Stel je voor dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zich aansluit bij een kerk. Kan zij als vrouw ook daar haar leiderschapskwaliteiten inzetten of zou ze genoegen moeten nemen met tweederangsklusjes? Deze vraag beantwoordt Joël Boertjens in de laatste aflevering van deze serie over de rol van vrouwen in de kerk, naar aanleiding van dit boek van de voorganger.
Net als Joël Boertjens geeft ook Femke Halsema leiding aan een gemeente, de gemeente Amsterdam welteverstaan. Boertjens legt eerst uit hoe hij naar de rol van de vrouw in de kerk aankijkt. "Paulus lijkt in een paar pittige Bijbelteksten hun rol te beperken. Maar ik kijk hoe de man en vrouw vanaf het begin van de schepping samen het mandaat krijgen om over de schepping te heersen. Natuurlijk doen ze dat verschillend. In het Oude Testament zie je de vloek bewaarheid worden, de man heerst over de vrouw. Maar met de komst van Jezus en de doorbraak van de Heilige Geest zie je dat iets van het paradijs weer wordt hersteld"
Compromis
Moeten we mee met de cultuur van vandaag de dag? Een excuusvrouw in de oudstenraad? Sluiten we dan geen compromis met de wereld? "Ik denk dat het geen goede opmerking is om mee te gaan met de cultuur. Voor mij is de Bijbel gezaghebbend. Niet om mee te gaan met de tijdgeest maar met Gods Geest. We mogen samen het beeld van God representeren. De eerste gemeente begon ook als non-conformistische cultuur. Er was in de kerk altijd een enorme beweging tegen de heersende cultuur. Totdat de kerk een staatsgodsdienst werd. Vanaf toen heeft de kerk de heersende mannelijke cultuur weer overgenomen. We hebben het met elkaar laten gebeuren."
Slavernij
Er staat letterlijk in de Bijbel dat een slaaf in zijn eigen positie moet blijven. Mensen hebben eeuwenlang met de Bijbel in de hand deze ordening van God verdedigd. Maar Boertjens komt toch tot een andere conclusie: "Maar heeft dit dan echt alleen met je ticket naar de hemel te maken? Hoe kan het dan dat in de Bijbel al die slavennamen staan van mensen die leiding gaven? En dat geldt ook voor mannen en vrouwen. Hoe kan het dat ze zoveel ruimte kregen? Dan zijn Paulus en God verre van consequent. Dat gaat er bij mij niet in. Deborah mag bijvoorbeeld een heel land leiden. Paulus zet zelf ook allerlei vrouwen in."
Schreeuwend wakker
Toch kan de voorganger goed begrijpen dat sommige mensen moeite hebben met dit vraagstuk omdat ze de Bijbel als gezaghebbend Woord van God zien. "Daarom heb ik dit boek ook geschreven. Het is een authentieke zoektocht. Ik ben zelf zo iemand. Het gezag van het Woord van God staat boven dat van mijzelf. Juist daarom ben ik die ontdekkingstocht aangegaan. Ik werd er schreeuwend wakker van als theologiestudent. Die mensen wil ik mee op reis nemen en laten zien welke argumenten er worden aangedragen."
Femke
Als Femke Halsema nou lid zou worden van de gemeente van Joël. Hoe zouden haar leiderschapskwaliteiten dan ingezet worden? "Zij staat natuurlijk symbool voor een succesvolle, leidinggevende vrouw. En zo zijn er tal van succesvolle vrouwen in het bedrijfsleven. Ik zie vaak twee oplossingen: We laten ze van alles doen maar geven het een andere naam. Ze mogen onderwijs geven op dinsdagavond, op elk tijdstip behalve zondagochtend in de gemeente. Veel mannen denken dan 'zie ons eens royaal zijn'. Maar je geeft dan niet de eer en erkenning aan wat zo iemand bijdraagt. Of men kiest ervoor om ze überhaupt geen ruimte te geven. De kerk mag wat mij betreft de plek bij uitstek zijn waar de vrouw vrucht mag dragen, ook als zij de gave heeft om voorganger of oudste te zijn."
Bekijk de video en klik hier om het boek van Joël Boertjens te bestellen.