Heleen Janse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 augustus 2020 door Thea Westerbeek

Heleen Janse geniet van haar negen kinderen: "Mijn huis mag altijd vol"

Op jonge leeftijd heeft Heleen Janse drie verlangens. Ze wil in het onderwijs, een groot gezin en het liefst veel pleegkinderen. Zo loopt het inderdaad, maar toch ook heel anders. "Ik heb in mijn leven altijd iets gewild wat zin geeft.”

De singel in Groningen waar Heleen met haar man Toon aan woont, is een beschermd stadsgezicht. Hun woning bevat nog allerlei authentieke elementen en ademt de geschiedenis van jaren her. Vroeger was het huis vol drukte van kinderstemmen;, tegenwoordig wonen Heleen en Toon er nog met zijn tweeën.

Verliefd
"Ik houd veel van kinderen”, begint Heleen. "Daarom wilde ik al jong onderwijzeres worden. Maar op de kweekschool redde ik het niet, ik was eigenlijk nog te speels om te leren. Ik moest stoppen en kwam in een vormingsklas. Mijn moeder dacht dat werken in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis wel iets voor mij was. Maar toen ik tijdens een operatie bloed zag, viel ik bijna flauw”, lacht Heleen. "Dus dat werd het niet.
Ik had Toon al ontmoet. Dat gebeurde toen ik voor de vormingsklas een stuk moest schrijven over een schilder. Toon zat op de kunstacademie en bij ons in Rijswijk in dezelfde kerk als wij. We gingen samen naar een museum en ik was op slag verliefd op hem. Ik kon er niet van eten, zo sterk was het gevoel. Ik kan nog steeds niet omschrijven waarom ik op hem viel. Ik merkte later wel dat hij moeilijk over zijn gevoelens kon praten. Dat heb ik altijd gemist. Toon werd tekenleraar in Groningen, we trouwden toen ik twintig was, verhuisden en – zo ging dat toen – ik wachtte.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om de Elisabethbode te ontvangen

Reacties

Word ik stil van. Speciale mensen...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!