Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

26 maart 2020 door Els van Dijk

Veel jongeren slikken antidepressiva: hoe kan dat?

Het is alweer enkele jaren geleden dat de voorzitter van de branchevereniging jeugdzorg de explosieve groei van het aantal jongeren met problemen een bom onder de samenleving noemde. Het aantal kinderen en jongeren dat een beroep doet op specialistische hulp is de afgelopen jaren sterk gestegen. We leven in een welvaartsmaatschappij. Jongeren weten niet wat gebrek, oorlog of honger inhoudt en toch zitten velen van hen aan de antidepressiva. Meer dan ooit.

Er tekenen zich een paar ontwikkelingen af die haaks op elkaar lijken te staan. De samenleving is vele malen ingewikkelder en veeleisender geworden en daarom is het voor kinderen moeilijker om zich te handhaven en daar een weg in te vinden. Daarnaast lijken steeds meer gezinnen gekenmerkt te worden door pedagogische onmacht. Ouders hebben vooral moeite met de begrenzing van hun kinderen. Hoe bescherm je ze? Wat mogen ze nu wel en niet? Vroeger boden religie, familie en dorpsgemeenschap een gezamenlijke context; de groep stelde de grenzen. Nu die aspecten van de omgeving weggevallen zijn, worden ouders veel meer zelf geconfronteerd met normen- en waardenvraagstukken. En voor velen is dat teveel gevraagd. Daardoor is opvoeden moeilijker dan vroeger.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Heel erg herkenbaar.Overal om mij heen zie ik ouders die hun kinderen niet meer terecht wijzen.Het lijkt wel of daar een taboe op ligt.Maar eigenlijk denk ik dat het onmacht is. Beetje streng zijn kan echt geen kwaad doodknuffelen is funest.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.