Arjan Baan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Initiatiefnemer Nashvilleverklaring schrikt van gedragscode: "Christenen mogen dit niet laten gebeuren"

“Nederland dreigt een controlestaat te worden door inmenging van de overheid. Christenen kunnen en mogen dit niet oogluikend laten gebeuren, maar moeten hun stem laten horen.” In samenwerking met het Humanistisch Verbond werkt het kabinet aan een gedragscode voor pastorale zorg die kerken bieden aan lhbti’ers. Veel christenen zijn hierdoor onaangenaam verrast. Dit geldt ook voor evangelist Arjan Baan. Op zijn initiatief werd de Nashvilleverklaring in 2019 naar het Nederlands vertaald.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

“De aankondiging roept bij mij heel veel vragen op”, maakt de evangelist duidelijk, verwijzend naar de scheiding tussen kerk en staat. “De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst komen hierdoor ernstig in het gedrang. Liberale politici willen de laatste jaren alle banden tussen overheid en religie doorsnijden. Waarom dan nu wel een gedragscode opleggen aan de (kerkelijke) pastorale zorg?” Baan spreekt van “een merkwaardig besluit”. “Elke kerk, organisatie of beweging heeft bepaalde (theologische) vooronderstellingen. Wie is minister de Jonge om zomaar te bepalen dat het Humanistisch Verbond de juiste vooronderstellingen heeft?”

"De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging staat écht op het spel. Christenen kunnen en mogen dit niet oogluikend laten gebeuren, maar moeten hun stem laten horen."

Baan begrijpt niet dat het kabinet de gedragscode in samenwerking met uitgerekend met Humanistisch Verbond samenstelt. “Het Humanistisch Verbond kan en wil niet aanvaarden dat God en Zijn Woord het gezag moeten zijn in ons denken en dagelijkse leven. Er zal hoogstwaarschijnlijk een gedragscode opgesteld worden waarbij voorgangers en kerken niet meer in vrijheid Gods Woord mogen na spreken, aangezien in de gedragscode niet de Bijbelse kijk maar de humanistische, hedonistische en wereldse kijk op de materie zal worden weergegeven. De vrijheid van godsdienst en levensovertuiging staat dus écht op het spel. Christenen kunnen en mogen dit niet oogluikend laten gebeuren, maar moeten hun stem laten horen. Door de inmenging van de overheid richting de kerken zal Nederland langzaamaan veranderen in een controlestaat en dit zou zelfs vervolging en uitsluiting van christenen kunnen veroorzaken.”

Binnen de kerken in Nederland ziet hij steeds meer “een botsing ontstaan tussen twee groepen christenen, een clash tussen twee theologische paradigma’s”. “Het lijkt erop dat de meeste christenen het gezag van de Schrift niet langer meer serieus nemen en daarom makkelijk meebuigen met de visie van de overheid op het gebied van rolpatroon man/vrouw, homoseksualiteit en genderdysforie. Ze hebben daarom geen enkele moeite met de gedragscode die er gaat komen. Maar er is ook een groep christenen die gelooft dat God zeggenschap heeft op álle terreinen van het leven, ook op het gebied van huwelijk, gezin en seksualiteit. Ik zie in de nabije toekomst een ‘Karmel-clash’ tussen deze groepen, deze twee paradigma’s, die in de kern namelijk niet te verenigen zijn. Het zal een botsing worden tussen de postmoderne/oecumenische stroming en de conservatieve/Bijbelgetrouwe stroming, waarbij de laatste groep door de meerderheid van christenen steeds meer geframed zal worden als onverdraagzaam, onmenselijk, hard en liefdeloos.”

"Bij God zijn alle dingen mogelijk, dus ook verandering van homoseksuele gerichtheid. Maar ook het in vreugde en vrede leren leven mét deze gevoelens."

Die clash zag Baan anderhalf jaar geleden tot uiting komen na de publicatie van de Nashvilleverklaring. “Destijds hebben we er al iets van kunnen zien. Bijbelgetrouwe christenen, die zich verbonden weten met de inhoud van deze verklaring, verlangen oprecht het gezag van Gods Woord vast te houden en het Woord niet in te vullen conform de gevoelens van de publieke opinie. Helaas wordt dit niet begrepen, want met deze houding wordt deze groep homohaat en onverdraagzaamheid verweten. Het tegendeel is waar: we willen juist in liefde en compassie pastorale zorg en bemoediging verlenen aan hen die worstelen met hun seksuele identiteit.”

Met de code komt De Jonge tegemoet aan de wens van een Kamermeerderheid om in actie te komen tegen zogenaamde homogenezingspraktijken. Hoe sta jijzelf tegenover homogenezing? Geloof je dat het überhaupt mogelijk is om een andere geaardheid aan te nemen?
“Er bestaat geen homogenezing! Mensen met homoseksuele gevoelens zijn niet ziek en dus hoeven en kunnen ze niet genezen. De homofiele gerichtheid kan door God veranderd worden in een heteroseksuele gerichtheid. Het is een fijngevoelig en intens persoonlijk proces waarbij er allerlei zaken meespelen. In veel van deze gevallen is het een proces van verwerking en emotioneel herstel van zaken uit het verleden. Bij God zijn alle dingen mogelijk, dus ook verandering van homoseksuele gerichtheid. Maar ook het in vreugde en vrede leren leven mét deze gevoelens, zonder dit te praktiseren. God vraagt van iedereen, hetero en homo, getrouwd en ongetrouwd een reine levensstijl. Er zijn heel veel mensen die het moeten stellen zonder seksuele relatie, maar toch gelukkig zijn.”

Veel mensen denken dat de Nashvilleverklaring een oproep tot homogenezing was. Is dit een misverstand?
“De Nashvilleverklaring was zeker geen oproep tot de zogenoemde homogenezing. Het is een verklaring waarin Gods bedoeling en prachtige scheppingsorde wordt beschreven en waarin men de opvattingen over onder andere homoseksualiteit die niet volgens Gods Woord zijn, weerlegd worden.
In deze verklaring komt naar voren dat er gevallen bekend zijn waar men is veranderd van een homoseksuele gerichtheid naar een heteroseksuele gerichtheid. Er staat niet dat dat moet of dat dat een voorwaarde is om een goed christen te zijn. Overigens gaat de Nashvilleverklaring op veel meer zaken in dan alleen op homoseksualiteit.”

"Het lijkt erop dat de meeste christenen het gezag van de Schrift niet langer meer serieus nemen en daarom makkelijk meebuigen met de visie van de overheid."

Hoe zorg je er bij Stichting HeartCry voor dat een iemand met homoseksuele gevoelens in een veilige omgeving en in vertrouwen pastoraal begeleid kan worden?
“Bij Stichting HeartCry kan men vrijwillig pastorale hulp vragen. Er wordt geluisterd, zonder veroordeling en er wordt gekeken wat de hulpvraag is. Er zijn bij HeartCry verschillende mensen die pastoraat verlenen. Vooropgezet wordt de persoon gezien in zijn of haar hulpvraag en gaan we met liefde, bewogenheid en respect samen met deze persoon het traject van pastorale begeleiding in. Het spreekt voor zich dat geheimhouding en vertrouwen gewaarborgd zijn. Het traject wat gevolgd wordt is ook afhankelijk van de hulpvraag en de aard van de problematiek. We bezinnen ons als luisterend oor in intervisiemomenten op pastorale hulpvragen.”

Eerder schreef je: “Achter de schermen wordt er een enorm maatschappelijk omvormingsprogramma ontworpen waarmee alle uitgangspunten van een vrije maatschappij vernietigd worden en die totalitaire trekken aanneemt.” Is deze gedragscode daar een uiting van?
“Deze gedragscode is een uitwerking van de seksuele revolutie die al sinds de zestiger jaren aan de gang is. De seksuele revolutie is het symbool van een diepingrijpende geestelijke omwenteling, betoogt de Duitse rooms-katholieke sociologe Gabriele Kuby in haar boek ‘Seksuele revolutie’. ‘Er voltrekt zich een wereldwijde culturele revolutie, die de kernwaarden van huwelijk, gezin en de menselijke persoon zelf ondermijnt.’ Kuby beschrijft klip en klaar hoe de geldkranen van de Verenigde Naties en de Europese Unie zijn opengedraaid om een on-Bijbelse ideologie op te dringen op allerlei terreinen: onderwijs, media, samenleving, politiek, enzovoorts. ‘De Verenigde Naties waren na de Tweede Wereldoorlog een baken van hoop voor de volkeren van de wereld. Tegenwoordig nemen zij het voortouw in de cultuur-revolutionaire verandering.’

Hieraan worden honderden miljoenen euro’s gespendeerd op universiteiten. Het is big business voor vele wetenschappers en beleidsmakers en staat garant voor werkgelegenheid voor vele jaren. Deze gedragscode is een uitwerking van deze wetenschappers en beleidsmakers en baant in ieder geval de weg tot een samenleving waarin de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van meningsuiting ernstig onder druk komen te staan.”

Lees ook: SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
Meer over Homoseksualiteit »

Gedragscode homopastoraat
- SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat
- Herman van Wijngaarden vindt gedragscode homopastoraat absurd: "Waar bemoeit het kabinet zich mee?"
- Humanistisch Verbond begrijpt kritiek christenen op gedragscode homopastoraat niet: "Niet raar dat vraag ons is gesteld"
- Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
- Gedragscode homopastoraat voor christenen kan stap in de goede richting zijn
Meer over gedragscode homopastoraat »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik deel de zorgen van Arjan..en dan is meneer de Jong van het CDA...
O
Lang geleden hoorde ik een verhaaltje wat nu steeds actueler is dan ooit voor de christenen. Als je een kikker in een pannetje met heet water doet springt het er gelijk weer uit. Zet je een kikker in een pannetje met koud water en ga je het langzaam opwarmen dan blijft de kikker zitten tot het te laat is om nog eruit te komen.
O
Maar omdat u lauw bent en niet koud en ook niet heet, zal Ik u uit Mijn mond spuwen.

Openbaring 3:16 HSV

Toon meer reacties (14)