Stefan Paas
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 april 2020 door Patrick Simons

Stefan Paas ziet om zich heen veel corona-angst: "In de Bijbel lezen we 366 keer ‘vrees niet’"

Het coronavirus heeft de wereld in haar greep. Maar wat misschien nog wel groter en beklemmender is, is de greep van de angst. Tijdens een recente aflevering van De Ongelooflijke Podcast sprak David Boogerd met hoogleraren Damiaan Denys en Stefan Paas over dit onderwerp. Het ging onder meer over angst in de maatschappij en Arjan Lubach. Denys doet een opvallende voorspelling en Paas getuigt op een bijzondere manier van zijn geloof: "Ik ben in goede handen." 

Denys is naast psychiater en filosoof ook hoofd van de psychiatrieafdeling van het AMC én hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. In het begin van de uitzending komt de vraag op tafel of er niet wordt overdreven met de aanpak van het virus. Immers aan griep gaan ook ieder jaar veel mensen dood. Zowel Paas als Denys geven aan het lastig vinden hier een oordeel over te vellen. “Ik heb wel het gevoel dat we deze maatregelen nemen omdat we ze kúnnen nemen”, stelt Denys. “De achtergrond is beheersbaarheid en indammen, maar het is toch ook een soort expressie van onze enorme behoefte aan controle. Natuurlijk moeten we doen wat we kunnen doen. Maar wat we nu doen is zo extreem dat het een groot effect heeft op de samenleving.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
- SGP-fractievoorzitter Staphorst te gast in talkshow: "Ik sta mijn ziekenhuisbed af"
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
Meer over Corona »

Beluister de hele podcast

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Er staat helemaal niet 366x 'vrees niet' in de Bijbel. Kun je heel gemakkelijk natellen.
K
Die Denys vertelt maar een fractie van de waarheid. De overheidsmaatregelen treffen alleen direct de vrije tijds economie. De rest van de schade wordt veroorzaakt door dichte grenzen, zieke mensen et cetera. Als iedereen binnen 3 maanden Covid krijgt, loopt de economie veel meer schade op dan dat nu het geval is. Want dan vallen alle productieketens gewoon 3 maanden stil. Misschien nog maar eens naar China kijken hoe het wel moet. Of naar Spanje om te zien als je te weinig doet.
J
@ Kees van der Vliet. Onzin, dit treft een heel groot deel van de economie. Mensen trappen op de rem, geven geen/minder geld uit angst voor wat komen gaat of door ontslagen, bedrijven investeren minder door onzekerheid. Ook 'gewone' bedrijven worden hard geraakt de wegvallende, internationale handel. Als iedereen binnen 3 maanden Covid krijgt, dan is het enige dat de gezondheidszorg barst. Lang niet iedereen wordt zie, mortaliteitscijfer van 0,3 - 1% geschat. De enorme financiële impulsen gaat lang voor heel wat economische malaise zorgen.