Joop van Ooijen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Evangelist Joop van Ooijen wil vrouwen die abortus plegen intimideren: "Want een aai over de bol gaat echt niet werken"

“Het is juist de bedoeling dat vrouwen die een abortuskliniek bezoeken zich geïntimideerd voelen. Een abortuskliniek is een moordmachine”, vindt evangelist Joop van Ooijen. Opnieuw zijn demonstranten bij abortusklinieken in het nieuws. Eén of twee keer per week rijdt Joop met zijn bus naar een abortuskliniek naar Rotterdam. Op de bus hangt een groot spandoek: ‘Abortus is babymoord.’ CIP.nl stelde de evangelist een aantal kritische vragen over zijn motivatie en opvallende benaderingswijze.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Documentatie Reformatorisch Dagblad.

Word ook lid

Hoe ga je te werk?
“Ik knoop een gesprek aan met vrouwen die een abortuskliniek bezoeken. Vervolgens stel ik hen vragen over het hiernamaals. Als uit het gesprek blijkt dat de vrouw met wie ik praat, op weg is om een abortus te plegen zal ik haar vertellen dat ze haar kind gaat vermoorden. Soms beginnen vrouwen er zelf over als ze mijn spandoek ‘abortus is babymoord’ zien. Aan de hand van feiten en voorbeelden confronteer ik ze vervolgens met de Nederlandse abortuspraktijk. Ik maak ze duidelijk dat de mensen in de abortuskliniek haar zien als een object en het hen alleen om geld te doen is. Als vrouwen geen abortus geven, zien ze hun business naar de haaien gaan. Ze verkondigen leugens om hun hachje te redden.”

"‘Baas in eigen buik’? Het baby’tje heeft ook een buik, zeg ik dan."

Begrijp je dat vrouwen zich geïntimideerd voelen als ze een groot spandoek met de tekst ‘abortus is babymoord’ zien?
“Dat is toch helemaal niet erg? Ze moeten zich te pletter schrikken als ze bij die abortuskliniek naar binnen lopen. ‘Baas in eigen buik’? Het baby’tje heeft ook een buik, zeg ik dan.”

Dat is als vrouw nogal heftig om te horen bij zo’n emotioneel onderwerp.
“Denk niet dat het allemaal zielige, lieve mensen zijn. Onlangs stapten drie Belgische meiden uit een autootje. Zij spogen mijn kant op. Nee, een aai over de bol gaat echt niet werken.”

Hoe reageerde je toen die vrouwen naar je spogen?
“Daar reageer ik niet op. Ik zeg dan ook niets terug. En vergeet niet, ze spogen ook naar Jezus.”

De christelijke stichting Schreeuw om Leven kiest voor een andere benaderingswijze. Ze gaan duidelijk voorzichtiger te werk en gebruiken geen spandoeken met teksten die intimiderend over kunnen komen.
“Als één baby door mijn bijdrage is gered, ben ik tevreden. Op welke manier die redding tot stand komt, zal mij een worst zijn. Ja, daarin ben ik heel zwart-wit.”

"Het is juist de bedoeling dat vrouwen die een abortuskliniek bezoeken zich geïntimideerd voelen. Een abortuskliniek is een moordmachine."

Schreeuw om Leven wordt in seculiere media vaak op één hoop gegooid met agressieve individuen die ‘moordenaars!’ naar vrouwen roepen.
“Dat wordt niet geroepen! Dat liegen ze allemaal! Ik zie alleen maar lieve mensen lopen. Ik zie nooit een agressieve handeling. Het is juist andersom. De buddies die met de vrouwen meelopen zijn tuig en worden des duivels als wij ze aanspreken. En in die abortusklinieken worden allerlei leugens over demonstranten vertelt! Ze hebben maar één ding op het oog: demonstranten moeten verdwijnen.”

Abortuswetgeving verander je niet met een gele bus en een folder. Dat gebeurt in de politiek. Waarom laat je het niet over aan ChristenUnie en SGP of zet je veel meer in op je politieke partij Jezus Leeft?
“Pas op! Als je met mij over de ChristenUnie praat, krijg ik kotsneigingen. Ze regeren met D66! Ik probeer het met Jezus Leeft ook in de politiek, want de maatschappij moet onder ogen zien dat ongeboren baby’s uit elkaar getrokken worden. Ik wil dat mensen weten wat ze aan het doen zijn in die klinieken. Dat gaat dag in, dag uit door!”

