Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 mei 2020 door Robert Plomp

Wordt het tijd dat kerken zich verzetten tegen strenge coronamaatregelen?

Je wordt er als christen een beetje jaloers van! De terrassen gaan weer open, mensen mogen weer naar het zwembad, zelfs de pretparken zijn bezig opnieuw op te starten. Waarom mogen we nog niet met zijn allen naar de kerk? Hoe is het mogelijk dat in sommige supermarkten consumenten elkaar in de weg lijken te lopen, de overheid plannen maakt om multinationals te steunen, terwijl bijna niemand het over de kerken lijkt te hebben? En als we dan eindelijk weer mogen, dan eerst met slechts 30 gelovigen, en later 100, misschien wel zonder te zingen?

Veel christenen missen de gemeente enorm. Er is niet alleen een wak in hun geloof geslagen, ook onze naastenliefde heeft een knauw gekregen. Pastoraat via de telefoon, avondmaal via de webcam, en doop- en belijdenisdiensten zijn op de lange baan geschoven. Geen broederlijke kus. In al die eenzaamheid kunnen we elkaar maar moeilijk een hand of een voet zijn. In de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog lijkt de Kerk wel vleugellam geslagen. Waarom doet niemand daar wat aan, zou je je bijna afvragen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Kerken bedenken pubersmoesjes om kerk te zijn in coronatijd
- Het gevaar van schijnconservatisme in de reformatorische gezindte
- Christelijke discussies over grenzen en regels leiden al duizenden jaren nergens toe
- Robert Plomp ziet christenen op hypocriete wijze balanceren tussen twee culturen
- Wie God voor eigen wetticistisch karretje spant lijdt aan Jesajacomplex
Meer over Robert Plomp »

Reacties

K
Hoe goed het ook is om op zondagen in een gebouw samen te komen, het is geen opdracht die ons door Jezus is gegeven. Het is een goede invulling van het gebod God lief te hebben boven alles, maar het is niet de enige en ook geen noodzakelijke invulling. Zoals Robert terecht aanhaalt: vervolgde christenen kunnen helemaal geen kerkdiensten organiseren. Zij zijn voor onze Vader echt geen mindere gelovigen. Als wij dan perse kerk willen zijn ten koste van anderen, zondigen wij tegen het gebod onze naaste lief te hebben als ons zelf.
Waarom moeten wij ons daar tegen zetten, het gebouw is niet belangrijk! Onze geestelijke tempel, ons hart als Hij daarin mag wonen! Kleinere huiskringen wordt belangrijk, het evangelie klinkt als nooit tevoren over de wereld ons land door live stream ed. Het komt nu de huiskamers binnen, anders houden wij als kerken het in onze kerkgebouwen!
H
Inderdaad ons recht ligt alleen in Christus. Laten wij als christenen een voorbeeld zijn en niet onmiddellijk het martelaarskleed aantrekken. Natuurlijk missen wij de samenkomsten maar ook al zijn de kerkdeuren gesloten, de Hemelpoort staat open en het voorhangsel is gescheurd. Door het bloed van Christus mogen wij met vrijmoedigheid ingaan in het Heiligdom.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen