Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2020 door Jeffrey Schipper

Van der Staaij vindt uitspraak Hoge Raad over euthanasie demente patiënt 'huiveringwekkend'

Een arts mag gevolg geven aan een schriftelijk verzoek tot het verlenen van euthanasie bij mensen met vergevorderde dementie. Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald nadat het Openbaar Ministerie (OM) om nadere uitleg vroeg. 'Huiveringwekkend', zo reageert SGP-leider Kees van der Staaij via Twitter. Ook de ChristenUnie is kritisch.

'De wet biedt de mogelijkheid dat iemand in een schriftelijke verklaring een verzoek om levensbeëindiging vastlegt voor de situatie waarin hij niet langer meer het vermogen heeft zijn wil te uiten', zo luidt de verklaring op Rechtspraak.nl. 'Een arts mag aan zo’n verzoek gevolg geven als is voldaan aan alle eisen die de wet met betrekking tot euthanasie stelt, waaronder de eis dat sprake van is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De arts is dan niet strafbaar. Dit geldt ook als het onvermogen tot het uiten van een wil is veroorzaakt door voortgeschreden dementie. Ook dan geldt dat moet zijn voldaan aan alle eisen die de wet met betrekking tot euthanasie stelt. Deze eisen waarborgen dat de arts zorgvuldig handelt.'

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Euthanasie
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
Meer over euthanasie »

Reacties

J
We zijn zo aan het afglijden in dit land! Er is geen respect meer voor het leven noch voor de Schepper van het leven. Kwetsbaar leven is min of meer vuilnis geworden. Weg ermee en de verpleegarts krijgt alle ruimte om een kwetsbaar mens te doden. Dit land en de regering hebben hard gebed nodig en de politici die nog opkomen voor het leven helemaal!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.