Dr. A. H. (Bert) van Veluw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 maart 2020 door Dr. A. H. (Bert) van Veluw

Dominee Bert van Veluw vraagt zich af of corona een straf van God is

In bepaalde christelijke kringen wordt gesuggereerd dat de uitbraak van het coronavirus een straf van God is. Maar is dit zo en hoe kunnen we dat weten? Nu is de gedachte dat God straft beslist een bijbels gegeven. Op veel plaatsen in de Bijbel lezen we dat God straft als vergelding of als opvoedkundige tuchtiging. Ook wordt in deze teksten niet verhuld dat God daarbij ziektes gebruikt (Deut. 28:21, 22, 27, 35).

Het verschil met nu is, dat in de Bijbel God zelf, of zijn profeet namens Hem, er wel bij zegt dát het een straf is. Bovendien zegt God ook steeds waaróm ze deze straf krijgen. Daarbij is deze duiding ook nog eens als waarheid in de Bijbel opgeschreven. Met andere woorden: dit bericht is canoniek. Voor het huidige coronavirus hebben we niet zo’n briefje uit de hemel. Het feit dat God nu niet openbaart waarom deze ziekte ons overkomt, past niet bij de rechtvaardig Rechter en liefdevolle Vader die God is. Zelfs een aardse vader zou zijn kind niet opvoedkundig tuchtigen zonder er bij te vertellen waaróm hij die straf krijgt. Hoeveel te meer onze hemelse Vader.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Hillsong-oprichter roept christenen op tot verzet tegen coronamaatregelen
- Geen aanwezigen bij kerstvieringen Vaticaan
- Wederom journalisten bij kerken: "Verrekijker nodig om iedereen te kunnen zien"
- Johan Derksen: "Waarom wel 600 man in de kerk en geen 10.000 man in De Kuip?"
- Wat vraagt God van ons als kerk in coronatijd?
Meer over Corona »

Reacties

W
Geachte schrijvers en lezers,

Ik zou graag twee opmerkingen plaatsen. In de eerste plaats is het ergens beschamend dat we ons nu zo druk maken terwijl de hele wereld al jaren toe kijkt hoe er in delen van de wereld vele mensen dagelijks sterven aan gebrek van eerste levens behoefte en wij leven in overvloed en weigeren eerlijk te delen. Schuldbelijden en handelen is zeker op zn plaats.

Ten tweede zien we nu nog eens duidelijk wat er gebeurt als God zich terug trekt uit een wereld die niets met hem van doen wil hebben.
Jezus heeft op het kruis al onze schulden op zich genomen, met Zijn kostbaar bloed voor ons betaald. Zo groot is Gods liefde. Daarom kan ik mij niet voorstellen dat Hij ons straft. Want dan zou Zijn kruisdood voor niets zijn geweest. Dat de mens zichzelf straft, geloof ik wel. Doordat hij zijn eigen 'smerigheid' binnen haalt zoals ontucht en abortus. Het is de Satan die ziektes verspreid, niet God.
P
Het coronavirus is inderdaad geen directe straf op bepaalde zonden van mensen. Wat ds van Veluw vergeet te vermelden is dat het virus wel een straf van God is in algemene zin door de zondeval.
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen