Bert Loonstra
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Dr. Bert Loonstra strijdt tegen verdeeldheid in christelijk Nederland: "Eigen opvattingen worden gelijkgesteld aan de Bijbel"

“In onze kerk wordt het gezag van de Bijbel gelijkgesteld aan standpunten van broeders en zusters. Zo worden hun eigen opvattingen verabsoluteerd. Ik heb daar problemen mee.” Dr. Bert Loonstra ziet dat verschil van mening in christelijk Nederland vaak tot verdeeldheid leidt. De laatste jaren zijn de spanningen in zijn eigen kerk, de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), behoorlijk opgelopen. In zijn nieuwe boek ‘Eén kerk. Weg uit de verdeeldheid’ legt de predikant uit Gouda uit waarom hij vindt dat christenen de strijd met verdeeldheid aan zouden moeten gaan.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"
Meer over Eenheid »

Klik hier om het boek van Bert Loonstra te bestellen

Reacties

S
“Uiteraard zijn er grenzen."Maar ze worden niet genoemd.
Dit is geen gemakkelijke bijdrage, omdat we, naar mijn interpretatie, het gezag van de Bijbel niet mogen vervangen door eigen interpretaties. Vaak willen wij rechtvaardiger zijn dan de schrift omdat ons rechtsgevoel en compassie nogal eens de Bijbel wil overstijgen. Dan neemt ons barmhartigheid- gevoel het gezag van de schrift over. Op vele terreinen komen wij zaken tegen waarvan de Bijbel zegt: Doet dit of dat of gij zult niet etc. In welke mate bepalen wij wat we daarvan aannemen of juist niet? Ik moet mijzelf daarin onderzoeken.
J
Belangrijk is dat we ons in een kerk thuis weten, omdat het Heilig Woord naar waarheid wordt gepredikt en beleden wordt. En ja de Tien geboden stelt hele duidelijke grenzen ds Loonstra. daarom staat er ook in de Bijbel: "zal Ik nog geloof vinden"? "in de Laatste dagen. Daarin wordt ook gemeld dat de liefde zal verkillen en wetteloosheid. Zonder gehoorzaam te zijn aan de gehele Bijbel zal het dus niet gaan. Overigens heb ik waardering voor veel Kerken in Gouda, Wel samenwerken, maar niet samengaan in deze vergankelijke en gebroken wereld.
Toon meer reacties (16)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!