Kees en Gert-Jan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 juli 2020 door Patrick Simons

Kamervragen over dreigende boete CvI: "Discriminatie tegen Israël is onacceptabel"

Er is ophef ontstaan over de wijze waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een controle heeft uitgevoerd bij het Israël Producten Centrum (IPC) van Christenen voor Israël (CvI). Er werd gedreigd met een boete omdat het etiket op flessen wijn uit Israël niet aan de voorwaarden zou voldoen. SGP en ChristenUnie stellen Kamervragen over de situatie.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Vorige week vrijdag kwamen er ambtenaren van de NVWA op bezoek bij Christenen voor Israël. Ze gaven daarvoor twee redenen aan. Allereerst checkten ze of het voedselveiligheidsplan op orde was. Daarnaast vertelden ze ook dat de organisatie waarschijnlijk een boete gaat krijgen voor de etikettering van de Hebron-wijnen. Vorig jaar besloot de Europese Unie dat producten uit Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, in de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem niet meer mochten worden verkocht met ‘Made in Israël’ op het etiket. Ook Nederland ging hierin mee.

"We zijn geschokt dat de NVWA opnieuw eenzijdig de Joodse staat Israël wil benadelen"

Christenen voor Israël besloot daarom de Hebron-wijnen, die in het IPC worden verkocht, te voorzien van een ander etiket. Daarop staat niet langer ‘Product uit Israël’, maar ‘Afkomstig uit Israëlisch dorp in Judea en Samaria’. Niet goed, zo oordeelt het NVWA. In juni was er al een dreigende brief waarin een herinspectie werd aangekondigd. Vorige week vrijdag kwamen ambtenaren daadwerkelijk langs en werd er gedreigd met een boete. “Het Israël Product Centrum is geschokt dat de NVWA opnieuw eenzijdig de Joodse staat Israël wil benadelen”, schrijft Christenen voor Israël op haar website. Daarmee doelt men op het feit dat er voor producten uit andere ‘betwiste’ gebieden geen dergelijke maatregelen zijn ingesteld.

Ook Opperrabbijn Jacobs reageerde in zijn dagboek op het nieuws. “Waarom wel een inval vanwege Israëlische producen en niet vanwege producten uit China dat Tibet bezet, Marokko – Westelijke Sahara, Turkije – Cyprus, Rusland- De Krim enz.? Overigens was deze actie niet tegen mensen. Zelfs niet tegen Joodse Israëliërs. Neen, het was een gerichte actie tegen flessen! Flessen met Israëlische wijn die mede gefabriceerd zijn door Arabische Israëliërs die niet onderbetaald krijgen en ook niet worden uitgebuit zoals de arbeiders in de klerenfabrieken in Leicester, of in China, in Indië of de dames om de hoek die hier onder het toeziend van onze eigen Nederlandse overheid als slavinnen illegaal werkzaam zijn. Ze kunnen geen kant op, lijden een mensonwaardig bestaan, maar ze zijn geen product van de zogenaamde door Israël bezette gebieden en krijgen dus geen aandacht.”

SGP en ChristenUnie hebben inmiddels laten weten Kamervragen te gaan stellen. “De SGP is het niet eens met de mening en het handelen van de NVWA”, valt op de website te lezen. Eerder had fractievoorzitter Kees van der Staaij het al over een “verkapte straf op het nederzettingengebied onder het mom van consumentenvoorlichting”. De ChristenUnie stelt in een reactie dat het voor hen onduidelijk is wat er precies mis is met het etiket. “Bovendien is er volgens de ChristenUnie sprake van selectiviteit: de NVWA handhaaft niet op producten uit bezette gebieden elders op de wereld.”

"Het past helaas binnen een brede trend van discriminatie tegen Israël."

Joël Voordewind, Kamerlid namens de ChristenUnie, noemt deze selectiviteit onaanvaardbaar. “Het past helaas binnen een brede trend van discriminatie tegen Israël. Ik wil dat de minister uitlegt wat er precies mis is met het etiket en waarom de NVWA zich enkel over Israël uitspreekt. Discriminatie tegen Israël is onacceptabel.”

In de Kamervragen wordt hier dan ook de nadruk op gelegd. SGP en ChristenUnie vragen zich af waarom er sprake is van selectiviteit en of er, in het verlengde daarvan, dus sprake is van discriminatie. Daarbij worden eerdere besluiten van de Tweede Kamer aangehaald waarin gesteld wordt dat Israël niet anders behandeld moet worden door bijvoorbeeld de Verenigde Naties. Ook daar gaat men verder op door. Recent werden er in de Veiligheidsraad namelijk opnieuw vijf resoluties tegen Israël aangenomen. Nederland stemde drie keer voor. Ook wordt er verwezen naar andere landen zoals Duitsland. Hier wordt niet alleen een heel ander beleid gevoerd wat etikettering betreft, de BDS-beweging, die in Nederland alle ruimte krijgt, wordt daar ook nog eens gezien als antisemitisch.

Lees hier de volledige Kamervragen.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

Goed bezig! Ik heb gereageerd via CvI met: "Het is de eerste keer in mijn leven dat ik (73 jaar) protest aanteken tegen een handeling van een overheidsinstelling. Ik schaam mij kapot dat ik Nederlander ben."
E
Nederland is een laf land geworden, waar oliegeld van dictaturen regeert.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen