Opperrabbijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

02 juni 2020 door Opperrabbijn Jacobs

Op 4 mei was de Dam leeg: de wereld op z'n kop

Wel of niet de synagoge heropenen? Een moeilijke beslissing. Het doet me denken aan wel of geen beveiliging bij de synagoge, inmiddels alweer jaren geleden. Vandaag is de vraag wel of geen beveiliging geen vraag meer, maar toen het fenomeen beveiliging pas begon, ontstond er een emotionele strijd binnen de Joodse gemeenschap. De ene partij weigerde naar sjoel te gaan als er geen goede beveiliging zou zijn. De ander weigerde om in een ruimte te zitten die beveiligd is, want in het concentratiekamp zaten ze ook al achter tralies! En nu dus een herhaling.

De vijand is nu niet de terrorist, maar corona. Weer dezelfde discussie. Hoe ver gaan we? Beter überhaupt geen sjoeldienst en dus geen enkel risico of wel een dienst met een aanvaardbaar risico? En wat noem ik aanvaardbaar? Overigens hebben we geweldig fijne Tuin-Sjoel-Diensten gehad met het Wekenfeest, dat alweer bijna een week achter ons ligt. Er was social distance. Beperkt aantal deelnemers. Een aantal minuscule aanpassingen in de eredienst. En zo waren de twee dagen Sjawoe’ot dit jaar wel heel bijzonder. Maar toch hopen we allen dat we de diensten binnenkort weer gewoon in sjoel kunnen houden. Ik wil niet wennen aan een ander gewoon.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Een heel goed verhaal van de heer Jacobs. De wereld op zn kop. Ook ik ben fel tegen discriminatie, maar om dat zó te uiten als op de Dam en daarmee het virus dat inmiddels zoveel slachtoffers heeft gekost, nieuwe "voeding" te geven, getuigt van de slechtste belangenafweging die je je maar kunt voorstellen. Zowel van verantwoordelijk bestuurders, als van deelnemers.

Nederland, wordt toch es wakker!!!!

J
Ik ben het van harte eens met Opperrabijn Jakobs.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.