Aboutaleb en ds. Van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 april 2020 door Jeffrey Schipper

Rotterdamse burgemeester smeekt HHK-predikant om kerk te sluiten: "Ik wil geen kerkgangers pesten"

“Ik zou bijna op mijn knieën willen gaan om tegen ds. Van Reenen te zeggen: ‘Ik smeek u, doe het niet!’”, aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In het Radio 1-programma Dit is de Dag ging hij in gesprek met ds. M. van Reenen van de hersteld hervormde gemeente in Oldebroek. Aboutaleb pleit voor een verbod op religieuze en levensbeschouwelijke samenkomsten tijdens de coronacrisis. Van Reenen vindt dat geen goed idee.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte vorige week voor het landelijke verbod op samenkomsten en evenementen een uitzondering voor religieuze samenkomsten. Deze mogen doorgaan met maximaal dertig personen. Voor veel kerken betekent dit dat ze hun diensten gewoon kunnen blijven uitzenden zoals ze al deden. Wel moeten de maatregelen van het RIVM gehanteerd worden. Zo moet iedereen 1,5 meter van elkaar vandaag blijven, ook in de kerk.

Deze week heeft de kritiek op deze uitzondering een vlucht genomen. Lodewijk Asscher van de PvdA koppelde tijdens het Kamerdebat een ‘brandhaard in de Biblebelt’ aan kerkdiensten. En de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb klopte meerdere keren bij het kabinet aan met het verzoek om religieuze samenkomsten te verbieden. Overigens ontbreekt het aan steekhoudende argumenten om de link tussen kerkdiensten en coronabesmettingen hard te maken. “Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan en wonen hun kerkdiensten inmiddels vrijwel allemaal online bij”, aldus Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad.

"Eén van de grootste besmettingshaarden in mijn regio is ontstaan tijdens een kerkdienst."

In Dit is de Dag lichtte Aboutaleb zijn pleidooi voor een verbod op religieuze bijeenkomsten toe. “Eén van de grootste besmettingshaarden in mijn regio is ontstaan tijdens een kerkdienst. Ik moet toegeven dat het gebeurde voordat het kabinet maatregelen tegen corona nam.” De burgemeester doelt op een woonzorglocatie in Sommelsdijk, waar inmiddels zeven mensen zijn overleden. Mogelijk zijn de bewoners begin maart besmet geraakt tijdens een kerkelijke bijeenkomst. “Sindsdien ben ik naar het kabinet gestapt om hier paal en perk aan te stellen. En niet om kerkgangers te pesten.”

Een techneut is volgens Aboutaleb meer dan genoeg om de dienst te verzorgen. “De kans dat er iets gebeurt met drie mensen is kleiner dan met dertig mensen. Streamen is een goed alternatief. Elke congregatie van mensen waarbij het risico bestaat dat het virus wordt overgedragen, wil ik zo klein mogelijk houden. Dertig mensen vind ik te veel. Het argument van de regering dat het te maken heeft met de Grondwet, vind ik te ver gezocht. Er zijn ook andere vrijheden. Godsdienstvrijheid staat gelijk aan andere rechten. Andere rechten zijn niet minder.”

De gemeente van ds. M. van Reenen organiseert nog altijd iedere zondag kerkdiensten. Op de vraag wie er aanwezig zijn in de dienst, antwoordt hij: “Ik als dominee, de koster, een aantal diakenen en de organist. Wie dat wil mag het gezin meenemen.” In totaal gaat het om ongeveer twintig mensen. “Als het kabinet zegt dat er niet meer dan dertig mensen aanwezig mogen zijn, komen er ook niet meer dan dertig binnen.” Ook de richtlijnen van het RIVM worden in zijn gemeente in acht genomen, zoals de 1,5 meter afstand. In het radiogesprek voegt de predikant toe dat mensen tijdens een kerkdienst stilzitten, in tegenstelling tot bezoekers van een bouwmarkt.

"Het argument van de regering dat het te maken heeft met de Grondwet, vind ik te ver gezocht. Er zijn ook andere vrijheden."

Onlangs zei de predikant in dit interview met CIP.nl hierover: “Het is mijn diepe overtuiging dat de gezondheid van je ziel belangrijker is dan de gezondheid van je lichaam. Het verleden laat zien dat in tijden van crisis de kerken volliepen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen voorstander van hutjemutje op elkaar zitten en doen alsof ons als christenen niet kan overkomen. We nemen de voorzorgsmaatregelen in acht, maar ik durf te stellen dat het nu gevaarlijker is in de supermarkt te komen dan in de kerk.”

De dominee uit Oldebroek vindt het niet terecht dat kerken op één lijn worden geschaard met ‘evenementen’. “Nederlanders mogen nog wel naar een kledingzaak maar niet naar een kerk. Dan zijn we als land echt heel ver van huis. Kerken spreken veel over hoop en vertrouwen. Dat mag ook, maar we verkeren nu in een soort van ballingschap. Moeten we dan niet eerst komen tot schuld, verootmoediging en belijdenis? We kunnen een voorbeeld nemen aan de heidense koning van Ninevé (Jona 3), die déze weg aanwees.”

Aboutaleb doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de predikant en vertegenwoordigers van de andere kerken in ons land. “Je hoeft de ruimte die het kabinet biedt niet maximaal te consumeren. Je kunt ook zeggen: ‘Wellicht heeft het kabinet grondwettelijke redenen om ons niet helemaal naar nul te brengen, maar wij doen dat wel omdat we daarin een eigen verantwoordelijkheid hebben.’ Ik doe een beroep op hun eigen verantwoordelijkheid en die is vrij groot, zo ken ik ze.”

Aan het einde van het gesprek sluit de burgemeester niet uit dat hij hierover later nog eens doorpraat met Van Reenen in een persoonlijk gesprek. “Welkom in Oldebroek”, aldus de predikant.

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren en lees hier het CIP-interview met ds. Van Reenen: Kerken die sluiten geven verkeerd signaal af".

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

E
We hebben ons te houden aan de regels gesteld door de overheid. Zij is toch immers Gods dienares ons ten goede? We moeten niet met vrome woorden de 'randjes' van wat mogelijk is opzoeken.
De gemeenschap der heiligen kan ook op afstand! Gebruik uw verstand dominee!
L
Romeinen 13 uit de bijbel gescheurd? Verdrietig allemaal. Weer stof tot Christus-bashing door de wereld... Zo jammer toch...
Toon meer reacties (21)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen