Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 maart 2020 door Willem J. Ouweneel

Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten

Willem Ouweneel is niet zo bang voor het coronavirus, maar hij is wél bang voor die massale redeloze angst die de hele wereld in zijn greep heeft. Als het coronavirus al een teken van de eindtijd zou zijn, dan niet zozeer dat virus zélf, maar de redeloze angst van de mensen, stelt hij in zijn nieuwe column, waarin hij een indrukwekkende Bijbelse les deelt. "De angst voor het griepvirus is zwaar overtrokken."

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Willem J. Ouweneel.

Word ook lid

The virus has gone viral, mogen we wel zeggen. Het houdt de hele wereld in zijn greep, méér dan het Eurosongfestival, de Olympische Spelen of een voetbalkampioenschap dit jaar ooit in staat zouden zijn te doen.

Enkele van de verstandigste opmerkingen over het coronavirus vond ik afgelopen weekend in het Belgische dagblad De Morgen. Het ging om een interview met Pierre van Damme, vaccinatie-expert en vice-decaan geneeskunde en gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. ‘De eerste vier à zes weken moet je zo’n virus goed in de gaten houden’, zegt Van Damme. ‘Eerst weet je niet hoe besmettelijk en gevaarlijk het is. Maar op een bepaald moment moet je ook kunnen beslissen om maatregelen wat terug te draaien. Dat moment is met het coronavirus zeker bereikt: de maatregelen zijn ondertussen erger dan het virus zelf.’ Inderdaad: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft helemaal geen specifieke reis- of handelsrestricties opgelegd. Toch zijn er individuele landen die zware maatregelen nemen: ze sluiten hun grenzen, er worden vluchten geschrapt, de handel wordt beperkt. Dat soort geopolitieke en economische consequenties zijn momenteel volledig buiten proportie, zegt Van Damme. We hebben immers te maken met een pandemie, dat wil zeggen het virus is al (bijna) overal. Dan heeft het geen enkele zin meer de grenzen tussen de landen te sluiten. Toch gebeurt het – met rampzalige gevolgen, onder andere voor de luchtvaart. Men is bezig met een kanon op een mug te schieten.

Het virus is al (bijna) overal. Dan heeft het geen enkele zin meer de grenzen tussen de landen te sluiten.

Het was zeer verhelderend dat premier Rutte afgelopen maandag de drie denkbare aanpakken voor ons beschreef. Aanpak 3 die hij noemde, is de total lockdown, zoals in Italië en Spanje. Hier zijn de maatregelen inderdaad kwalijker dan het virus zelf. Bovendien: als je de hele bevolking zoveel mogelijk wilt behoeden voor het virus, bouw je geen ‘groepsimmuniteit’ op, zodat, wanneer de maatregelen weer worden verzacht, het virus meteen weer de kop kan opsteken.

Aanpak 2 lijkt momenteel (nog) in Groot-Brittannië gevolgd te worden: laat het virus maar komen, dan bouwen we groepsimmuniteit op, en dat is nuttig en nodig. Op zichzelf is dat juist. Net zoals er onder de bevolking grote groepsimmuniteit voor de gewone griep bestaat, zo hebben we een dergelijke groepsimmuniteit ook nodig voor het coronavirus. Met andere woorden, minstens 50 procent van de bevolking ‘moet’ het virus krijgen. Daarom volgt onze regering aanpak 1 die Rutte noemde: laat het virus gecontroleerd komen, zodat we groepsimmuniteit opbouwen, maar zo beheerst dat we voorkomen dat er een piek komt in het aantal slachtoffers dat op de intensive care komt te liggen. Dan krijgen we toestanden als in sommige Italiaanse ziekenhuizen, waar de overbelasting zo groot was dat patiënten stierven die gered hadden kunnen worden, eenvoudig omdat er geen plaats voor hen was.

Toch kun je je afvragen of we ook in óns land niet bezig zijn met maatregelen die ver over het doel heen schieten. Vorige week had onze regering nog sterke argumenten om de scholen open te houden. Dat vanaf maandag die scholen toch dichtgegaan zijn, is mede het gevolg van de enorme druk van de publieke opinie. Natuurlijk zullen door de wereldwijde maatregelen wat minder oude en zwakke mensen aan het virus sterven. Maar dat kost internationaal gezien vele miljarden, die beter aan de bestrijding van bijvoorbeeld polio, mazelen en malaria besteed hadden kunnen worden (aldus Van Damme).

Alleen al de gewone griep maakt in ons eigen land jaarlijks tussen de 500 en 2000 dodelijke slachtoffers. We zijn alle proporties volledig kwijtgeraakt.

In alle gekte horen we bijvoorbeeld dat het coronavirus wereldwijd ‘al’ enkele duizenden slachtoffers heeft gemaakt. Al!? Wat is dat voor belachelijks? Alleen al de gewone griep maakt in ons eigen land jaarlijks tussen de 500 en 2000 dodelijke slachtoffers. We zijn alle proporties volledig kwijtgeraakt. In Nederland is het sterftecijfer gemiddeld ruim 400 per dag! Slechts enkele daarvan zijn grieppatiënten.

Intussen is het wel boeiend die angstpsychose gade te slaan. Denk aan de absurde hamsterwoede, die zich niet primair richtte op blikgroente en macaroni, maar op… toiletpapier en paracetamol! Angst is een aangeboren emotie, die erg nuttig kan zijn. Angst voor muizen is volstrekt irreëel, maar angst voor leeuwen is terecht. De angst voor het griepvirus is zwaar overtrokken, maar de angst voor malaria en (bij volwassenen) voor mazelen is terecht. Toen de discipelen tijdens de storm een ‘geestverschijning’ zagen aankomen over het water, waren zij begrijpelijkerwijs doodsbang (Matt. 14:26). Maar dat Petrus even later, ook lopend over het water, op de wind zag en daardoor bang werd (vs. 29v.), was niet terecht. En dat de discipelen tijdens een andere storm eveneens doodsbang werden, terwijl zij nota bene Jezus aan boord hadden, was evenmin terecht (8:26). In deze gevallen ging het puur om gebrek aan geloofsvertrouwen: ‘Waarom zijn jullie bang, kleingelovigen’, dat wil zeggen mensen met gering geloofsvertrouwen?

Als het coronavirus al een teken van de eindtijd zou zijn, dan niet zozeer dat virus zélf, maar de redeloze angst van de mensen: ‘Er zal op de aarde benauwdheid onder de volken zijn, in radeloosheid door het bruisen van zee en watergolven, terwijl mensen het besterven van bangheid en verwachting van de dingen die over het aardrijk komen’ (Luk. 21:25v.). Dit is redeloze angst. De angst voor het coronavirus gaat alle proporties te buiten. Ik ben niet zo bang voor dat virus, maar ik ben wél bang voor die massale redeloze angst die de hele wereld in zijn greep heeft.

Intussen hebben we natuurlijk onze eigen verantwoordelijkheid. Ik was regelmatig mijn handen en mijd sociale contacten. Ik ben dan ook boven de 75! Maar ik wil me niet gek laten maken. Mijn vrouw ‘kreeg’ van de week deze tekst, die ik graag doorgeef: ‘Vrees niet, want Ik ben met u; zie niet angstig rond, want Ik ben uw God. Ik sterk u, ook help Ik u, ook ondersteun Ik u met mijn heilrijke rechterhand’ (Jes. 41:10 NBG). Vier dat God goed is!

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Willem Ouweneel
- Coronavirus: storm in een glas water of teken van de eindtijd?
- De 'eindtijdkrant' van Jaap Dieleman: een klap voor fatsoenlijke bijbeluitleg
- De zondagsheiliging: wat moeten we ermee?
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Wat doen we met de homo's in de kerk?
Meer over Willem Ouweneel »

Corona
- Anne Borkent wijst op eenzijdige benadering coronacrisis: "Minister De Jonge zet mensen op het verkeerde been"
- Kees van der Staaij waarschuwt voor "blinde paniek" na toename coronabesmettingen
- Is vaccineren een gebaar van naastenliefde? Drie christenen geven antwoord
- Wat betekenen de coronaversoepelingen voor kerkgangers?
- Nieuw advies CIO: Meer kerkgangers welkom en zingen in de kerk
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Niets mis met het noemen van Bijbelteksten natuurlijk. We weten allemaal Psalm 91. Maar om te spreken dat met een kanon op een mug wordt geschoten, dat vind ik 'ongepast'. Er zijn zoveel meningen en er is nog zoveel niet duidelijk.
R
Alles leuk en aardig maar net zoals ik normaal gesproken niet naar een viroloog luister over theologische kwesties, luister ik ook minder snel naar een theoloog die op de stoel van een viroloog gaat zitten.
Toon meer reacties (39)