artikel zelfdoding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Patrick Simons

Deze twee dominees begeleiden mensen die worstelen met zelfdoding: "God bewaart Zijn kinderen, ook na zelfdoding"

Mensen die verlangen naar de dood of zelfs een einde aan hun leven willen maken. Als dominee kun je daar opeens mee geconfronteerd worden. We spraken drie verschillende predikanten en stelden hen dezelfde vragen voor een tweedelige serie over het thema zelfdoding in de kerk. Hoe wordt er in kerken omgegaan met dit onderwerp? Vandaag deel 2: ds. G. J. H. Vogel van de Christelijke Gereformeerde Kerk in Dordrecht en ds. A. de Lange van de Hervormde Gemeente in Nieuw-Lekkerland.

Wordt er in uw gemeente bewust aandacht besteed aan het onderwerp zelfdoding? Zo ja, in welke vorm wordt dit gegoten? Zo nee, waarom niet?
“Het is goed dat u er weer aandacht voor vraagt”, reageert ds. Vogel. “Als het lange tijd niet direct een gemeente aangaat, kan de alertheid verdwijnen. Dank u, voor deze reminder. Het is niet zo dat het onderwerp geagendeerd is. Het is wel een onderwerp waar ik in prediking en pastoraat alert op ben. In de hoop dat mensen als het hen aangaat een hulpvraag durven te stellen. Maar het vraagt een sterke pastorale antenne.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Zelfmoord
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Vrouw van voorganger die zelfmoord pleegde plaatst hartverscheurende video op Instagram
- Weduwe voorganger spreekt zich uit na zelfdoding van haar man
- Hanneke Schaap: "Beweren dat God Zijn kinderen voor zelfmoord bewaart, is valse gerustheid"
- Jan-Kees geniet na verlies vrouw en dochter toch weer van het leven: "De banden van rouw en verdriet zijn verbroken"
Meer over Zelfmoord »

Reacties

A
Oorzakelijke voorwaarden voor zelfdoding zijn onmacht, eenzaamheid, isolatie, zonde, demonie, etc.

De remedie is toch wedergeboorte, water/geest doop, bevrijding, genezing, maar ook praktische bijbelkennis, gebed en vasten. Zelf 2 gevallen van zelfdoding meegemaakt door jong wedergeborenen. Onmacht, en weinig kennis van God's Liefde/woord in de geestelijk estrijd....waren hier voedingsbodems. Jongbekeerden zijn geestelijke babies in Gods hand, maar hebben ook een natuurlijke VRIJE Wil....zoals Paulus dit beschrijft in Rom. 6,7, maar ook 8.
R
Het woord zelfmoord is een veel gebruikt woord voor suïcide of zelfdoding. Voor mij als nabestaande klinkt het woord zelfmoord als een zeer pijnlijk woord. Van moord is geen sprake, geen enkel gezond mens vermoord zichzelf. Iemand die tot zelfdoding komt is ernstig ziek en weet geen andere oplossing meer. Gelukkig kanJezus onze ziel bewaren voor de dood. Ook een christen kan tot zelfdoding komen, gelukkig staat God dan klaar, ook voor hen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen