Elise Brouwer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 mei 2020 door Nienke Alblas

Elise herkent zich in het lijden van Job: "Ik zag het leven niet meer zitten"

Als twintiger belandt Elise Brouwer (33) in een depressie. Tijdens haar depressie komen vragen over het lijden naar boven. Waarom laat God het lijden toe? Hoe kun je er als christen het beste mee omgaan? Vragen die ook Job stelde in het gelijknamige Bijbelboek. Het leidde tot een boek over Job en het lijden. CIP.nl sprak met haar over die moeilijke periode en over lijden in het algemeen. "Wat ik mooi vind, is dat God ons lijden Zelf heeft ondergaan."

"Ik heb geen antwoorden gevonden op mijn vragen over het lijden in Job. Je leest dat God ook geen antwoord geeft op de vragen van Job over zijn lijden. In plaats van te antwoorden, laat God aan Job zien hoe Hij de aarde heeft geschapen. God heeft alles in Zijn hand, maar Hij staat het lijden van Job ook toe. Het lijden is het gevolg van bepaalde verkeerde keuzes of het gevolg van de gebroken wereld waarin we leven. De een krijgt hier meer mee te maken dan de ander." Elise legt uit dat de vragen van Job volgens haar niet per se betekenen dat Hij zijn lijden ontkent of wegpoetst, zoals veel mensen volgens haar doen. "Hij aanvaardt zijn lijden. In het begin zegt hij al meteen: 'De Heer heeft gegeven, de Heer heeft genomen, geprezen zij de naam van de Heer.'"

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Bestel het boek 'De lessen van Job' van Elise Brouwer hier!

Reacties

J
Ik herken veel in dit verhaal. Ik heb zelf diverse periode's van depressiviteit moeten doorstaan, wat ik zie als gevolg van grenzeloze ambities. Het kwartje viel wanneer ik besefte dat depressiviteit een uiting was van extreem zelf-medelijden, waarbij emotie eigenlijk geen rol meer bij speelt, maar wel m'n gevoel van eigenwaarde. Ik begreep toen wat Jezus bedoelde met het opnemen van het kruis en mezelf te verloochenen.Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.