Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 juni 2020 door Piet van Midden

Wie de Bijbel leest als de Libelle wordt keer op keer teleurgesteld

Hoe begin je eigenlijk met Bijbel lezen? Tja, hoe ben ik begonnen? Door mijn ouders die aan tafel de Bijbel lazen. Onze huishoudelijke hulp die uit de kinderbijbel voorlas. De onderwijzers op school die bijbelverhalen vertelden en op een gegeven moment heb ik het zelf opgepakt en ben verder gegaan waar zij waren gebleven. Die Bijbel werd op die manier ook mijn boek. Maar ben ik ook verder gekomen? Het is mijn vak geworden. Ik snap vanuit de basistalen van de Bijbel beter wat er in en met de bijbeltekst aan de hand is.

Maar toch: als je de Bijbel opendoet, is de eerste ervaring die van vervreemding. De tekst roept allerlei vragen op, die we in de kerk vaak moeiteloos overslaan. We lezen en zingen teksten die voor buitenstaanders bizar moeten overkomen. En ook voor velen in de kerk is dat net zo, maar die nemen het vaak voor lief of zijn eraan gewend er maar niet moeilijk over te doen. De Bijbel lijkt me daarom zomaar een ‘gevaarlijk’ boek. Ik begrijp dat ik met deze opmerking sommigen tegen de haren in strijk, maar ik waag het er toch maar op. Het ‘Boek der boeken’ roept voor velen veel meer vragen op dat het beantwoordt.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat het vijfde gebod te zeggen heeft over de coronacrisis
- Volgens dominee Piet van Midden zijn kerkdiensten via de livestream bij voorbaat mislukt
- Dominee Piet van Midden kraakt coronamaatregel: 'Maatschappij wordt naar de vernieling geholpen'
- Waarom we de naam Jezus met kerst niet in de kerk moeten gebruiken
- De Bijbel het meest gelezen boek? Ik geloof er niets van
Meer over Piet van Midden »

Reacties

K
Ik denk dat er maar één zinnige manier is waarop de bijbel gelezen kan worden. En dat is beginnen bij Jezus. Dus beginnen met lezen van de evangeliën. Eerst begrijpen wie Jezus is en voor ons wil zijn. En dan pas in dat licht de rest van de bijbel lezen. Elke uitleg van elke tekst moet volledig in overstemming zijn met wat Jezus ons heeft geleerd. Elke andere uitleg is wat mij betreft een verkeerde uitleg.
Eric Hoekstra heeft gelijk als hij zegt dat het (vooral, vM) probleemstelling is en geen oplossing. Maar je moet beginnen bij de kloof tussen nu en toen. Die kloof belet velen de Bjjbel serieus te nemen. Ik begin dus bij nieuwsgierigheid (daarmee neem ik m'n medelezers serieus) en kom uit (Hoekstra zal misschien zeggen: niet verder dan) bij 'Je laten lezen door de Schrift'. Dat klinkt rijkelijk vaag, bijna mystiek. Maar daarom is het nog niet minder waar. Zie ook Arnold Huijgen, 'Lezen en laten lezen. Gelovig omgaan met de Bijbel' Utrecht 2019
Probleemstelling zonder oplossing
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!