Tjarko Evenboer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 maart 2020 door Patrick Simons

Tjarko Evenboer gelooft nog wél in God: "Maar Hij moet groter zijn dan de christelijke religie"

Vorige week werd onverwachts bekend dat de bekende auteur en Kwok-cartoonist Tjarko Evenboer het christelijk geloof heeft afgezworen. CIP.nl sprak openhartig met hem over zijn geloofsswitch waarin hij een kijkje in zijn ziel geeft. Evenboer schreef onder andere ‘De wereldwijde vloed’, waarin hij juist vóór de Bijbel en het christelijk geloof pleit. Dat is nu veranderd. CIP.nl voelde hem aan de tand. 

Zowel de periode waarin je het christelijk geloof, onder meer door je boek, verdedigde als nu baseer je jezelf sterk op ratio. Wat vind je van de stelling dat (het christelijk) geloof juist geen ratio is en dat elke poging om God te begrijpen faalt?
"Dat is juist wat ik zelf ook jarenlang verkondigd heb. Ik sprak geregeld in kerken en legde daaruit dat je God niet kunt ervaren met je verstand, maar dat dat iets diepers is, want ‘God is geest’. Maar dat mag nooit een argument zijn om de Bijbel niet aan een rationele analyse te onderwerpen. Of anders gezegd: ik vind dat een zwak argument als weerwoord tegen alle problemen met de Bijbel. Mensen denken vaak dat ik een rationeel persoon ben, maar dat klopt slechts ten dele – ik ben juist ook een enorme ‘voeler’ en heb juist te veel in mijn leven ervaren om het bestaan van (een) God te ontkennen. Ik geloof alleen niet meer dat de Bijbel een goed beeld van God geeft. God moet wel groter zijn dat religie – ook groter dan de christelijke religie.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerklozen
- "Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"
- Linda nam afscheid van de kerk: "Niet meer deel zijn van het kerksysteem zoals ik het ken"
- David kon niet langer geloven in God: "Er is geen Heilige Geest meer die over mijn schouder meekijkt"
- Chris en Sjaak kunnen hun geloof niet combineren met de kerk: "Mijn geestelijk leven ontwikkel ik nu vooral buiten mijn kerk"
- Bob Venus heeft oog voor mensen die met pijn uit de kerk zijn gestapt
Meer over Kerklozen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ook dit is een vorm van lijden, als je door allerlei zaken het zicht op je geloof lijkt te verliezen en er ernstig mee worstelt. Ik wens je veel wijsheid en sterkte toe in dit alles Tjarko, waarbij ik de wens en de hoop uitspreek, dat Jezus zich aan jou op een onweerlegbare en onnavolgbare wijze openbaart. Christus is meer dan religie. Christus is alles in alles.
Het is uiteraard goed om eerlijk te zijn over wat je gelooft. Inderdaad is de Bijbel geen eenvoudig Boek, maar waarom kijkt Tjarko dan niet naar wat de KERN is van Gods Woord, namelijk het vleesgeworden Woord van God, Jezus Christus, die de weg, de waarheid en het leven is? Hij was het die een goed beeld gaf van Wie de Vader is: “Niemand heeft ooit God gezien; de eniggeboren Zoon, die aan de boezem des Vaders is, die heeft Hem doen kennen” (Joh. 1:18).
Als God groter is dan de Christelijke of Joodse religie, waar ik het mee eens ben, dan is Hij ook in staat om zich middels die beperkte Joodse en Christelijke religie te openbaren. En zeker om middels een onvolmaakte verzameling geschriften richting te geven. Zo kan ik geloven (zeker weten) dat Jezus' komst voorzegd is in die schriften maar ook als metafoor in mythologie van andere culturen zoals de Mythras-cultus en de Griekse mythologie. Het komt me voor dat Tjarko nooit Jezus echt gekend heeft. Terwijl het daar juist om draait.
Toon meer reacties (20)