robert plompt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 april 2020 door Patrick Simons

Robert Plomp ziet christenen op hypocriete wijze balanceren tussen twee culturen

Woon jij op de plaats van je eigen keuze? Doe je het beroep waar je zelf voor gekozen hebt? Hebben je ouders een levenspartner voor je uitgezocht of moesten ze akkoord gaan voor je kon trouwen? Kijken anderen je beschuldigend aan omdat je broer crimineel is? Wonen de ouderen van je familie bij hun kinderen of kleinkinderen? Hangt jouw identiteit en status af van de identiteit van je naaste familie? Waarschijnlijk antwoord jij op de bovenstaande vragen vooral met 'nee' en dat is revolutionair! Nooit eerder hadden mensen zoveel keuzevrijheid en oog voor persoonlijk welzijn als wij.

Een bekend voorbeeld uit een samenleving waar niet het individu maar de groep centraal staat is eerwraak. Een broer vermoordt zijn zus vanwege haar ongeoorloofde relatie die de eer van haar naaste familie op het spel zet. Door intern orde op zaken te stellen wordt de status van de groep hersteld. Het welzijn van het individu is ondergeschikt.
Er zijn ook mooie kanten aan die groepscultuur. Voor ouderen wordt goed gezorgd, die gaan niet naar een tehuis maar wonen bij hun kinderen. De eer van de familie staat juist te kijk als er niet goed voor de ouderen wordt gezorgd. Daarom blijven kinderen in de buurt van hun ouders wonen. De eigen status hangt af van de status van de familie. Niemand is een 'ik', er is alleen een 'wij'.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- Duivelse chaos in crisistijd: ben je vredestichter of zaai je verdeeldheid?
- (S)preken in de kerk is een missie, geen goedbetaalde hobby
- Waarom ik niet meer in een middeleeuwse hel geloof
- De beschuldiging van verontruste CGK-dominees klopt niet
- Robert Plomp reageert op homovisie ds. Klaassen: 'Misbruik van Gods Woord en liefdeloosheid naar de naaste'
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Als je traditie echt serieus wilt nemen moet je bij de roomsen zijn. De reformatie brak met die traditie, maar is na 500 jaar weer een traditie in zichzelf geworden. Met een gapend gat van 15 eeuwen kerkgeschiedenis. De reformatie stond voor het lezen van de bijbel zonder de traditie. Het positieve daarvan is dat de traditie niet bijbel vervangt. Maar de keerzijde is dat wij als gelovigen nauwelijks houvast hebben. Het is dan balanceren tussen "niet oordelen" en "alles moet kunnen". God liefhebbende boven alles en onze naaste als ons zelf.
J
Mijn identiteit ligt in Christus, waar ik ook woon, werk, of wat ik ook doe!

Gods Woord is tijdloos.

Ik wijs deze onderliggende moderne contextualisatie Bijbelafbraak af!

`Homo-praxie` is de HEERE een gruwel! en daar doet dit ´hoog intellectueel antroposofisch gezeur´ niets aan af.

Wie heeft er ooit een boek geschreven over de vraag: WAAROM wijst de Heere homopraxie zo pertinent af?

Dit is mi namelijk de hoogste vorm van AFGODERIJ!

Liefde bedrijven, één worden met je evenbeeld, jezelf!
Voor een goed verstaan van Gods Woord heeft een waarachtig christen niet de kerk van vroeger, en zeker ook niet een door een antropoloog en cultuursocioloog gemaakt onderscheid (wat door Plomp wordt gebruikt als kapstok om zijn onbijbelse visie te verdedigen en christenen van hypocrisie te beschuldigen) nodig, maar de Heilige Geest, die ons verstand verlicht en onderscheiding van geest geeft.
Toon meer reacties (5)