Arco den Heijer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Jeffrey Schipper

Bijbelonderzoeker Arco: "Ik hoef niet te weten of de hel wel of niet een eeuwigdurende straf is"

“Als je wilt weten hoe erg de zonde is, zou je moeten kijken naar het kruis van Jezus en niet naar wat de Bijbel over de hel zegt.” Arco den Heijer sprak op een studiedag over de hel. Wat zegt de Bijbel over Gods straf in het hiernamaals? Die vraagt nam hij voor zijn rekening.

CIP-redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper blikten in de CIP Podcast vooruit op de studiedag en bespraken een opvallende enquête over christenen en de hel. Beluister het fragment van minuut 2:05.

Arco groeide op in de Gereformeerde Gemeenten. Termen als ‘straf’, ‘vuur’ klinken hem dan ook bekend in de oren. “Soms hoorde ik de formulering dat je met een ingebeelde hemel de hel in kunt gaan. Dat vond ik nog het ergst, omdat het zoveel onzekerheid zaait. Er werd gezegd dat als God mij niet zou bekeren ik in de hel terecht zou komen. De vraag of ik wel of niet bekeerd ben, heeft mij vooral in mijn tienerjaren beziggehouden. In de loop der jaren ben ik tot het inzicht gekomen dat ik niet voortdurend bij mezelf te rade moet gaan om te ontdekken of ik wel of niet bekeerd ben. Sinds ik geloof dat mijn zonden vergeven zijn omdat Jezus aan het kruis gestorven is, is het dreigbeeld van de hel bij mij meer en meer op de achtergrond terechtgekomen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Hel
- Zes redenen waarom de hel niet echt kan zijn
- Waarom ik niet geloof dat ongelovigen voor eeuwig verloren gaan
- Ds. Carmen Melissant ging anders naar de hel kijken: "God zal alles en iedereen herstellen"
- Zes redenen waarom de hel echt is
- Waarom dominee Den Butter niet zwijgt over hemel én hel
Meer over Hel »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

C
"Een dreigbeeld van de hel?" volgens mij is het een liefdevolle waarschuwing van onze Heiland. "Let op en volg Mij!"

Laat u niets op de mouw spelden, een gewaarschuwd mens telt voor 2.
H
We moeten inderdaad niet altijd “bij onszelf te rade gaan”.

De zaligheid in onszelf zoeken is onbegonnen werk en iets anders dan bevinding. Bevinding is op grond van geloof. Onze zaligheid

is in niemand anders dan in Jezus Christus.Een wijs en evenwichtig stuk over de hel van deze promovendus. God is rechtvaardiger dan wij en laten wij moeten niet aan het Woord toe of af doen.
R
Dus bij verschillende interpretaties van de bijbel 'mag je daaruit in ieder geval afleiden dat het voor ons mensen niet belangrijk is om te weten hoe het precies zit.'

Dat is handig! Dus heel veel zaken waar mensen zich (in alle ernst) mee bezig zijn, zijn eigenlijk niet zo belangrijk als wij denken.

Persoonlijk lijkt me dat meer op wegkijken van een vraagstuk.
Toon meer reacties (17)