Maurice
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

15 april 2020 door Patrick Simons

Maurice de Hond: Kerken speelden grote rol in verspreiding coronavirus Nederland

De meeste mensen kennen Maurice de Hond toch voornamelijk als de man van de politieke peilingen. Hij is echter ook sociaal geograaf, waarbij onderzoek en statistiek zijn specialiteit is. Zijn onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus toont enkele opvallende uitkomsten. De meest opvallende? Kerken in Duitsland en Nerland spelen volgens De Hond een grote rol in de verspreiding van het virus. 

Dat schrijft hij in een artikel op zijn eigen website. Hij bestudeerde verschillende trends en ontwikkelingen met betrekking tot de verspreiding van het virus. Daarbij trok hij enkele harde conclusies. Zo stelt hij onder andere dat de grote uitbraken in de wereld met name plaatsvonden in bepaalde klimatologische zones met specifieke weersomstandigheid zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Ook ziet hij in de diverse landen grote regionale verschillen. En tot slot is er volgens de Hond vrijwel iedere keer sprake van bijeenkomsten met grote groepen mensen die in één keer besmet raken. Als voorbeeld noemt hij voetbalwedstrijden, feesten zoals carnaval én kerkelijke bijeenkomsten.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- SGP'er mag alleen met coronapas het Europees Parlement in: "Dieptriest"
- Prof. dr. Huijgen roept op: "Laat je alsjeblieft vaccineren, voor je naaste en voor jezelf"
- SGP-leider Van der Staaij verzet zich tegen maatregelen voor niet-gevaccineerden
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
Meer over Corona »

Lees de hele blog van Maurice de Hond

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik word er een beetje moe van de schuld van de uitbraken bij de kerken te leggen. Zeker 90 % van de kerken zijn gelijk overgestapt op audio uitzendingen op 15 maart. In mijn kerk kregen de leden gelijk op 12 maart een mail met de mededeling dat de kerkdiensten tot nader orde opgeschort zouden worden als gevolg van het corona virus.

Bij mijn weten houden nu alle kerken zich aan deze regel. In de dienst zijn dan maar enkele mensen aanwezig die een taak hebben,
K
Maurice de Hond heeft een blinde vlek: Carnaval in het zuiden tijdens de corona uitbraak.
K
Blijkbaar een sociaal geograaf van de koude grond. Elke bijeenkomst van mensen heeft bijgedragen aan het verspreiden van het virus. Het is ook niet zo moeilijk te begrijpen dat het virus zo makkelijk rond gaat in verzorgingstehuizen. Voetbal wedstrijden hebben ongetwijfeld ook bijgedragen aan het virus. Net zoals naar je werk gaan. En ja, het rooms katholieke carnaval is één van de grootste boosdoeners in Duitsland en Nederland. Maar in Oostenrijk was het een skibar en in Italië een voetbalwedstrijd.
Toon meer reacties (13)