(b) Na de terugkeer van Juda (en ook sommigen uit de tien stammen!) uit de Babylonische ballingschap vormde het land weer een eenheid, maar wel onder de overheersing van de Perzen, en later afwisselend de ‘koning van het noorden’ (het Seleucidische rijk in Syrië) en de ‘koning van het zuiden’ (het Ptolemeïsche rijk in Egypte), om met Dan. 11 te spreken. Nadat Judas de Makkabeeër met zijn vier broers de tempel in Jeruzalem gereinigd had (164 v.C.), ontwikkelde zich uit broer Simon de Makkabeeër de dynastie van de zogenoemde Hasmoneeën (afstammelingen van ene Hasmon), die vanaf die tijd het centrale gezag uitoefenden. Vanaf circa 140 voor Christus tot ongeveer 110 voor Christus stonden deze Hasmonese dynastie officieel nog onder Seleucidisch gezag, zodat zij slechts semi-autonoom waren. Maar toen het Seleucidische rijk steeds verder desintegreerde, konden de Hasmonese koningen zich vanaf 110 voor Christus autonoom noemen. Dit onafhankelijke Hasmonese rijk – het ‘koninkrijk Judea’ – duurde tot op de inval van de Romeinen onder leiding van Pompejus in 63 voor Christus; de totale duur van dit rijk was dus 47 jaar, en als je wat royaler rekent, ongeveer 77 jaar.
Trouwens, pas in 37 voor Christus moest de Hasmonese dynastie door toedoen van de Romeinen wijken voor de Edomitische dynastie van Herodes. De Hasmonese dynastie duurde dus van 140 tot 37 voor Christus, dat is 103 jaar. De werkelijk onafhankelijke Hasmoneeën (110-63 v.C.) waren Johannes Hyrcanus, Aristobulus I, Alexander Jannaeus, Salome Alexandra, Hyrcanus II en Aristobulus II. Interessant genoeg waren dit geen Judeeërs (zoals David en Salomo), maar Levieten, en wel uit de priesterlijke familie!
(c) Tussen fase (a) en (b) verliepen 821 jaar, maar tussen fase (b) en fase (c) maar liefst 2010 jaar! Pas in 1948 ontstond er weer een centraal geregeerd, onafhankelijk eenheidsland Israël. Momenteel bestaat dat land alweer 72 jaar, dat is bijna zoveel als de 77 jaar van fase (b) en de 80 jaar van fase (a). Nog acht jaar, en dan zal – als de geschiedenis zo doorgaat – de moderne staat Israël de 80 jaar van David en Salomo voorbijstreven. Het begon met twee koningen (David en Salomo), in fase (b) ging het om zes koningen (van wie één een vrouw was), en in fase (c) hebben we tot dusver twaalf minister-presidenten gehad, van wie vooral deze zeven: David Ben-Gurion, Levi Eshkol, Golda Meïr (de enige vrouw!), Yitzhak Rabin, Mechanem Begin, Shimon Peres en Benjamin Netanyahu, erg bekend zijn geworden (zou er nog een dertiende minister-president komen?).
(d) Tussen fase (c) en fase (d) zullen nul jaren verlopen! Als de grote Zoon van David terugkomt, begint onmiddellijk het Messiaanse rijk, waarin de staat Israël opnieuw, en nu voor lange tijd, een centraal geregeerd, onafhankelijk eenheidsland zal zijn! Dan zullen de tien en de twee stammen voorgoed verenigd zijn (zie o.a. Ezech. 37:15-28), en zullen de Israëlieten zitten, ‘ieder onder zijn wijnstok en onder zijn vijgenboom’ (Micha 4:4). In de coronacrisis zien we des te meer uit naar deze tijd, wanneer geen inwoner meer zal zeggen: ‘Ik ben ziek’ (Jes. 33:24).
Dit was mijn laatste column op CIP.nl. Wil je Willem Ouweneel blijven volgen? Bezoek hier zijn website.
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+
Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandWillem Ouweneel
- Vervangingstheologie is een kaartenhuis: het 'nieuwe Israël' is een verzinsel
- Een maximale ambtstermijn voor ambtsdragers: goed idee?
- Zien we elementen van de eindtijd in de oorlog tegen Oekraïne?
- Waarom ik weiger om het manifest tegen de coronapas te ondertekenen
- Wat zegt het machtsmisbruik van dominee Van der Aa over de kerkstructuur van de PKN?
Meer over Willem Ouweneel »
