Opperrabbijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 juni 2020 door Opperrabbijn Jacobs

Toeristen zijn geen spionnen - Dagboek van een opperrabbijn

Sjabbat jongstleden lazen wij in alle synagogen ter wereld over de “Verspieders” (Numeri 13).

Het Joodse Volk stond klaar om Kanaän binnen te trekken, het Beloofde Land. Maar alvorens aan die G’ddelijke opdracht gehoor te geven, werden de twaalf stamhoofden vooruitgestuurd om het land in kaart te brengen. U kent (hopelijk!) de geschiedenis. Tien van de twaalf stamhoofden maakten een reisverslag dat dermate negatief was, dat de goegemeente in opstand kwam tegen hun grote leider Mozes en weigerde om het Beloofde Land binnen te trekken. Resultaat: als straf verbleven de Joden veertig jaar in de woestijn. (Er wordt verteld dat als gevolg van die veertig jaar woestijn Joden zoveel last hebben van platvoeten!)

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Uw zorg deel ik, rabbi. Hoewel deze tijd niet te vergelijken valt met die van het interbellum en WO2, is er slechts een paranoïde volksmenner en een diepe crisis nodig om die waanzin weer in volle hevigheid te doen opleven. Beiden dienen zich aan...

Beeldenstorm ... een anarchistische actie, maar soms nodig. Zo wordt het hoog tijd dat hooggeëerd icoon van de reformatie Maarten Luther van zijn voetstuk getrokken wordt. Zijn uitspraken waren voor menig Christen immers aanleiding om zich met het nazi-kwaad te conformeren.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.