Henk-Jan Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 juni 2020 door Henk-Jan Prosman

Waarom dominee Henk-Jan Prosman bezorgd is over opzichtig anti-racisme

De afgelopen week stonden de media bol van de protesten tegen het politiegeweld in de Verenigde Staten waardoor George Floyd om het leven kwam. De demonstraties, plunderingen en openbare uitingen van afkeer namen zulke grote vormen aan dat we ons serieus zorgen moeten gaan maken over het geweldspotentieel dat in de samenleving aanwezig is.

Premier Rutte zei in een reactie dat er in Nederland ‘systemische problemen’ rond racisme bestaan. Ik moest meteen denken aan een uitspraak die hij niet lang geleden gedaan had: “Nederland is een diep socialistisch land.” Kan een land tegelijk systematisch racistisch en diep socialistisch zijn? In de media komen de ‘social justice warriors’ toch steevast als antiracisten ter sprake? Toch hebben racisme en socialisme meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Beide gaan uit van fundamentele tegenstellingen tussen mensen die op revolutionaire wijze overbrugd moeten worden. Voor de socialisten hebben die tegenstellingen te maken met economische klasse en voor de (anti-)racisten met ras. Maar zij delen de aanname van een fundamenteel conflict tussen mensen en de vaandeldragers van de revolutie zullen geen middel onbeproefd laten om die tegenstellingen aan te wakkeren en hun gedroomde egalitaire samenleving desnoods met geweld te verwezenlijken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk-Jan Prosman
- Ik ervaar groeiend ongemak met de opstelling van Kees van der Staaij
- Politiegeweld in Nederland heeft ingrijpende gevolgen
- Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën
- Wat dominee Henk-Jan Prosman mist tijdens deze coronacrisis
- Is het 'Baudet-evangelie' echt zo schadelijk als CGK-predikant ons wil doen geloven?
Meer over Henk-Jan Prosman »

Reacties

J
Zeer wijze woorden van ds. Prosman. Volledig mee eens. De volken woeden (Psalm 2) links-liberale stromingen duwen ons in een conflict.
R
Dhr. Prosman moet Da Costa's 'Bezwaren tegen den geest der eeuw' nog eens lezen. Deze vader van het Reveil moest helemaal niets hebben van de anti-slavernij beweging.

'En de Neger, wien de door Hem bepaalde orde aan den naar lichaam en ziel verre boven hem verhevenen blanken heeft dienstbaar gemaakt, geniet daartegen eene veiligheid, een welvaart in zijnen staat, die een oneindig getal vrijen in den hunnen vaak ontbeert. De slavernij sluit hem ook niet uit van die alles vervullende Goedheid'.
J
|Hulde voor dit schrijven en evenwicht aanbrengen.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen