Steven Verhorst
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Steven schrijft roman over de ‘opname’: "Miljoenen mensen gaan plotseling verdwijnen"

“Mijn niet gelovige kapper heb ik wel eens verteld dat er op een dag zomaar een of twee klanten zouden kunnen verdwijnen uit zijn kapperszaak. Ik geloof dat voorafgaand aan Jezus’ wederkomst miljoenen mensen gaan verdwijnen”, zegt Steven Verhorst naar aanleiding van zijn roman ‘Opgenomen - De dag dat de wereld veranderde’.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wat was voor jou aanleiding om over de opname/Jezus’ wederkomst een roman te schrijven?
“Een deel van mijn werk is Bijbelonderwijs. Soms is er een periode van een aantal jaren dat een bepaald thema bij mij extra op mijn hart ligt. De laatste tijd is dat de opname van de Gemeente. Door een roman te schrijven over dit onderwerp, met het Bijbels onderwijs daar doorheen verweven, kan ik weer een andere doelgroep bereiken, namelijk mensen die iets willen weten over wat de Bijbel zegt over de opname van de Gemeente en graag een spannend boek lezen met wat humor. Er bestaat al een serie van meer dan tien dikke delen. Die serie is Amerikaans, ruim twintig jaar oud en het is veel om te lezen. Daarom heb ik gekozen voor een serie van drie of vier wat dunnere delen, beschreven vanuit de Nederlandse cultuur.”

"Natasja was lauw en op het moment dat haar collega Renske plotseling verdween, wist ze direct wat er was gebeurd. Nadat ze van haar schrik bekomen was, nam ze het besluit om zich opnieuw en volledig aan God toe te wijden."

Niet alle christenen zijn bekend met de ‘opname’. Wat houdt deze leer in, waar is de ‘opname’ op gebaseerd en waarom houdt dit jou zo bezig?
“Ik besef goed dat er over de terugkeer van Jezus Christus verschillend gedacht wordt. Daarin heb ik een eigen keuze gemaakt, op basis van twee uitgangspunten. Allereerst leg ik de teksten in de Bijbel letterlijk uit, tenzij overduidelijk is dat het om beeldspraak gaat. En verder lees ik het boek Openbaring op chronologische volgorde. Dit doe ik omdat de tekst hiertoe uitnodigt, vanwege het ruime gebruik van de woorden “hierna”, “vervolgens”, “na deze dingen” en “wat nog komen gaat”. Andere gebeurtenissen worden beschreven als punten – het eerste zegel, dan het tweede zegel, enzovoort. Lezend met deze twee uitgangspunten in gedachten, komt de Here Jezus eerst terug voor Zijn Gemeente om die in de lucht te ontmoeten – de Heer zet dus nog niet Zijn voeten op aarde. Dit staat onder andere in 1 Thessalonicenzen 4. Daarna (weer dat woord) begint de Grote Verdrukking van zeven jaar. Daarna komt de Heer Jezus terug voor de ongelovigen. Dan zet Hij Zijn voeten op de Olijfberg. Het thema houdt me bezig omdat niemand weet wanneer het gaat gebeuren, maar wanneer het gebeurt, zijn de gevolgen enorm! Ik ben ervan overtuigd dat in de Bijbel de opname van de gelovigen beschreven staat en dat het ook werkelijk zal gaan gebeuren. Of dit zal gaan op de manier zoals beschreven is in dit boek zullen we pas weten wanneer het zover is. Hier wil ik klaar voor zijn en anderen over vertellen.”

Wat valt op aan de reactie/houding van Natasja als de ‘opname’ heeft plaatsgevonden?
“Er zijn veel gelovigen die gehoord hebben over de opname. Dit jaar zie ik dat het onderwerp in meerdere kerken “opeens” weer sterk onder de aandacht komt. Er zullen mensen zijn die dit niet zo serieus nemen. Anderen zullen het wel geloven, maar er geen rekening mee houden. Natasja behoorde, naar eigen zeggen, tot de
groep van gelovigen die met haar verstand naar de kerk ging, maar niet echt een relatie met God onderhield. Ze was lauw en op het moment dat haar collega Renske plotseling verdween, wist ze direct wat er was gebeurd. Nadat ze van haar schrik bekomen was, nam ze het besluit om zich opnieuw en volledig aan God toe te wijden. Het valt op dat ze van mening is dat dit nog steeds kan. Ze doet het en ervaart dan Gods rust in haar hart.”

