Sander Stam
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 maart 2020 door Jeffrey Schipper

Waarom Sander met zijn gezin lid werd van Mozaiek0318: "De paasdienst was één groot feest"

“De eerste paasdienst in Mozaiek0318 kan ik mij nog goed herinneren. Het was één groot feest!” Iedere zondag bezoekt Sander Stam met zijn gezin de kerkdiensten van één van de snelst groeiende kerken van ons land: Mozaiek0318. Waarom is deze groeiende kerk zo populair? En snapt hij de kritiek van christenen die vinden dat Mozaiek andere kerken leegzuigt? Sander was te gast in de CIP Podcast.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Beluister het volledige gesprek met Sander Stam en onderzoeker Menno Hanse in de CIP Podcast.

“Aan het einde van mijn mbo-opleiding maakte God mij duidelijk dat een leven in de ‘wereld’ niet te combineren is met een leven als christen”, vertelt Sander over het moment dat het evangelie bij hem tot leven kwam. “Het moment dat ik daarbij werd bepaald, weet ik nog goed. Aan het einde van een schoolweek hielden we een slagingsfeest. Normaal gesproken wordt bij zo’n evenement veel alcohol gedronken. Die avond ervoer ik dat God van mij een duidelijke keuze verlangde. ‘Ik wil voor je zorgen, maar dan kies je helemaal voor Mij.’ Sindsdien speelt een geloof een actieve rol in mijn leven.”

Zo hield Sander zich onder meer bezig met evangelisatiewerk. “Toen ik de straat opging, kwam ik als hervormde jongen ook in contact met christenen uit andere kerken. Door samen te werken met gelovigen uit andere kerkstromingen werd ik uitgedaagd andere standpunten serieus te nemen. Ook de doop kwam ter sprake. Vervolgens is er een zoektocht ontstaan waarbij ik tot de overtuiging kwam dat de volwassendoop het meest in lijn is met wat God van ons verlangd.”

"De wederopstanding van Jezus is de kroon op Gods werk. Dat mag wat mij betreft heel uitbundig gevierd worden."

Paasfeest
Later ontstond een zoektocht die gepaard ging met het bezoeken van kerkdiensten van Mozaiek0318. “De paasdienst kan ik mij nog goed herinneren”, gaat hij verder. “Het was één groot feest! En terecht. De wederopstanding van Jezus is de kroon op Gods werk. Dat mag wat mij betreft heel uitbundig gevierd worden. In traditionele kerken wordt het ingetogen gevierd en ook daar heb ik van genoten. Het was voor mij heel erg verrijkend om te ontdekken dat het paasFEEST op deze manier gevierd kan worden.”

“Ik ben het ook belangrijker gaan vinden dat de persoon die ik doordeweeks ben aansluit bij mijn geloofsbeleving. Dan heb ik het over de muziekstijl en de manier van communiceren. Dit zijn natuurlijk geen doorslaggevende dingen, maar alles bij elkaar levert het ook voor onze kinderen een feest van herkenning op. Bovendien worden mijn vrouw en ik sneller geraakt door een preek in alledaagse taal dan door een traditionele kerkdienst.”

Kritiek op ‘stofzuigerkerk’ Mozaiek
Vorig jaar breidde Mozaiek0318 zich uit naar Nijkerk. De snelgroeiende kerk heeft uitbreidingsplannen voor Rijssen en Apeldoorn, plaatsen waar relatief veel andere kerken zijn. Theoloog Alain Verheij sprak op Twitter van ‘stofzuigerkerken’. ‘Die halen ontevreden kerkgangers bij andere gemeenten weg. Het is geen kerkgroei.’ Die kritiek is niet nieuw, stelt Sander. “Mozaiek-oprichter Kees Kraayenoord startte in Veenendaal, een plaats waar heel veel kerken zijn. Dat zeiden mensen al: ‘Moet dat nou?’”

"Een fusie tussen Mozaiek0318 en de hervormde kerk? Ik zou het fantastisch vinden!"

“Ik snap de kritiek, maar tegelijkertijd is het super pijnlijk. Ik durf te geloven dat de leiders van Mozaiek deze stappen niet zetten vanuit een persoonlijke ambitie. Deze processen doen ze biddend, zoekend naar de leiding van God. Ik ben ervan overtuigd dat deze uitbreidingsplannen gepaard gaan met oprecht zoeken naar de wil van God.”

Dankbaar voor traditionele opvoeding
Sander zou het jammer vinden als mensen zijn overstap naar Mozaiek0318 ervaren als het afwijzen van de kerk waarin hij is grootgebracht. “Ik ben heel blij met de Bijbelkennis die ik in de hervormde kerk heb opgedaan. Wat mij betreft kunnen christenen leren van alle tradities. Onlangs verbleef ik in een klooster. Daar was ik onder de indruk van de eerbied tegenover God en de meerwaarde van stilte.”

“Ik heb niet gekozen voor een bepaalde christelijke traditie. De combinatie tussen mijn traditionele achtergrond en de nieuwe ontdekkingen binnen de evangelische beweging, ervaar ik als verrijkend. Een fusie tussen Mozaiek0318 en de hervormde kerk? Ik zou het fantastisch vinden!”

Sander Stam was met onderzoeker Menno Hanse te gast in de CIP Podcast. Beluister het volledige gesprek:

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Evangelische beweging
- Waarom christenen de evangelische beweging verlaten
- Deze dominees zien veel kerkgangers vertrekken naar Mozaiek033: "Soms zijn we jaloers op ze"
- Waarom christenen overstappen van traditionele naar evangelische kerken
- Evangelische golf treft de BibleBelt: "Traditionele kerken gaan klap op klap krijgen"
- De evangelische beweging is geen dwaling
Meer over Evangelische beweging »

Mozaiek0318
- Kees Kraayenoord over mogelijke uitbreiding Mozaiek0318: "Dat wij een stofzuigerkerk worden genoemd, doet pijn"
- Broeder van apostel Paulus schrijft brief aan snelgroeiende kerk Mozaiek0318
- Onderzoeker over kerkgroei Mozaiek0318: "Deze kerk is een product van de belevingscultuur"
Meer over Mozaiek0318 »

Reacties

Mag je overstappen omdat het een beter gevoel of gehoor geeft? Als er in de traditonele kerk de bijbel centraal met Christus als verlosser staat, mag je dan weg gaan? Overal is wat...... Lees de brief aan Timotheus eens. De problemen van toen zijn de problemen van nu. En als ik dan hoor dat een evangelist in Mozaïek na afloop had gehoord dat hij niet meer mocht spreken over de hel, dan rijst bij mij de vraag of daar de héle bijbel centraal staat. Mijns inziens is dat een dwaling!
G
Jammer dat het zo moet gaan.. het is veel mooier om je eigen kerk waar je bij hoort te helpen bouwen en zo nodig in alle rust en harmonie te ontwikkelen tot een kerk voor de toekomst dan telkens weer nieuwe kerken te stichten. . dit zal op termijn de kerken van Christus alleen maar verder verdelen en uit elkaar doen groeien.. met soms zelfs kerkverlating als gevolg.. kortom .. het is teveel gericht op wat de mens wil en vindt en te weinig afhankelijk van wat God ons vanuit Zijn Woord en Dienst elke dag en week weer wil geven: afhankelijkheid
Wie wil begrijpen wat de kracht is van Mozaïek 0318: passie en toewijding. Zie op https://www.mozaiek0318.nl/preken/5517/loving-you-is-a-losing-game.html

alleen maar het stukje vanaf minuut 27 tot 34 (eind), dus maar 6 a 7 minuten! Een aanrader voor christenen én …… niet-christenen.

Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen