Eppo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

07 maart 2020 door Eppo Bruins

Overheid, blijf uit het hoofd van mijn kind!

Waar leert een kind wat goed en kwaad is? Wat juist handelen is? Hoe je samenleeft? Waar leert een kind delen en wachten op zijn beurt? Waar leren kinderen, kort weg, wat het goede leven is?

Het antwoord zal geen verrassing zijn. Allereerst leert een kind dat binnen het gezin waar het opgroeit. In dat gezin, bij de ouders, ligt de eerste verantwoordelijkheid. Daarnaast is er de school, waar kinderen het grootste deel van hun jeugd te vinden zijn. Scholen leiden de toekomstige generaties op en hebben veel invloed op de vorming van jongeren tot verantwoordelijke volwassenen die klaar zijn voor het openbare leven. Dat is een enorme verantwoordelijkheid voor leraren en het is dan ook belangrijk dat ieder kind een school vindt die bij hem of haar past. Scholen zijn, in de visie van de ChristenUnie, een verlengstuk van de thuissituatie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- In gesprek met een zwemjuf stond ik met mijn mond vol tanden
- De wet die uit de tas van de koning werd gegrist was de doodsteek voor veel christelijke scholen
- Eppo Bruins was met ChristenUnie-fractie in Israël: 'leerzame maar verwarrende week'
- 3 redenen waarom 'Israël' uit de Bijbel schrappen een kwalijke zaak is
- Kamerlid Eppo Bruins vraagt zich af hoe diep deze crisis zal gaan
Meer over Eppo Bruins »

Reacties

W
Goed stuk. Amen! Overheid blijf van mijn geweten af! Mijn geweten dat meer en meer gevormd wordt door de almachtige God. Waar ik vroeger lak aan had, drukt tegenwoordig zwaar op mijn geweten. En daar kan en mag de overheid niet tussen komen. Het is inderdaad dat kinderen met vakken als burgerschap, vakken die vroeger niet bestonden, worden geïndoctrineerd door de staat. Dat is nu al het geval!
B
Om gewetensvrijheid te behouden moeten we ons goed beseffen waar het dan om gaat. En ik denk dat we soms ongemerkt gebonden worden door eigen onkunde ,onachtzaamheid en ongeloof. Het is zorgelijk dat het in nederland deze kant op gaat en vooral via het onderwijs. Neutraal bestaat niet maar dat weten we wel.
T
"" niet alleen onderwijsvrijheid, maar ook gewetensvrijheid""

Hoe gevoelig dit ligt blijkt in de Zweedse krant Dagen.se Frida Park schrijft: Tondovt vraagt leerlingen om op te schrijven " Ik hoor bij de islam"

De school en de gemeente hebben een gebrek aan begrip van wat een religieuze overtuiging en een geloofsbelijdenis betekent.Je kind zal maar in een klas zitten waar een islamitische onderwijzer je kind laat opschrijven " Ik hoor bij de islam"

Eppo Bruins ziet in dat er veel anval is op christelijke identiteit en geweten.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen