belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 februari 2020 door Patrick Simons

Ds. Belder: "Hel en duivel zijn voor de meeste mensen fictie en entertainment geworden"

Vorige week kwam naar buiten dat steeds minder predikanten en kerkgangers de hel tot een centraal thema in het christelijk geloof rekenen. Er wordt steeds minder over gepreekt en gesproken. Dat bleek uit een enquête van De Nieuwe Koers en kennisplatform Weetwatjegelooft.nl. De resultaten kwamen naar buiten in voorbereiding op deze studiedag over de hel. Ds. J. Belder zal daar de workshop ‘De plaats van de hel in het pastoraat’ verzorgen. CIP.nl stelde hem enkele prangende vragen over dit lastige onderwerp.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier voor meer informatie over de studiedag!

Reacties

W
Mijn moeder zei weleens: "kwaad worden is menselijk maar kwaad blijven is duivels". Wat is dan eigenlijk een altijd boze God??
P
Angst of een geforceerde houding om tot bekering te komen is uit den boze en zal nooit lukken om een kind van Jezus te worden. Als kind van Jezus kom je niet in het oordeel. Jezus ging naar zijn kruisiging naar het dodenrijk om verlossing te brengen niet naar de hel, naar de hel ga je bij het laatste oordeel als je Jezus afgewezen heb, als kind van Jezus kom je niet in het oordeel en dat moet gepredikt worden.
D
De hel, uit artikel 37 NGB, is volgens Belder een hoofditem in christelijk theologiseren en denken geweest. Wat zegt de Schrift over 'de hel'? Heeft Jezus daar zo vaak over gesproken? Moet je dat niet steeds in context lezen? Gehenna = dal Hinnom te Jeruzalem waar een mooi park is. Dodenrijk (NBG) letterlijk: onwaarneembare, doden ervaren niets. Rijke man en Lazarus is gelijkenis, niet letterlijk! Poel des vuurs = tweede dood (geen bewustzijn). Christus Jezus stelt de dood buiten werking volgens Paulus. Hoogste tijd, kerk: schrap art 37 NGB.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Nú de eerste maand gratis.