Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 februari 2020 door Willem J. Ouweneel

Hoe je échte calvinistische christenen kunt herkennen

Pas kwam ik een theoloog uit de Gereformeerde Bond binnen de PKN tegen die tot de ontdekking was gekomen dat ‘het verbond’ helemaal niet zo centraal ‘koepelbegrip’ in de Bijbel was als hij in zijn opvoeding had meegekregen. Ik vroeg hem – een beetje plagerig – of hij zichzelf dan nog wel ‘gereformeerd’ c.q. een calvinist kon noemen. Immers, ooit las ik bij een gereformeerde auteur (ik geloof dat het Dirk H. Th. Vollenhoven was) dat gereformeerden vele opvattingen gemeen hebben met andere christenen, en dat deze opvattingen dus niet typisch gereformeerd genoemd konden worden. Denk maar aan alles wat er in de Geloofsbelijdenis van Nicea staat. Maar er zijn twee zaken – die niet in ‘Nicea’ staan – die iemand tot een echte gereformeerde maken, omdat hij of zij daarin verschilt van alle andere orthodoxe christenen:

(a) De opvatting dat de relatie tussen God en de mens altijd per definitie verbondsmatig is. Alleen gereformeerden zouden dat zo zeggen; katholieken, lutheranen, anglicanen en evangelischen niet; zelf zou ik bijvoorbeeld tegenwerpen dat de Vader–kindrelatie beslist niet ‘verbondsmatig’ is, en zelfs boven alle verbonden uitgaat.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

L
Goed stuk. Verdient nadere studie. Ik bewonder het talent van br. Ouweneel om iets moeilijks toch eenvoudig uit te leggen. Meer van dit! Voor allen een gezegende zondag.
A
Grootste vraag is natuurlijk of God de vrije wil buitenspel zet, op het moment dat dat het geval zou zijn wordt het evangelie als 'goede boodschap' totaal irrelevant, dit is de stellige indruk die ik van veel Calvinisten krijg. - PS
M
Oké, dhr Ouweneel weer hartelijk bedankt voor deze bijdrage. Hopelijk zet het lezers aan het denken over de ‘waarheden’ die men hoort en gaan zij deze toetsen aan de Schriften.

Schrap ‘Tulip’ als (zinvol) theologisch leerstuk uit het christelijke denken. Het is weinig anders dan misleiding. Een mistgordijn wordt ermee opgetrokken, zodat niet-theologen Gods Woord nauwelijks meer kúnnen verstaan. Vooral het leerstuk van ‘beperkte verzoening’ is godslasterlijk. Om vervolgens maar helemaal te zwijgen over de leer van de ‘dubbele predestinatie’.

Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.