Martijn Emmerzaal
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

24 juli 2020 door Martijn Emmerzaal

Dat de kinderdoop later gemeengoed is geworden is een misverstand

Mijn interview over de doop heeft heel wat stof doen opwaaien. Ik werd begrepen of men deed er (soms fel) afstand van. In deze blog neem ik graag een aantal reacties onder de loep. Wie weet gaat u er toch genuanceerder naar kijken. Laten we elkaar vooral blijven accepteren. Ongeacht je standpunt moeten we als broers en zussen naast elkaar blijven staan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Waarom Martijn moeite heeft met christenen die zich laten overdopen
- Tien uitspraken van ds. Van Campen over de doop
Meer over Doop »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De essentiële misvatting van Martijn is dat hij denkt dat iemand die zich laat dopen, zou vergeten dat God hem heeft uitgekozen. Integendeel, de dopeling laat juist door zijn doop zien dat hij ingaat op Gods verkiezing. Door geloof in Jezus (Joh. 3:16) kunnen we ons ‘oude’ leven begraven en als wedergeboren mensen opstaan in een nieuw leven (Rom. 6:4). De doop door onderdompeling is daarvan een uitbeelding.

Overigens is het Woord van God voor mij maatgevend en niet wat kerkvaders hebben geschreven.

J
Ik begrijp dat Polycarpus-verhaal hier niet. Zou Polycarpus dan hebben willen beweren dat hij als baby gedoopt is? Dat lees ik nergens.

Ik ben als baby 'gedoopt' in de RK Kerk (St. Vituskerk te Hilversum). Helaas, ik kan mij niet herinneren dat ik Hem vanaf die dag gediend heb. Misschien kan ik het mijn moeder nog eens vragen....

En stel dat ik niet 'gedoopt' zou zijn. Had dat wat uitgemaakt voor wat betreft het dienstbaar zijn aan God vanaf mijn 1e levensdag?Beste Martijn,

Wat goed dat je niet wil meegaan in de lijn van besnijdenis-doop. Echter wanneer je deze loslaat, dan wordt het wel steeds moeilijker om op de verbond-doop theologie uit te komen. Maar goed, hier wil ik verder niet op reageren. Wat mij wel tot reactie heeft doen komen, is jouw “kerkgeschiedenis” over de kinderdoop. Wanneer je dit als argument wilt gebruiken, en dat is heel logisch, dan zou ik wel deze kerkgeschiedenis grondig bestuderen om te voorkomen dat je uit de bocht vliegt.
Toon meer reacties (11)