Begrafenis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 juni 2020 door Redactie

Geloof centraal bij uitvaartdienst George Floyd: "Je hebt de goede strijd gestreden"

Gisteren vond de uitvaartplechtigheid van de door politiegeweld omgekomen George Floyd plaats. Het christelijk geloof vormde een leidraad bij de plechtigheid die werd gehouden in The Fountain of Praise-Kerk in Houston. Er waren lovende woorden voor de 46-jarige Floyd van onder meer presidentskandidaat Joe Biden. De plechtigheid werd door zo’n 500 mensen bijgewoond.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

Dat George Floyd christen was, bleek uit alles op de uitvaartplechtigheid. Er werd meerder malen uit de Bijbel gelezen, gesproken over God en daarnaast speelden ook verzoening en vergeving een belangrijke rol tijdens de dienst. Bovendien was er gospelmuziek, heel veel gospelmuziek. Er werden behoorlijke voorzorgsmaatregelen genomen vanwege het coronavirus. Zo onderbrak een pastor het gospelkoor om iedereen met klem te verzoeken afstand te houden van het podium en een mondkapje op te doen. “Onze gelovigen zijn niet vervangbaar”, was de duidelijke boodschap.

De dienst in de kerk was wereldwijd te volgen via een speciaal daarvoor ingezette livestream. Pastor Mia K. Wright noemde het geen uitvaarplechtigheid, maar een ‘home-going celebration’, waarmee ze doelde op de overtuiging dat George Floyd nu in de hemel is. Tussen de vele gospelmuziek door kwamen verschillende vrienden en familieleden van Floyd aan het woord. Ook werd er veelvuldig uit de Bijbel gelezen. Talloze malen werd de zachtaardigheid van de Amerikaan benadrukt.

Hij zette zich in voor jongeren, kwam in de kerk en stond in de wijk bekend als goedaardige reus. Het geloof werd ook ontzettend belangrijk voor hem.

Na een leven van geweld, drugs en meerdere gevangenisstraffen, kwam Floyd tot inkeer. Sinds 2009 kwam hij niet meer in aanraking met justitie. Hij zette zich in voor jongeren, kwam in de kerk en stond in de wijk bekend als goedaardige reus. Het geloof werd ook ontzettend belangrijk voor hem. Zo stelde hij onder andere zijn handen niet meer te gebruiken om te vechten, maar alleen nog om te bidden. Lees hier meer over hoe zijn leven veranderde.

Er werd tijdens de uitvaartplechtigheid ook een videoboodschap van presidentskandidaat Joe Biden uitgezonden. Daarin stelde hij dat het tijd is voor gerechtigheid. Pas als er gerechtigheid voor George Floyd komt, “zullen we echt op weg zijn naar rassengelijkheid in Amerika”, stelde Biden. De woorden van de presidentskandidaat werden hoorbaar gewaardeerd door de aanwezigen. Hij richtte zich in zijn videoboodschap ook nog speciaal tot de 6-jarige dochter van de overleden Floyd. "Je vader zal de wereld hebben veranderd."

Al Sharpton, dominee en activist, haalde in zijn toespraak ongekend hard uit naar Trump. “Hij schakelde het leger in om demonstranten te bestrijden die streven naar rechtvaardigheid. Maar hij zei helemaal niets over George. Trump heeft zelfs geen medeleven betuigd aan de familie.”

George Floyd stierf op 25 mei in Minneapolis door onnodig politiegeweld. Agent Derek Chauvin hield minutenlang zijn knie op de nek van Floyd gedrukt. Floyd riep dat hij geen adem meer kreeg en was op dat moment geboeid. Toch haalde de agent zijn knie niet weg, waarna Floyd overleed. De arrestatie zorgde voor grote verontwaardiging in zowel de Verenigde Staten als de rest van de wereld. Het zorgde voor een golf aan demonstraties en protesten tegen politiegeweld en racisme.

Dominee Sharpton benadrukte de rol die Floyd speelde bij de protesten die nu wereldwijd plaatsvinden en sprak hem daarbij rechtstreeks aan. “Je wilde altijd al de wereld veranderen, dat is precies wat je nu doet. Alleen je doet het niet op een basketbalveld. Je familie gaat je ontzettend missen, maar jouw naam zal in dit land nooit vergeten worden. God nam de door de bouwer afgewezen steen en zette deze vervolgens in als een hoeksteen, een hoeksteen die de wereld voor altijd zal gaan veranderen”, stelde hij verwijzend naar Psalm 118.

"Ik weet dat mama je al heeft omarmd, George."

De pastor refereerde ook nog aan het hartverscheurende moment waarop Floyd om zijn moeder riep: “We gaan je naast je mama leggen, George. Je riep om haar, we gaan je lichaam naast de hare leggen. Ik weet dat mama je al heeft omarmd, George. Je hebt de goede strijd gestreden. Je hebt het geloof behouden. Je hebt de loop ten einde gebracht. Ga en rust. Ga en ontmoet mama nu. Wij blijven doorstrijden, wij blijven doorstrijden. Wij blijven doorstrijden. Wij blijven doorstrijden!

Na de plechtigheid werd de kist onder begeleiding van gospelmuziek swingend de kerk uitgedragen. George Floyd werd in de directe omgeving van de stad in besloten kring begraven. Bekijk hieronder de hele uitvaartdienst terug. 

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik erger me kapot aan dit theater.. Wat gemakshalve vergeten wordt is dat George Floyd minimaal 7 keer is veroordeeld voor criminele activiteiten. Tijdens zijn aanhouding was hij onder meer onder invloed van crystal meth.En geen woord over de 77-jarige David Dorn, politieagent, doodgeschoten tijdens de rellen. Heeft deze man eigenlijk ook zo'n eervolle begrafenis gehad?
J
Gods woord werd verkondigd, luid en duidelijk. Bijbeltekst na bijbeltekst (heb een stukje gezien).@Wim, toch is het wel zo dat juist de politie er is om te dienen in een rechtsstaat, dus deel van de verontwaardiging begrijp ik. Maar het is idd een nogal selectieve verontwaardiging.
J
Kun je een bron noemen Wim, die bevestigt dat Floyd onder invloed was?