Jan Krooneman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 juli 2020 door Jeffrey Schipper

Jan Krooneman strijdt voor behoud zondagsrust: "We bewaken het christelijke karakter van Elburg"

“Vroeger was het vanzelfsprekend dat niet-gelovige buren op zondag de grasmaaier in de schuur lieten staan. Die tijd is voorbij”, constateert Jan Krooneman, fractievoorzitter van de SGP in Elburg. Zijn partij staat momenteel in de belangstelling in verband met een uit de hand gelopen meningsverschil over wel of geen koopzondag in de christelijke gemeente. Tegenover CIP.nl vertelt Krooneman waarom hij zoveel waarde hecht aan de zondagsrust. “We willen het christelijke karakter van Elburg bewaken.”

De zondagsrust zit bij de familie Krooneman in het DNA. “Van jongs af aan is de zondag voor mij een ankerpunt in de week”, vertelt hij. De fractievoorzitter groeide op in Doornspijk, waar hij nog altijd woont. “Nu met z’n tweetjes, want onze vier kinderen zijn inmiddels allemaal uitgevlogen”, vertelt de grootvader van zeven kleinkinderen. “Als gezin hebben we de zondag altijd als een rustdag beleefd. In onze streek is dat altijd gemeengoed geweest. Ook in het gezin waarin ik opgroeide, meer dan veertig jaar geleden. De grote meerderheid van Elburg eerbiedigde toen nog de zondagsrust. In de loop der jaren heb ik dat zien veranderen sinds steeds meer westerlingen deze kant op zijn gekomen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Zondagsrust
- De zondagsheiliging: wat moeten we ermee?
- Zondagsrust leert ons vertrouwen op God
- "Op zondag absoluut niet sabbatswetten toepassen"
- Wat als je baas wil dat jij op zondag gaat werken?
Meer over Zondagsrust »

Reacties

M
Als je je standpunt hierover duidelijk wil maken denk ik dat het minste wat je aan niet-christenen verschuldigd bent is dat je je aan de feiten houdt. Zondagsrust is NIET Bijbels! Als je je aan de zondagsrust wilt houden (waar ik er zelf ook één van ben) geef dan niet het argument op dat het Bijbels is. Als we Bijbels willen zijn moeten we op zaterdag rustdag houden. Een flauwe misschien, maar christenen zijn heel erg goed in hun eigen draai aan zaken geven en dit is er dus zo een.
H
Welke tradities mensen houden, moeten ze zelf weten...

Maar zeggen dat de zondagsrust een Bijbelse opdracht is, is Bijbels gezien niet correct.

God heeft één dag geheiligd en dat is de zevende dag... niet de eerst... daar kan geen enkele doctrine of godsdienst (dus ook niet de christelijke) iets aan veranderen!
e
Mijheer Krooneman heeft denk ik een andere bijbel.

nergens in de bijbel staat dat God de zondag als rustdag aan de mens gaf.hij volgd tratitie van Rome.
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen