Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 mei 2020 door Patrick Simons

Kees van der Staaij vraagt zich af waarom IKEA-bezoekers meer vrijheid hebben dan kerkgangers

Heel langzaam worden de maatregelen in Nederland versoepeld. Vorige week besloten grote winkels als Bijenkorf en IKEA om hun deuren weer te openen. Goed nieuws voor veel mensen, maar het roept ook vragen op. Kees van der Staaij vraagt zich bijvoorbeeld af hoe dat dan precies zit met kerkdiensten en begrafenissen. De SGP besloot er zelfs schriftelijke vragen over te stellen aan twee ministers.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De SGP wil graag weten wat de ministers Grapperhaus van Justitie en De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van plan zijn met bijvoorbeeld de kerken en begrafenissen. Van der Staaij vraagt zich af hoe het opengaan van de diverse grote winkelketens zich verhoudt tot de beperkende maatregelen die nog steeds voor kerken en ook begrafenissen gelden. Het was voor hem aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan de ministers.

‘De minister-president benadrukt keer op keer dat we vol moeten houden’, schrijft Van der Staaij. ‘Ik ben dat met hem eens, maar dan moet er wel heel goed worden gewogen waaraan voorrang wordt gegeven, wanneer er enige ruime voor versoepeling is.’

De voorman van de SGP wil graag dat er aan het Outbreak Management Team gevraagd wordt of het mogelijk is dat er versoepeling voor kerkdiensten en begrafenissen komt en onder welke voorwaarden dat dan is. Hij schrijft daarbij dat er al meerdere kerken een heel concreet en gedetailleerd plan hebben uitgewerkt om in hun eigen gebouwen te kunnen voldoen aan de anderhalvemeternorm. ‘Zij vragen zich af: als warenhuizen en bouwmarkten wel over voorwaarden open kunnen zijn, wat betekent dit dan voor kerkgebouwen en aula’s? Die vraag maak ik tot de mijne en klemt temeer als je beseft hoeveel betekenis een afscheidsbijeenkomst en kerkdienst heeft voor de bezoekers ervan.’

Van der Staaij vindt het onbegrijpelijk dat deze grote winkelketens open mogen onder voorwaarden, maar dat nog steeds niet voor kerken en begrafenissen geldt. ‘Hoe verhouden de royale mogelijkheden voor commerciële activiteiten zich tot de veel strengere regels voor bijvoorbeeld begrafenissen en kerkdiensten?’ Ook vraagt hij aan de ministers of ze beseffen dat de huidige situatie een ‘zeer ingrijpende inperking van de vrijheid van godsdienst betekent, die steeds gerechtvaardigd moet worden door de actuele gezondheidsbelangen.’

Tot slot vraagt hij of het kabinet de gestelde vragen voor het eerstvolgende coronadebat wil beantwoorden. Dat debat staat gepland voor aanstaande donderdag.

Lees ook: Ds. Van Reenen begrijpt onderscheid tussen kerk en kledingzaak niet: "Kerken die sluiten geven verkeerd signaal af".

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Segers ziet doorstart kabinet als laatste optie: "Ik wil niet degene zijn die het opblaast"
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

j
Ik ben het helemaal eens met de heer van der Staaij. Mij bevreemdt en verdriet het dat kerken nog steeds niet open mogen.
Blij dat de vraag gesteld wordt, Ik hoop dat mijn partij hem hier in ondersteunt.

B
Ik denk dat kerkdiensten extra gevaarlijk zijn door het zingen. Uit de eerste besmettingen is gebleken dat veel kerkbezoekers daardoor besmet zijn. En een kerkdienst zonder samenzang of met mondkapjes lijkt mij ook niet zo geweldig. Zie onderzoek van Maurice de Hond!
Toon meer reacties (3)