voltooid leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 juli 2020 door Patrick Simons

ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"

De omstreden initiatiefwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra over ‘voltooid leven’ wordt vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De wet moet het mogelijk maken dat ouderen die hun leven als voltooid zien, euthanasie kunnen plegen. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het indienen van het voorstel “buitengewoon pijnlijk”.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het wetsvoorstel ‘Waardig Levenseinde’ zoals het officieel heet, zorgt al langer voor onrust. Dijkstra wilde het voorstel eigenlijk al veel eerder indienen bij de Tweede Kamer, maar het werd vertraagd door onder meer de coronacrisis. Ook het rapport van de commissie Van Wijngaarden zorgde voor vertraging. Het rapport van Els van Wijngaarden was namelijk onverwacht kritisch op de plannen van Pia Dijkstra. De commissie onderzocht hoeveel mensen daadwerkelijk ‘lijden aan het leven’. Daaruit kwam naar voren dat hooguit 10.000 senioren van 55 jaar en ouder een langdurige doodswens hadden. Wat bovendien opvalt is dat veel van de mensen met een langdurige doodswens tot een lagere sociale klasse behoren.

"Het mag duidelijk zijn dat dit voor de ChristenUnie een onbegaanbare weg is."

Eerder ging Carla Dik-Faber namens de ChristenUnie bij Nieuwsuur het debat aan met Pia Dijkstra naar aanleiding van het rapport van de commissie Van Wijngaarden: “Er is geconcludeerd dat er onder de groep 70+ geen mensen zijn die gezond zijn, terugkijken op een geslaagd leven en op dit moment in eigen regie een einde willen maken aan hun leven. Els van Wijngaarden heeft die groep niet gevonden. Dat wil ik benadrukken.”

Door het indienen van de wet komen de verhoudingen in de coalitie wellicht op scherp te staan. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie zijn namelijk allesbehalve blij met het wetsvoorstel van Dijkstra. “Als corona ons íets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat echte aandacht en goede zorg het verschil maken in een mensenleven”, reageert Gert-Jan Segers namens de ChristenUnie. “Ik vind het buitengewoon pijnlijk dat in een tijd waarin ouderen zich extra kwetsbaar voelen, D66 een voorstel indient waarvan we weten dat het bij veel ouderen tot grotere onzekerheid en meer angst leidt.”

Segers stelt dat in het bewuste initiatiefwetsvoorstel het beschermen van het leven van die bewuste ouderen niet langer een uitgangspunt is, maar slechts een optie. “Het mag duidelijk zijn dat dit voor de ChristenUnie een onbegaanbare weg is. Voor ons is het nooit een optie geweest en zal het nooit een optie zijn dat een kabinet waar wij onderdeel van zijn deze wet gaat invoeren. Onze ouderen verdienen onze beste zorg, helemaal als het leven hen zwaar valt. De ChristenUnie zal nooit de grens overgaan naar een samenleving waarin we gezonde mensen helpen een einde aan hun leven te maken. Wij zullen altijd kiezen voor betere zorg en meer aandacht voor onze ouderen.”

De NPV noemt het voorstel van Pia Dijkstra ontluisterend en zegt dat het een slag in het gezicht van kwetsbare ouderen is. NPV-directeur Diederik van Dijk: “Maandenlang hebben we met elkaar onze samenleving bijna stilgelegd om kwetsbaar en oud leven te beschermen. En dan nu ijskoud met een wetsvoorstel komen dat een doodscultuur creëert. Het onderzoek van Els van Wijngaarden toont glashelder: achter een voltooid leven gaat veel leed schuil. Met dit wetsvoorstel negeert D66 de feiten en staaft ze haar eigen mythe.”

"Veel mensen met een doodswens willen eigenlijk helemaal niet dood."

CIP.nl sprak eerder met dr. Henk Post over dit onderwerp. Hij vertelde daarbij waarom het onderzoek van Els van Wijngaarden volgens hem zo belangrijk is. “Ze maakt heel goed duidelijk wat er nu precies achter de term voltooid leven zit. Het is een eufemisme, het wordt mooier voorgesteld dan het is. Dat heeft ze al eerder laten zien in haar promotieonderzoek. In een onderzoek in opdracht van de regering laat ze dit opnieuw zien. Het is eigenlijk een heel kille, hardvochtige term. De boodschap is: ‘Als uw leven voltooid is, helpen wij u er een einde aan te maken’. Dat is onbarmhartig en zakelijk. Veel mensen met een doodswens willen eigenlijk helemaal niet dood. Die willen leven, maar niet dat ellendige leven dat ze nu hebben.”

Ook CU-Kamerlid Carla Dik-Faber reageert door te verwijzen naar het onderzoek van de commissie Van Wijngaarden: “D66 kiest ervoor om tegen alle adviezen in met een wet te komen die letterlijk levensbedreigend is. Achter de verhullende term ‘voltooid leven’ gaat zeker op hogere leeftijd veel lijden schuil; het beeld van de autonome burger die graag regie voert over het einde van het leven, is allang door onderzoek van Els van Wijngaarden doorgeprikt. En notabene een commissie onder aanvoering van D66-senator Schnabel zei eerder al: doe het niet, biedt geen zelfdodingspil aan, maar denk na over betere zorg, over alternatieven. Dat D66 doorgaat met een wetsvoorstel voor een zelfdodingspil terwijl er op zoveel vlakken nog zoveel winst te behalen is, kan ik dan ook alleen maar zien als een politieke wens die ons wordt opgedrongen. In plaats van een plan om tegemoet te komen aan de zorgen, het gepieker en de noden waar ouderen onder kunnen lijden, zegt D66: hier heeft u een pil. Dat vind ik heel, heel wrang.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
- Video: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers over het formatiedrama
- CDA-congres: Vormt de 'C' een belemmering voor de partij?
- Terugkijken: ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker blikt terug op formatiedebacle
- Segers zeer teleurgesteld: "Geen seconde inhoudelijk onderhandeld"
Meer over Politiek »

Euthanasie
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- D66-minister Sigrid Kaag wil mensen helpen níet tot keuze zelfdoding over te gaan
- Euthanasie bij dementerenden wordt eenvoudiger: "Heel aangrijpend"
- Geeft de Bijbel aanleiding om actieve euthanasie te rechtvaardigen?
Meer over euthanasie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het zou beter zijn geweest als de CU zich druk had gemaakt over het wetsvoorstel wijziging van onze grondwet waar men voor stemde. De wijziging betreft het volkomen overbodig toevoegen van een verbod op discriminatie van LHBT’ers. In de grondwet is discriminatie verboden en dat is genoeg. Met de expliciete toevoeging legitimeert de CU alle door God verboden samenlevingsvormen. Het huwelijk wordt tegelijk naar de rand van de samenleving gedrongen met paraaf van de CU.
E
Kan er geen tegen actie opgezet worden?. Het is toch te gek voor woorden en een duivels plan. Dat je er zelfs via de wet een einde aan het leven kan maken.

En zelf de middellen in huis mag hebben .en de gevolgen daar weer van.
Zeg al langer, dat de CU niet meer is dan een slippendrager van D'66. Soms met enige tegenzin, maar meestal laconiek. Nu dan met tegenzin, maar D'66 mag óók dit punt weer rustig inbrengen en mogelijk verzilveren.
Toon meer reacties (8)