Haar leven verandert diepgaand en onomkeerbaar. Hoe komt dit zo duidelijk tot uiting in je boek en wat heeft dat tot ons als christenen te zeggen?
“Je kunt leven als gelovige maar niet vaak je leven met God bespreken. Je kunt ook je leven zelf indelen, zonder Gods gedachten hierover te vragen. Dit is wat Natasja altijd gedaan had. De verandering is dat ze nu rekening gaat houden met God. Ze brengt nu ook voor het eerst haar zorgen bij God, bijvoorbeeld over Daan en Mark. Ze merkt zelf dat dit nieuw voor haar is. Een andere verandering heeft te maken met haar werk. Ze had zoveel tijd in haar bedrijf gestopt dat ze bijna geen vrienden had. Nu merkt ze dat ze al een paar dagen met andere dingen bezig is geweest. Daar moet voor haar natuurlijk nog balans in komen, maar het zal waarschijnlijk nooit meer zo worden als voorheen.

"Mijn niet gelovige kapper heb ik wel eens verteld dat er op een dag zomaar een of twee klanten zouden kunnen verdwijnen uit zijn kapperszaak."

In deel twee, wanneer de Grote Verdrukking begint, zal blijken dat ze nooit meer terug kan en wil naar haar oude weg, omdat ze meer dan ooit tevoren God hard nodig heeft. Voor ons als christenen kan dit thema een oproep zijn om niet lauw te zijn, maar ons leven met God te verweven. De Bijbel noemt dat “Wentel uw weg op de Here”. Wanneer we besluiten om echt met Hem en voor Hem te gaan leven, slaan we een weg in die moeilijk kan zijn maar vrede geeft.”

Wat stel jij je concreet voor bij de ‘opname’ en hoe beïnvloedt de ‘opname’ jouw (geloofs)leven concreet?
“Wat ik me concreet voorstel bij de opname van de Gemeente is dat wereldwijd miljoenen mensen plotseling verdwenen zullen zijn. Mijn niet gelovige kapper heb ik wel eens verteld dat er op een dag zomaar een of twee klanten zouden kunnen verdwijnen uit zijn kapperszaak. Er zijn luchtvaartmaatschappijen in Amerika die nooit twee christenen tegelijk in de cockpit inplannen, voor het geval dat. Zo kan het gaan, maar nogmaals, we weten het pas zeker wanneer het zover is. Hoe het er echt uit gaat zien, weet ik niet zeker. Dat de komst van Jezus Christus onbeschrijflijk indrukwekkend zal zijn, dat weet ik wel! Het beïnvloedt mijn geloofsleven omdat ik met meer verwachting leef. Ik maak plannen maar weet dat de Heer eerder terug zou kunnen komen. Ik ben me ervan bewust dat ik het me niet kan permitteren een poosje lauw te zijn. Ik kijk als het ware naar de hemel en verwacht de komst van mijn Heer, omdat ik het idee heb dat dit wel eens eerder zou kunnen zijn dan we denken. En dan zullen we Hem zien zoals Hij werkelijk is!”

Klik hier om het boek ‘Opgenomen’ te bestellen. Voor lezers van CIP.nl is er een speciale korting van 10%. Gebruik de code CIP-2020.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Wederkomst en eindtijd
- Vond Jezus’ wederkomst al in het jaar 70 plaats!?
- Jeroen Koornstra heeft afwijkende eindtijdvisie: "Ik word nu al profeet van de satan genoemd"
- Het duizendjarig vrederijk: wat moeten we ermee?
- Orlando Bottenbley ziet link tussen corona en de eindtijd: "Kans is groot dat Jezus binnen 15 jaar terugkomt"
- Wim ziet tekenen van de eindtijd in het Midden-Oosten: "Legers gaan de strijd aan met Israël"
Meer over Wederkomst en eindtijd »

Klik hier om het boek van Steven Verhorst te bestellen

Reacties

K
“Ik besef goed dat er over de terugkeer van Jezus Christus verschillend gedacht wordt. Daarin heb ik een eigen keuze gemaakt, op basis van twee uitgangspunten".

Persoonlijk heb ik in deze geen mening, maar ik ben blij dat de auteur erkent dat er andere visies zijn en die visies ook niet gaat bestrijden, omdat zijn keuze de enige juiste keuze is en de rest als ketters bestempeld moeten worden.
P
Een goede getuigenis van zijn hoopvolle verwachting waar niemand omheen kan.
J
Jezus had er het zelf over, twee... een zal aangenomen worden, de ander achtergelaten. Maar of dat massaal gebeurt? Hij zei ook: als Ik terugkom,zal ik dan nog geloof vinden op aarde?
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen