Rick Slotboom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 juli 2020 door Rick Slotboom

Theoloog legt verschil tussen Jezus en Black Lives Matter-ideologie uit

Gisteren ging ik in op de vraag of een witte Jezus racistisch is. Hier wil ik nog kort ingaan op de ideologie achter die bewering, Critical Race Theory en hoe je hier als christen naar zou kunnen kijken. Onder evangelische christenen in de Verenigde Staten is inmiddels een fel debat gaande over deze kwesties, samengevat als ‘cultuurmaxisme’ (cultural marxism).

Critical Race Theory is een ideologie die in de jaren ’80 in Amerikaanse rechtsscholen werd ontwikkeld, en wortels heeft in het postmodernisme (vooral Michel Foucault, die iedere vorm van kennis als een vorm van machtsuitoefening beschouwde (‘kennis is macht’), en Jacques Derrida, die met zijn deconstructivisme iedere betekenis en identiteit als instabiel en willekeurig zag, met verder wortels in de kritische theorie (door veel evangelische christenen geanalyseerd onder de term ‘cultuurmarxisme’ (cultural marxism)) van onder meer Antonio Gramsci en de Frankfurter Schule. Het fundamentele verschil met postmoderne filosofieën als die van Foucault en Derrida, is dat het de notie van systemisch onrecht verabsoluteert (het juridische perspectief). Waar Foucault en Derrida iedere objectieve notie van goedheid, waarheid of identiteit ontkenden, daar ontkent Critical Race Theory ook iedere notie van objectieve goedheid, maar verabsoluteert het de notie van objectieve, systemische schuld (van witte mensen).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
De aansluiting van BLM met het postmodernistisch denken is interessant. Toch denk ik dat wij als christenen veel te veel modernistisch denken (rede, ratio (verabsolutering van het woord?)) en om die reden vaak tegenover het postmodernisme staan. Waarheid is geen christelijke overtuiging of religie. Jezus zegt: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Alleen in de overgave aan en het leven met Hem, kun je gaandeweg echte waarheid leren zien. Daarom is de afsluiting van het artikel zo mooi, Alleen in de liefde van Christus is echte verzoening.
A
De overeenkomst: tussen Jezus Christus en Unborn Black Lives Matter (UBLM) is dat onschuldig bloed vloeide in beide mensen.

Er is ook een verschil: Jesus geeft vrijwillig Zijn LEVEN en Bloed voor de zonden van alle mensen, de Ongeboren kinderen zijn overgeleverd aan deze zondige mensen.

Wie oren heeft die hoort, We weten van dit Onrecht! AKTIE.

Shalom.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events