Nieuws dat de opvang in Griekenland nog niet is geregeld.'

'Welke garanties of andere zekerheden hebt u dat het Nederlandse plan van de grond komt en kinderen daadwerkelijk en snel in hun acute nood worden geholpen en onderkomen, onderwijs en voogdij ontvangen?', willen de geestelijk leiders weten van CDA en ChristenUnie. 'Welke garanties of andere zekerheden hebt u dat de andere kinderen dan de 48 die door Nederland worden geholpen, ook op korte termijn daadwerkelijk en snel hulp ontvangen?' Ook vragen ze of de politici bereid zijn de kinderen in Nederland op te vangen als het Nederlandse plan voor opvang in Griekenland niet van de grond komt.

In een reactie laat Kamerlid Joël Voordewind namens de ChristenUnie weten dat hij de bewogenheid van de predikanten deelt. Hij begrijpt ook de kritiek die zijn partij krijgt vanwege het niet ondersteunen van de motie. Voordewind verwijst naar deze blog waarin fractievoorzitter Gert-Jan Segers verantwoording aflegde. "We zijn genoodzaakt binnen de coalitie over asielbeleid afspraken te maken. En daarom stemden we tot onze spijt tegen de motie", voegt Voordewind toe.

Voordewind: "Binnen de coalitie is afgesproken dat er met Nederlandse hulp gezorgd wordt voor de opvang van uiteindelijk vijfhonderd kinderen, op het Griekse vasteland. Zij krijgen een veilig onderkomen, onderwijs en voogdij. Daar heeft de Nederlandse overheid zich aan gecommitteerd. En daar houdt de ChristenUnie het kabinet dan ook aan. Het is een compromis, maar het moet een compromis zijn dat wérkt en ervoor zorgt dat de vluchtelingenkinderen veilig zijn."

De ChristenUnie heeft het kabinet een deadline gesteld. "Uiterlijk in september moeten de eerste kinderen naar de opvang op het Griekse vasteland zijn gebracht", maakt het Kamerlid duidelijk. "Daarvoor moet alles op alles worden gezet. Komt de opvang niet van de grond, dan heroverwegen we onze steun aan het plan. Dat betekent dat de optie om een deel van de kinderen wél naar Nederland te brengen ook weer op tafel komt. Voor de ChristenUnie staat namelijk één ding voorop: deze kinderen verdienen een veilige plek om op te groeien."

Ondanks de uitleg van Voordewind werden reacties als deze volop gedeeld: ‘Ik geloof niet in Jezus, maar krijg van hen die dat wel doen toch niet het idee dat hij een type was dat 500 kinderen zou laten verrotten vanwege fractie discipline’, aldus LINDA-redacteur Rianne Meijer via Twitter. Naar aanleiding van soortgelijke reacties schreef Jochem Duinhof, lid van de ChristenUnie en medewerker bij de ChristenUnie Groningen, dit opinieartikel op CIP.nl. Hij stelt dat de overheid door simplistisch denken onterecht als een Messias op het schild wordt gezet.

Beluister ook onderstaand fragment uit een recente CIP Podcast:

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Premier Rutte in gesprek met dominees: "Geloof geeft enorme kracht"
- Coronadebat: dit waren de bijdrages van ChristenUnie en SGP
- Kamermeerderheid voor salarisverhoging zorgpersoneel na "menselijk foutje" ChristenUnie
- SGP en ChristenUnie reageren op moslimterreur Frankrijk en uithaal Erdogan
- CDA pleit voor Nederland waarin samenleving weer centraal staat
Meer over Politiek »

Reacties

J
Is dit niet een politieke keuze? Kunnen predikanten alle consequenties doorzien? En all ongewenste na effecten? Ondervinden ze zelf hiervan ook direct gevolgen? is het niet harder noodzakelijker om een oproep tot bekering te doen?!
N
Heel naar voor die kinderen.

Hopelijk hebben ze verantwoordelijke en zorgzame ouders.

Gelukkig worden ze in Griekenland goed opgevangen.

Daarnaast weet ik nog veel meer zielige kinderen te vinden; in Afrika, in Afghanistan, Bangladesh en Nepal bijv. wat gaan die predikanten daar aan doen?
E
een beetje foute en vooral dwaze en hypocriete houding van de predikanten. Het zorgen en dus de verantwoordelijkheid voor de armen in de bijbel gaat over de verantwoordelijkheid van Gods volk, en binnen Gods gemeente. Dus eigenlijk zouden de 100 predikanten naar eigen kerken kijken in de eerste plaats. Toch dom? En onbijbels eis naar wereldse politiekers?Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen