Premier Rutte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Premier Rutte: "Kijk naar schade die kerkdiensten hebben aangericht"

Wordt het tijd om coronamaatregelen voor kerken te versoepelen? SGP-leider Kees van der Staaij trok premier Rutte gisteren tijdens het coronadebat aan zijn mouw. De politicus vindt het opmerkelijk dat in warenhuizen iedereen welkom is, terwijl voor kerkdiensten een maximum van 30 bezoekers wordt gehanteerd (vanaf 1 juli wordt die maatregel versoepeld naar maximaal 100 kerkgangers).

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

'Hoe verhouden de royale mogelijkheden voor commerciële activiteiten zich tot de veel strengere regels voor bijvoorbeeld begrafenissen en kerkdiensten?' Is één van de Kamervragen die de SGP deze week indiende. Ook tijdens het coronadebat kwam deze vraag aan de orde. Premier Rutte: "Kijk naar de schade die kerkdiensten hebben aangericht met de verspreiding van het virus. Dat maakt mij heel voorzichtig. Dit geldt voor alle plekken waar veel mensen bij elkaar zijn en zingen. Ook hard zingen is een risico. Mijn oproep is: wees heel terughoudend."

Van der Staaij is niet overtuigd door deze reactie van Rutte. "Wat u zegt over zingen heb ik nagevraagd bij de briefing. Daar werd gesproken van suggesties. De minister-president spreekt over de schade van kerkdiensten. Die concrete voorbeelden hebben plaatsgevonden in een fase waarin die coronamaatregelen nog niet golden. Is er schade bekend van rouwdiensten die in coronatijd gehouden zijn? Mij niet bekend. Bij mondkopjes wordt gekeken naar wetenschappelijke inzichten en hier worden op grond van suggesties sterke inperkingen voorgesteld. Dit doet geen recht aan het belang van kerkdiensten."

Rutte wordt niet enthousiast van kerkdiensten met honderden mensen die op anderhalve meter afstand bij elkaar komen. "Dat brengt risico's met zich mee die we meewegen. Hoeveel mensen verplaatsen zich? Je hebt een ingang waar iedereen doorheen moet. Dat zijn dingen die we ook moeten meewegen. Mij werd gevraagd: als een Van der Valk-hotel drie zalen heeft, mogen ze dan in iedere zaal maximaal dertig mensen toestaan? Dan zeg ik: dat doen we niet, want Van der Valk heeft één ingang. Als later blijken dat risico's beperkt zijn, kunnen we altijd kijken hoe we dingen anders kunnen inrichten. Daar ga ik nu geen enkele toezegging over doen. De situatie vind ik nu nog te spannend."

Tijdens zijn eigen bijdrage vroeg Van der Staaij zich af: "Houden we vast aan het laten voortkabbelen van het virus, of keren we terug naar de indammingsstrategie, dus echt het aantal besmettingen zo ver mogelijk terugdringen? En zijn we in staat de effecten van de versoepeling op de voet te volgen en indien nodig bij te kunnen sturen of op de rem te trappen?" De voorman van de SGP gaf aan dankbaar te zijn voor de routekaart van het kabinet. "De routekaart geeft richting."

In zijn bijdrage uitte de politicus ook zijn zorgen over mensen die eenzaam zijn en zelfs zelfdoding overwegen. "Eenzaamheid, angst, een dreigend ontslag of faillissement van je bedrijf gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik begreep van 113 Zelfmoordpreventie dat het aantal telefonische en digitale contacten naar verwachting fors gaat stijgen. Is het kabinet bereid na te gaan of het extra geld beschikbaar kan stellen, zodat alle mensen met suïcidale gedachten kunnen worden geholpen?"

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers sprak in zijn bijdrage over "een fase tussen hoop en vrees". "Het kabinet komt tot een spoorboekje met verruimingen en dat is hoopgevend. Dat is de hoop van hoop en vrees. Maar ik ben zelf nog niet zonder die vrees. Het OMT heeft al op 6 april een aantal voorwaarden geschetst voor verruiming, over welke maatregelen dan zouden moeten worden genomen. En als je dat rijtje langs gaat, zijn er best vragen bij te stellen.

Als je kijkt naar het reproductiegetal dat echt onder die 1 moet zijn, dat is ook de buffer waar collega Klaver het over had, is die ruim genoeg? En dat zorgsysteem moet niet worden overvraagd. Is dat zo? Hebben we daar voldoende zekerheid bij? Is er voldoende testcapaciteit? Is die voldoende op niveau en op tijd op niveau? En die bron- en contactopsporing, daar zijn ook wisselende signalen over van de GGD. Dus kan de Minister van VWS in alle helderheid schetsen hoe we daar voor staan?"

"In deze crisis zijn woorden gesproken over onze ouderen die me soms pijn aan het hart doen", voegt Segers toe. "Over ‘dor hout’, over een '60-min'-samenleving die we zouden moeten hebben of leeftijdsgrenzen bij horeca. Natuurlijk vraagt iedere groep om maatwerk en moeten we kijken welke groep wat nodig heeft. Maar ik heb toch sterk de indruk dat solidariteit tussen generaties onder druk komt te staan."

Lees hier de volledige bijdrage van Kees van der Staaij en klik hier voor de bijdrage van Gert-Jan Segers.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Zo reageren christelijke partijen op Prinsjesdag
- Gert-Jan Segers krijgt meeste vertrouwen van Nederlandse kiezer
- Sigrid Kaag stapt na motie van afkeuring op als minister en wenst haar collega's "Gods zegen"
- CDA, ChristenUnie en GroenLinks komen met Nationaal Isolatieprogramma
- Video: Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers over het formatiedrama
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
De kerken krijgen weer de schuld, over carnaval hebben we het liever niet
K
Als wij onze naasten lief hebben, vinden we dat onze kerkdiensten het meest belangrijke wat er is? Of kiezen we er voor te doen wat in onze macht is, om zo het virus in te dammen, en laten we die kerkdiensten voorlopig dan nog maar even schieten? Zodat er misschien wat meer ruimte komt om oude en eenzame mensen te bezoeken?
N
En de moskeeën?
Toon meer reacties (23)