Paula
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juni 2020 door Paula Schot

SGP laat zien dat kleine partijen uitsluiten geen oplossing is

De kleine partijen in de Tweede Kamer waren de afgelopen maanden volop in het nieuws. Intern gerommel, afsplitsingen, opstappende bestuurders en ruzies: de kranten stonden er vol mee. Van DENK tot aan de SGP, van de dieren- tot aan de ouderenpartij: weinig ontsprongen er de dans. Journalisten smullen van de soaps die zich er afspelen en schrijven liever daarover dan over de politieke inbreng van deze partijen. Maar interne onrust doet altijd af aan de politieke boodschap.

De onrust lijkt voorbestemd aan de kleine partijen en met het versplinterde politieke landschap zijn er daar meer dan genoeg van. Vooral bestuurders van de VVD en het CDA pleiten al langere tijd voor een hogere kiesdrempel. Met een kiesdrempel moet er een minimaal percentage stemmen gehaald worden om in het parlement plaats te nemen. Een veelgehoorde kiesdrempel van 5% betekent dat er minimaal 8 zetels behaald moeten worden. Kleinere partijen -gebaseerd op de laatste peilingen- als Partij voor de Dieren, SGP, DENK, ChristenUnie en 50Plus verdwijnen dan uit de Tweede Kamer. Voor sommigen klinkt dat als muziek in de oren, maar het heeft ook negatieve effecten. En wat doe je met stemmen op partijen die de kiesdrempel niet halen? In totaal gaat het toch om grofweg 20 zetels.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Paula Schot
- Waarom benadrukken vrouwelijke politici hun vrouw-zijn?
- Onrust, onvree en onmacht sijpelen ons land binnen
- Hoe corona laat zien dat we juist nú moeten investeren in het gezinsleven
- Gaan corona-perikelen de verkiezingen van volgend jaar beïnvloeden?
Meer over Paula Schot »

Reacties

K
Leuk artikel. Maar dit stukje vond ik het leukst: Paula Schot is fractielid van SGP Gouda.K
De SGP mag een voorbeeld nemen aan de constructieve houding van CU. Niet dat de SGP niet betrouwbaar is, maar deelnemen aan een kabinet en daadwerkelijk vuile handen maken, dat zie ik nog niet gebeuren bij de SGP.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen