Sean Feucht
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Aanbiddingsleider beschuldigt Instagram van censuur nadat zijn video's verdwenen

"Instagram censureert de inhoud van mijn berichten", stelt aanbiddingsleider Sean Feucht van Bethel Music. "Terwijl sociale media gewelddadige video's promoten, wordt een vreedzame video met aanbidding en gebed verwijderd."

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

De zanger houdt vreedzame aanbiddings- en gebedsbijeenkomsten in Minneapolis, op de plek waar George Floyd om het leven is gekomen. Na zijn dood kwamen niet alleen de Black Lives Matter-protesten op gang, maar ook een andere beweging waarbij mensen tot geloof zijn gekomen en gedoopt. "We hadden de mogelijkheid om duizenden mensen over Jezus te vertellen en zagen hoe honderden hun hart gaven aan Jezus na het horen van het evangelie", vertelde evangelist Joel Bomberger hierover.

Nadat hij ontdekte dat een video is verdwenen, plaatste Feucht een screenshot met de waarschuwing: 'Uw verhaal druist in tegen de richtlijnen.' Hij las dat zijn post is verwijderd omdat het zogenaamd 'valse en schadelijke informatie' zou bevatten. Toen een Instagram-gebruiker probeerde om de video van de aanbiddingsleider te delen, werd deze actie geblokkeerd omdat dit de 'diversiteit' niet zou bevorderen.

De aanbiddingsleider is not amused. "Dit is het Amerika waarin we nu leven. Instragram classificeert mijn video's als 'valse en schadelijke informatie'. Godsdienstvrijheid? Vrijheid van meningsuiting?" Via Twitter uitte de Republikeinse senator Josh Hawley zijn ongenoegen hierover. Hij vindt het onbegrijpelijk dat er censuur is toegepast bij vreedzame video's en eist een verklaring van Instagram.

Feucht voorzag FOX News van YouTube-links naar twee van zijn video's die als 'schadelijk' zijn geclassificeerd. Het gaat om gebedsbijeenkomsten op 5 en 14 juni in St. Louis en Minneapolis. In de eerste video is te zien hoe gelovigen een boodschap van vrede en geloof prediken, met muziek op de achtergrond. De tweede video maakt duidelijk dat christenen voor elkaar bidden en zingen. Ook fragmenten van doopfeesten zijn getoond.

FOX News vroeg Facebook, de eigenaar van Instagram, om opheldering. Woordvoerder Stephanie Otway ontkent dat er content van de pagina van Feucht is verwijderd. Het privacy- en veiligheidscentrum van Instagram laat weten dat het hun intentie is om 'een diverse gemeenschap te bevorderen' en een 'authentieke en veilige plek te blijven voor inspiatie en expressie'.

Feucht vermoedt dat mensen die censuur passen een politieke agenda hebben. "Christenen verenigen elkaar sinds de moord op Floyd. Er vinden gebeds- en aanbiddingsbijeenkomsten plaats, maar mensen kunnen deze niet zien. De media geven de voorkeur aan een verhaal dat angst aanjaagt." Feucht deelt zijn verhaal in de hoop dat de christelijke gemeenschap in de Verenigde Staten actie onderneemt.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Tsja, sociale media is nogal 'biassed', mensen denken dat computersystemen en algoritmes geen bias hebben, maar ze worden gemaakt door mensen (zie Rushkoff zijn boekje over programmeren). Daarnaast zijn er 'militante' niet-christenen die content van christenen rapporteren. Dan kijkt er vak een mens naar en die heeft ook zijn/haar eigen bias. Check David Woods maar eens (los van zijn nogal aanvallende stijl), hij is pas door Youtube tijdelijk gebanned omdat hij de islam aan zichzelf 'ontdekt'. Dat hele moderatiesysteem is zo 'gekleurd' als wat.