Duizenden christenen protesteren jaarlijks tegen abortus tijdens de Mars voor het Leven. Zij bereiken daarmee het NOS-journaal met een veel grotere groep mensen.
“Ik vind het heel goed. Maar het is duidelijk dat dit niet werkt. De maatschappij moet weten dat in abortusklinieken baby’s vermoord worden. Het is een moordmachine! Ik heb er geen goed woord voor over. En prima dat andere christenen het niet op mijn manier doen. Ik zal ze daar niet om bekritiseren.”

Als vrouwen naar een abortuskliniek lopen is het toch veel te laat om iemand van gedachten te veranderen?
“Dat is niet zo! Voor veel vrouwen staat die keuze niet vast en gaan naar een kliniek om daar voor het eerst erover door te praten.”

"Die vrouwen moeten schrikken als ze naar een abortuskliniek gaan. Als je moordt ga je naar de hel, mits je je bekeert."

En toch kan ik mij voorstellen dat je directe benaderingswijze bij veel vrouwen niet werkt. Heb je überhaupt wel eens een andere strategie overwogen?
“Stichting Schreeuw om Leven gaat voor een andere aanpak. Dat vind ik prima, maar is niet mijn manier.”

Onlangs verscheen je in het AD. Ook je bus en spandoek waren te zien. Is opvallen in de media onderdeel van je strategie?
“Dat interesseert mij niets. Mensen moeten vooral weten waar ze mee bezig zijn. Ik zou willen dat christenen in Amerika veel vaker als voorbeeld worden genomen. Christenen in Nederland zijn veel te lauw geworden.”

Amerikanen gaan best ver. Daar wordt letterlijk gezegd dat mensen die een abortus plegen naar de hel gaan. Dat is behoorlijk intimiderend als je daar als zwangere vrouw langs loopt.
“Het is juist de bedoeling dat ze zich geïntimideerd voelen. Ik ben liever heet of koud dan lauw. Die vrouwen moeten schrikken als ze naar een abortuskliniek gaan. Als je moordt ga je naar de hel, mits je je bekeert.”

Wat zeg je tegen mensen die vinden dat Jezus geen activist was en op een andere wijze te werk ging?
“Je kent toch wel het verhaal van de tempelreiniging? Jezus zei niet: ‘ga eens lekker naar buiten, mensen!’. Hij ging juist uiterst radicaal te werk. Nogmaals, we zijn als christenen veel te lauw geworden. Sommigen zijn alleen maar met het milieu bezig. Ze roepen dat ik met de fiets naar de abortuskliniek moet komen en niet met een bus. Hoe gestoord kun je zijn? Aan al dat slappe gedoe hebben we helemaal niks.”

Vorig jaar maakte CIP.nl een videoserie met Joop van Ooijen. In deze serie gaat hij in gesprek met Dick van den Bos over zijn enthousiasme voor Jezus en wat voor invloed dat heeft op zijn leven en de levens van anderen. Klik hier om de video’s te bekijken.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

M
Ik ben voor een stevige en duidelijke aanpak. De politiek, vooral Pvda en D66 zijn zeer agressief in hun benadering. Ze hebben het voor elkaar gekregen om abortus een menselijke en moderne frame te geven. De christelijke partijen zijn zwak in hun benadering. Echter de toon En aanpak van Joop van Ooijen Is contraproductief. De aanpak mag stevig zijn maar altijd vanuit liefde. De vrouw bij de waterput is een van de mooie voorbeelden in de bijbel. Jezus was duidelijk maar ze werd vooral geraakt en gewonnen door Zijn onweerstaanbare liefde.
j
Mijn haar gaat een beetje steil staan van de benadering van Joop van Ooijen.Volgens mij doet hij meer kwaad dan goed.

P
Verder valt nog op te merken dat Joop van Ooijen er ook een kei in is om zijn medechristen de les te lezen. We danken hem hartelijk voor zijn 'wijze' woorden en hopen dat hij leert om zachtmoedig van hart te worden i.p.v. 'zijn' aanpak te promoten als de enige ware. Het gaat aardig lijken op de hoogmoed waaraan de Farizeeën leden. Jammer, want hij schaadt hiermee het getuigenis van de mensen die in dit soort situaties zachtmoedig en nederig van hart zijn en daarmee mensen raken i.p.v. schaden.
Toon meer reacties (16)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.