Janna
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

20 februari 2020 door Patrick Simons

Volgens Janna Beek is gevoelstaal van groot belang: "De liefde en wijsheid van God is voelbaar en hoorbaar in ons hart en buik"

Door meer verbinding met je lichaam en gevoelswereld groeit de liefde en verbinding met anderen en met God. Dat is de boodschap van psychosociaal therapeute Janna Beek. Ze schreef het boek Gevoelstaal, leef van binnenuit’. Gevoelstaal is taal die uitdrukt wat in ons binnenste leeft: gevoelens, verlangens en behoeften. Taal die vriendelijk en eerlijk is en ons helpt relaties van hart tot hart aan te gaan, ook met God. CIP.nl sprak met haar over het zesde hoofdstuk van haar boek: ‘Gevoelstaal en godsbeleving’

Volgens Janna leeft bij veel mensen en ook bij christenen de gedachte dat het verkeerd is om met jezelf en je lichaam bezig te zijn. “Terwijl God dat lichaam met een gevoelswereld geniaal heeft gemaakt: met een hoofd- hart en buikbrein. Het lichaam is superintelligent, een bron van leven en vitaliteit en informatie. Zo weet je buikgevoel als er ‘iets niet pluis is’. Als je een ‘gebroken hart hebt voel je pijn in de hartstreek. Als we echt de mens willen zijn die God bedoeld heeft, kunnen we niet anders dan stilstaan bij onze emoties en gevoelens. God woont in ons lijf, we ervaren God in ons lichaam. De liefde en wijsheid van God is voelbaar en hoorbaar in ons hart en buik. Hoe meer we met onszelf zijn verbonden hoe beter we kunnen luisteren” vertelt Janna.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier voor meer informatie over het boek en bijbehorende trainingen

Reacties

G
Geloof gaat niet buiten gevoel om. Maar in het Hebreews wordt er gezegt dat het hart tussen de oren zit. Soms is geloven een wilsbesluit om God te vertrouwen, juist op die momenten waarop je God niet ervaart. Spurgeon zegt het zo mooi: To trust God in the light is nothing, but trust Him in the dark: that is faith! Het is voor mij persoonlijk juist een zegen te weten dat ik niet perse altijd iets hoef te voelen. Mijn gevoel zou een graadmeter worden, dat zou voor mij erg gevaarlijk zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.