Wim Dekker
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Begrijpelijk dat mensen de kerk verlaten vanwege ‘radicale’ standpunten?

Is er in christelijk Nederland te weinig ruimte om te twijfelen aan gangbare ‘radicale’ overtuigingen? Dit is één van de vragen die gelovigen bezighoudt naar aanleiding van deze recente online serie over kerkverlating. Theoloog en predikant Wim Dekker was te gast in de CIP Podcast.

Beluister het fragment over kerkverlating en ruimte om te zoeken vanaf minuut 29.

Via EO-platform Lazarus.nl werden onlangs verschillende kerkverlaters aan het woord gelaten, onder wie Bob Venus. Hij vertelde waarom zoekers in christelijk Nederland op hobbels stuiten. Zoeken en zekerheden loslaten wordt volgens hem eng gevonden. Is er in christelijk Nederland te weinig ruimte om te zoeken?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Kerkverlating
- Wat moet de kerk doen om kerkverlaters terug te krijgen?
Meer over Kerkverlating »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Wim zegt: "Maar weet dat Petrus, ook iemand die het zeker wist, vaak onderuit ging." Ik snap zijn bedoeling, maar denk dat hij ten onrechte in dit verband Petrus noemt. Allereerst: de Petrus na de uitstorting van de Geest is wel een andere Petrus dan daarvoor. Ten tweede: Petrus ging niet onderuit op dat waarvan hij zeker was ('Jezus is de Christus'), maar op punten waarop hij nog moest leren (bijvoorbeeld: 'met de Christus op water lopen kan, ook bij hoge golven' en 'de Christus moest lijden'). Ging hij na Pinksteren ook nog vaak onderuit?
A
Reactie op reactie van Wim D.: Dit verheldert m.i. nog niet zoveel. Is dat 'ene geloof van de kerk van alle eeuwen' echt hetzelfde als het 'ene geloof van Ef. 4:1-7'? Wat bedoel je met de op zich toch wel vage term 'zich daartoe verhouden'? Dat we in onze cultuur alles te individualistisch en te subjectief benaderen - dat is waar! Het ene geloof is een 'levende werkelijkheid door de Geest' - ook waar! Maar, deze ware uitspraken laten deze vraag helemaal open: Waar ligt de norm voor een 'objectieve' benadering?
C
Ik groeide op in een geloofsrichting waarin "God" zo'n beetje in elk land van Europa andere "richtlijnen" had over wat "Hij" van "Zijn" volgelingen verwachtte.

Wat heb ik daar aan? God verwacht niet "dit" van de Belg, "dat" van de Duitser en "weer iets anders" van de Italiaan.

Dit kwam dus duidelijk niet van GodJe gaat naar de kerk om God te vinden; niet de boodschap van de groep mensen die daar toevallig de dienst uitmaakt.

Daar mogen de mensen die zoeken zich goed van bewust zijn, maar ook degenen die iets aanbieden.Toon meer reacties (6)