Terecht trok je je conclusie dat homorelaties niet Gods bedoeling van het huwelijk zijn na lezing van de grote lijnen in de Schrift, waar je op basis van een specifieke bijbeltekst niet tot die conclusie kunt komen. Toch kwam je tot de oproep voorzichtigheid te betrachten in onze eindoordelen. In mijn boek ‘Een kerk die knielt’ spreek ik in dat verband over het beoefenen van de kunst van het niet-weten.
Het was en is een zoeken en dat geldt voor iedere christen, hetero én homo, die serieus werk wil maken van de christelijke ethiek in zijn of haar leven.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik, in het licht van wat je eerder over homoseksualiteit hebt gezegd en geschreven, verbaasd was over de column die je in juni schreef met de titel ‘Tien veelvoorkomende theologische dwalingen in christelijk Nederland’. In die column staat: “De leer die huwelijken c.q. seksuele relaties tussen homofiele personen van hetzelfde geslacht goedpraat. Een ander voorbeeld van wishful thinking: men wil graag dat het zo is (want men kan zich niet voorstellen dat God…), en dus is het ook zo.”
Waar is hier de door jou bepleite voorzichtigheid? Is de relatie van liefde en trouw die ik heb met mijn partner Lionel het resultaat van wishful thinking? Laat helder zijn: ik geloof dat het bijbelse huwelijk het huwelijk is tussen een man en een vrouw. Toch zie ik ruimte voor een helper tegenover mij, onder andere omdat de Bijbel (ook Jezus niet) niets zegt over relaties van liefde en trouw tussen mensen van gelijk geslacht. Daar kan je over van mening verschillen, maar is het terecht om mij dan het etiket ‘wensdenker’ op het voorhoofd te plakken? Daarmee zeg je toch eigenlijk dat jouw visie op het huwelijk c.q. seksuele relaties de juiste en/of beste is en dat afwijkende visies gegrond zijn in ‘hij/zij praat de Bijbel naar eigen verlangens toe’? Doe je daarmee recht aan lhbt’ers die biddend hun weg zijn gegaan en nu gelukkig zijn met hun partner en in het mooiste geval samen God mogen dienen met hun leven?
Zomaar wat vragen, Willem. Ik praat er graag met je over door.
Hartelijke groet,
John Lapré
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+
Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandHomoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »
Briefwisseling homoseksualiteit
- Ouweneel reageert op brief John Lapré: 'Als gelukkig getrouwde hetero heb ik makkelijk praten'
- Slotbrief Ouweneel aan John Lapré: ‘Welkom om een kop koffie met Gerdien en mij te komen drinken’
- Ouweneel reageert op vervolgbrief John Lapré: 'Laten we niet elke bijbeluitleg relativeren'
- Vervolgbrief John Lapré aan Ouweneel: 'Een relatie is zoveel meer dan seks alleen’
- Laatste brief John Lapré aan Ouweneel: ‘Met theologische revolvers kunnen we de ander overhoop schieten’
Meer over Briefwisseling homoseksualiteit »
