Aboutaleb en ds. Van Reenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 april 2020 door Jeffrey Schipper

Rotterdamse burgemeester smeekt HHK-predikant om kerk te sluiten: "Ik wil geen kerkgangers pesten"

“Ik zou bijna op mijn knieën willen gaan om tegen ds. Van Reenen te zeggen: ‘Ik smeek u, doe het niet!’”, aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In het Radio 1-programma Dit is de Dag ging hij in gesprek met ds. M. van Reenen van de hersteld hervormde gemeente in Oldebroek. Aboutaleb pleit voor een verbod op religieuze en levensbeschouwelijke samenkomsten tijdens de coronacrisis. Van Reenen vindt dat geen goed idee.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid maakte vorige week voor het landelijke verbod op samenkomsten en evenementen een uitzondering voor religieuze samenkomsten. Deze mogen doorgaan met maximaal dertig personen. Voor veel kerken betekent dit dat ze hun diensten gewoon kunnen blijven uitzenden zoals ze al deden. Wel moeten de maatregelen van het RIVM gehanteerd worden. Zo moet iedereen 1,5 meter van elkaar vandaag blijven, ook in de kerk.

Deze week heeft de kritiek op deze uitzondering een vlucht genomen. Lodewijk Asscher van de PvdA koppelde tijdens het Kamerdebat een ‘brandhaard in de Biblebelt’ aan kerkdiensten. En de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb klopte meerdere keren bij het kabinet aan met het verzoek om religieuze samenkomsten te verbieden. Overigens ontbreekt het aan steekhoudende argumenten om de link tussen kerkdiensten en coronabesmettingen hard te maken. “Kerkgangers zijn niet massaal het strand op gegaan en wonen hun kerkdiensten inmiddels vrijwel allemaal online bij”, aldus Steef de Bruijn, hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
We hebben ons te houden aan de regels gesteld door de overheid. Zij is toch immers Gods dienares ons ten goede? We moeten niet met vrome woorden de 'randjes' van wat mogelijk is opzoeken.
De gemeenschap der heiligen kan ook op afstand! Gebruik uw verstand dominee!
L
Romeinen 13 uit de bijbel gescheurd? Verdrietig allemaal. Weer stof tot Christus-bashing door de wereld... Zo jammer toch...
Toon meer reacties (21)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.