Een derde van de mensen uit het 'topteam' van Paulus bestond uit vrouwen. "Deze cijfers worden vaak zelfs in het bedrijfsleven niet gehaald", zegt Joël Boertjens. De voorganger spreekt over vrouwen in de kerkenraad in dit derde deel van de videoserie naar aanleiding van zijn boek 'Allen voor Eén - Vrouwen en mannen samen voor Koning en kerk'. In deze aflevering zoomen we in op het 'topteam' van Paulus en de rol van de Heilige Geest.
De overgebleven apostelen gingen samen met een aantal vrouwen in gebed na de hemelvaart van Christus. Boertjens: "Het is een gebedstiendaagse voorafgaand aan de uitstorting van de Heilige Geest met Pinksteren. Wat we vaak over het hoofd zien zijn de deelnemers van dit gebedsteam. In de tweede eeuw voor Christus is er een ontwikkeling in de synagoge en het jodendom waarbij de vrouwen steeds verder weggeduwd worden. Ze worden naar een balkon verbannen en achter een soort afrastering geplaatst. Ze zouden de mannen in verleiding brengen. Ook was er een regulier gebed wat veel Joodse mannen baden waarin ze God dankten dat ze een man waren en geen vrouw. Moet je voorstellen dat je dat als klein meisje hoorde. De verbinding tussen vrouwen en gebed was complex. Om dat in een paar weken zo te zien veranderen, dat ze samen op de knieën gaan, dat raakt mij enorm. Daar moet al iets gebeurd zijn voor de uitstorting van de Heilige Geest."
Vallende kwartjes
Maar er vinden in die tijd veel meer ontwikkelingen plaats, welke rol speelt de kracht van de Heilige Geest daarin? Joël: "Je ziet dat de Heilige Geest in fases dingen helder maakt. Er zijn in die periode een aantal vallende kwartjes, zo noem ik het. Er zijn momenten dat je als christen een extra vervulling met Gods Geest nodig hebt. Ik denk dat de meest opvallende persoon hierin Petrus is. Hij was volop vervuld van de Heilige Geest. Petrus preekte vurig op de Eerste Pinksterdag. Zelfs hij heeft een extra vervulling met de Heilige Geest nodig als hij met een heiden, Cornelius, in aanraking komt. De Heilige Geest moet allemaal visioenen en toestanden erbij halen om hem duidelijk te maken dat er voor God geen onderscheid is tussen heidenen en Joden. Zo wordt er ook op het gebied van vrouwen steeds meer onthuld."
Team van Paulus
Deze onthullingen en ontwikkelingen op het gebied van vrouwen die actief zijn in Gods gemeente, ontdekken we als we naar het 'team' van Paulus kijken. "Dit is een gedeelte waarin Paulus de groeten doet, daarin zie je drie opvallende groepen mensen die genoemd worden. Naast Joodse namen vind je daar ook heidense namen en slavennamen. Zoals Urbanus, dat was echt een slavennaam. Een derde van de namen is vrouw. Dat is ontzettend ambitieus, dat halen we zelfs niet binnen het bedrijfsleven. Daarin zie je dat er een enorme vernieuwing heeft plaatsgevonden. Een meester ontving dan bijvoorbeeld het avondmaal of gebed uit handen van zijn slaaf of zijn slavin. Zo functioneerden die groepen. Slaven, heidenen en vrouwen mochten volwaardig meedoen in het leiderschap", zegt Boertjens. Paulus zegt ook in reactie op dit reguliere gebed waarin mannen dankten voor hun man zijn: 'Ho, ho. In Christus is Jood noch Griek. Noch slaaf nog vrije. In Christus is man nog vrouw.' In Paulus' topteam is het heel duidelijk, dit betekent iets voor het hier en nu", vertelt Joël.
Junia
Hoezeer vrouwen in de kerk onderdrukt zijn wordt volgens Joël duidelijk in het wegvertalen van sommige vrouwennamen. "De haat richting vrouwen en de heersende systemen gaat zo ver dat ze zelfs vrouwennamen in de Bijbel aangepast hebben naar een mannelijke vorm. In sommige vertalingen zul je 'Junias' aantreffen. Ik ben daar hier aan de Vrije Universiteit onderzoek naar gedaan. Nul mannen in die tijd heetten Junias, die naam bestond niet. Er waren wel heel veel vrouwen die Junia heetten. Het is aantoonbaar gemanipuleerd omdat kerken er niet mee uit de voeten konden dat een vrouw apostel was. Dit is geen speculatie, ik onderbouw dit zeer grondig in mijn boek."
Derde kerkenraad vrouw
Moet nu minstens een derde van de kerkenraden in Nederland vrouw worden? "Ik denk dat geforceerd met percentages werken niet de voorkeur heeft maar beter naar de gaven van mensen kunt kijken. Misschien wel meer vrouwen dan mannen, misschien maar tien procent, laten we dat aan de Geest overlaten. Die diversiteit is helaas in veel kerken ver te zoeken. Stel dat ik hier in de kerk zou zeggen dat alleen mensen die van origine Nederlands zijn leiding mogen geven, of alleen mensen met een bepaalde sociale status? Ik hoop dat ik dan weggehoond word. Maar toch ligt dat anders op het gebied van mannelijk en vrouwelijk leiderschap. Dan is er opeens veel spanning. Ik vind dat apart."
Bekijk de video en klik hier om het boek van Joël Boertjens te bestellen.