Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

11 mei 2020 door Robert Plomp

Wordt het tijd dat kerken zich verzetten tegen strenge coronamaatregelen?

Je wordt er als christen een beetje jaloers van! De terrassen gaan weer open, mensen mogen weer naar het zwembad, zelfs de pretparken zijn bezig opnieuw op te starten. Waarom mogen we nog niet met zijn allen naar de kerk? Hoe is het mogelijk dat in sommige supermarkten consumenten elkaar in de weg lijken te lopen, de overheid plannen maakt om multinationals te steunen, terwijl bijna niemand het over de kerken lijkt te hebben? En als we dan eindelijk weer mogen, dan eerst met slechts 30 gelovigen, en later 100, misschien wel zonder te zingen?

Veel christenen missen de gemeente enorm. Er is niet alleen een wak in hun geloof geslagen, ook onze naastenliefde heeft een knauw gekregen. Pastoraat via de telefoon, avondmaal via de webcam, en doop- en belijdenisdiensten zijn op de lange baan geschoven. Geen broederlijke kus. In al die eenzaamheid kunnen we elkaar maar moeilijk een hand of een voet zijn. In de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog lijkt de Kerk wel vleugellam geslagen. Waarom doet niemand daar wat aan, zou je je bijna afvragen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Duivelse chaos in crisistijd: ben je vredestichter of zaai je verdeeldheid?
- (S)preken in de kerk is een missie, geen goedbetaalde hobby
- Waarom ik niet meer in een middeleeuwse hel geloof
- De beschuldiging van verontruste CGK-dominees klopt niet
- Robert Plomp reageert op homovisie ds. Klaassen: 'Misbruik van Gods Woord en liefdeloosheid naar de naaste'
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Hoe goed het ook is om op zondagen in een gebouw samen te komen, het is geen opdracht die ons door Jezus is gegeven. Het is een goede invulling van het gebod God lief te hebben boven alles, maar het is niet de enige en ook geen noodzakelijke invulling. Zoals Robert terecht aanhaalt: vervolgde christenen kunnen helemaal geen kerkdiensten organiseren. Zij zijn voor onze Vader echt geen mindere gelovigen. Als wij dan perse kerk willen zijn ten koste van anderen, zondigen wij tegen het gebod onze naaste lief te hebben als ons zelf.
Waarom moeten wij ons daar tegen zetten, het gebouw is niet belangrijk! Onze geestelijke tempel, ons hart als Hij daarin mag wonen! Kleinere huiskringen wordt belangrijk, het evangelie klinkt als nooit tevoren over de wereld ons land door live stream ed. Het komt nu de huiskamers binnen, anders houden wij als kerken het in onze kerkgebouwen!
B
Tóch geeft het me het gevoel van "over ons heen laten lopen". Er staat wel in Gods woord : laat uw onderlinge bijeenkomsten niet na. En: u moet God méér gehoorzaam zijn dan mensen.. Maar ja, we zullen zien...
Toon meer reacties (7)