Carola was klaar om te sterven: "Maar tijdens een gebed gebeurde er van alles in mijn lichaam"

Levensverhaal5 februari 2020
Carola Veldhuizen

Carola Veldhuizen werd als kind ziek en belandde van de ene ziekte in de andere. Ze kwam in een rolstoel en slikte maar liefst 21 verschillende medicijnen. Ook werd haar verteld dat ze nooit ouder dan 25 jaar zou worden. "Maar tijdens een gebed gebeurde er van alles in mijn lichaam", vertelt ze over een bijzondere gebeurtenis die alles veranderde. Volgende maand viert Carola haar 33e verjaardag. Tegenover Groot Nieuws Radio vertelt ze haar indrukwekkende getuigenis.

Als ze 7 jaar oud is, krijgt Carola pijnklachten en vermoeidheidsverschijnselen. “Het leek heel erg op jeugdreuma en pfeiffer. Maar dat was het allebei niet. Toen werd het parvovirus genoemd, een verzamelnaam wanneer ze het eigenlijk niet meer weten. Dat was het begin van altijd moe zijn, altijd pijn hebben. Op mijn negende kreeg ik ook buikpijn. Omdat ik het niet zo goed had op de basisschool zei de vertrouwensarts, tevens mijn huisarts, dat ik buikpijn máákte. Je hebt het niet naar je zin op school, dus je zult wel buikpijn faken. Na een jaar waren mijn ouders er klaar mee en zijn we naar een andere arts gegaan. Die zei: als het echt zo erg is, moet je bloed laten prikken. Niet veel later lag ik op de operatietafel omdat ik een gescheurde blinde darm had.”

Achteraf blijkt dat het om een eierstokontsteking ging. Omdat de klachten genegeerd worden, steekt de ontsteking ook de blinde darm aan die vervolgens scheurt. “Rond die periode begon ook mijn menstruatie. Dat was heel erg onregelmatig. Logischerwijs hebben ze me toen meteen de pil gegeven. Maar die is ontworpen voor jongvolwassenen en niet voor 10-jarige meisjes. Daardoor is mijn hypofyse helemaal van slag geraakt. Er werden teveel hormonen of juist te weinig aangemaakt.”

"Ik hoorde de zusters op de gang zeggen: ‘Houd haar maar in de gaten, maar ze redt het toch niet’." 

Dat is echter nog maar het begin. Carola krijgt veel meer klachten, onder meer aan haar knieën. Op haar 15e wordt ze hieraan geopereerd. Ze vraagt om een beenverdoving, maar bij het inspuiten krijgt ze een hartstilstand. “Het gekke is, dat in die split second dat je nog leeft, je zintuigen het doen. Ik hoorde die man heel hard schreeuwen. Mijn vader stond erbij en die man stond te schreeuwen dat hij weg moest. Er werd met een lampje in mijn pupillen gekeken. Ik weet nog dat die man helderblauwe ogen had. Ik kan me de geur van de operatiekamer nog herinneren, het geschreeuw van mijn vader en het gepiep van het apparaat dat stil sloeg. Daarna was ik weg. De reanimatie duurde best wel lang, want dat wilde niet vanzelf. Gelukkig lukte dat wel. Toen hebben ze me direct onder narcose gebracht omdat ik dan stabiel was. Ze hebben me tien uur onder narcose gehouden en al die tijd wisten ze niet of ik er überhaupt iets aan overgehouden had. Ik was bijna zes minuten weggeweest.”

Carola knapt gelukkig weer op. In de jaren daarna blijven er echter gezondheidsklachten en die nemen ook steeds meer toe. Vervolgens komt de logische vraag of ze ooit boos op God geweest is door dit alles. “Toen ik 20 jaar was, kreeg ik een maagbloeding. De operatie aan mijn knie was mislukt en daardoor had ik heel veel pijnstillers. Dat is natuurlijk super slecht voor je maag en op een gegeven moment is mijn maag ermee gestopt. Ik kwam zwaar uitgedroogd en met hele hoge koorts in het ziekenhuis. Ik hoorde de zusters op de gang zeggen: ‘Houd haar maar in de gaten, maar ze redt het toch niet’. Dat was voor mij ook het moment waarop ik dacht: nu is het klaar. Ik was er toen zo klaar mee. Ik heb tegen God gezegd: ‘Of ik word beter, of ik ga vannacht dood’. Niets ertussenin. Geen gezeik en geëtter meer. Ik was er echt klaar mee. Maar dat was maar heel kort en krachtig. Mijn apparatuur sloeg op hol en toen kwam er een zuster naar me toe en zei tegen mij: ‘Rustig maar meisje, alles komt goed.’ Terwijl ze dat zei bukte ze voorover en viel er een kettinkje met een kruisje uit haar uniform. Ik dacht: dat is een snel antwoord, dan is het goed.”

Na de maagbloeding komt Carola er al snel achter dat het zeker niet beter gaat worden. “Mijn maag was gestopt met verteren. Als ik een broodje at, deed ik er een dag over om die te verteren. Daardoor miste ik alle vitaminen en mineralen. Ik had al heel gauw door dat dat heel essentieel is voor je lijf om überhaupt te blijven leven. Ik kwam op mijn 21e in de overgang en toen dacht ik: nu is mijn lichaam echt helemaal van de leg.”

"Voor mij was het sterven winst zoals Paulus zegt. Ik was achttien jaar ziek en op dat moment was ik er eigenlijk ook wel klaar mee."

Uiteindelijk kan Carola bijna niets meer. “Ik was eigenlijk heel erg verzwakt. Mijn lichaam had het echt opgegeven. Ik lag zo’n achttien uur per dag op bed en slikte 21 verschillende medicijnen waaronder morfine en prednison. Ik had negen verschillende ziektes en zat in een rolstoel. Ik had ontzettend veel pijn. De zenuwen in mijn voeten stierven af waardoor ik geen sokken en schoenen meer aankon. Ik had overal in mijn lijf ontstekingen.”

Medisch gezien was Carola ook uitbehandeld. Artsen zeiden niets meer voor te kunnen doen. Ze vertelt desgevraagd dat ze al bezig was met het voorbereiden op de dood en haar begrafenis. “Voor mij was het sterven winst, zoals Paulus zegt. Ik was achttien jaar ziek op dat moment en was er eigenlijk ook wel klaar mee.” Toch bleef ze hopen op een wonder. “Ik ben op een gegeven moment bij een Belgische arts geweest. En toen we België binnenreden, verscheen er een enorme regenboog boven het plaatsje waar we heen moesten. Toen dacht ik echt: ik heb de juiste arts gevonden. Maar mijn lichaam was toen al zover verzwakt dat hij zei: je bent eigenlijk al te laat. Ook hij kon op een gegeven moment niets meer doen.”

Carola volgt op dat moment een opleiding als doventolk en werkt soms ook als doventolk. In 2013 is ze ontzettend ziek maar wordt ze toch gevraagd om te tolken op een vrouwendag in Renswoude. “Alle artsen zeiden dat ik het niet moest doen. Ze zeiden: ‘Als je dit doet, vraag je zoveel energie van je leven. Je valt dan in slaap en wordt waarschijnlijk nooit meer wakker’.” Het andere scenario was niet gaan. Ze zou volgens de artsen haar 25e verjaardag, van ruim een maand later, dan ook niet meer redden. “Het was een paar dagen doormodderen of zes weken. Ik had zoveel morfine dat ik dacht: geen gekke dingen zeggen. Ik zat ook helemaal aan elkaar getapet.”

"Ik heb echt staan stampen. Ik voelde geen pijn meer. En ik ben gaan huppelen want dat had ik nog nooit gedaan."

Op die bewuste vrouwendag gebeurt er echter een wonder. “Het was een vrouwendag dus mannen waren zeer in de minderheid. Mijn vader was er voor het licht en het geluid. Er was ook een aantal partners van organisatoren. Op een gegeven moment kwam er een man binnenlopen. Hij had thuis gezegd: ‘Ik moet naar Renswoude om voor iemand te bidden. Ik weet niet wie, wat of waarom, maar ik ga erheen.’ Hij komt binnen, ziet mij zitten en vroeg: ‘Mag ik voor je bidden?’ Ik zei: ‘Mag het ook straks, want ik ben aan het werk.’ Ik dacht er toen ook niet zoveel bij. Ik kom uit een kerkelijke traditie waar dat niet zo vanzelfsprekend was. Ik had dus ook nog niet zoveel nagedacht over gebedsgenezing. Ik ben wel een keer naar een dienst geweest, maar dat voelde echt niet goed.”

Toch deed ze het dit keer wel. “In die achttien jaar dat ik ziek was, werd er al heel veel voorbede gedaan. Ik dacht: hij gaat waarschijnlijk ook weer bidden voor rust in de laatste dagen. Dat had mijn predikant vlak daarvoor bij mij thuis ook nog gedaan. Maar deze man zei: ‘Ik wil voor genezing bidden.’ Ik reageerde door te zeggen: ‘Baat het niet dan schaadt het niet’. Ik had er ook helemaal geen beeld bij.”

De man begon volgens Carola intensief te bidden. “Hij zei ook heel veel dingen die we helemaal niet besproken hadden. Toen dacht ik wel: hier is iets aan de hand. Hij heeft al van God doorgekregen wat er aan de hand is. Hij bad voor de reiniging van het bloed en het op orde brengen van de vitaminen en mineralen in het bloed, wat bij mij natuurlijk zwaar onder nul was. Hij bad ook voor mijn knieën. Dat voelde heel vreemd, er gebeurde van alles in mijn knie. Het voelde alsof mijn knieschijf naar beneden geduwd werd. Ik wist niet zo goed wat er gebeurde en wilde het logisch verklaren. Ik dacht: hij heeft waarschijnlijk zijn hand op mijn knie. Maar toen keek ik en had hij zijn hand daar helemaal niet liggen.”

Als de man 'amen' heeft gezegd, vraagt hij of Carola wil opstaan uit haar rolstoel. “Ik stond op en dacht: huh? Ik heb helemaal geen pijn in mijn voeten. De zenuwen in mijn voeten waren afgestorven dus normaal gesproken voelde het alsof ik op naalden stond als ik zou staan. Ik ging stampen. Ik voelde geen pijn meer. Ik ging ook huppelen, want dat had ik ook nog nooit gedaan. Ik huppelde voorbij de trap en mijn vader kwam van boven naar beneden toe omdat hij geroepen was. Hij zag mij ineens voorbij huppelen en ging op de trap zitten huilen. Ik ben naar boven gerend. ‘Maar jij kunt toch helemaal geen traplopen?’ kon hij nog uitbrengen.” Nog diezelfde avond geeft Carola haar getuigenis.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Dit is onze God
Video

Luister naar het nieuwe 'Dit is onze God' van Stichting Opwekking

'Dit is onze God. Dit is wie Hij is: Hij houdt van ons. Dit is onze God. Dit is wat Hij doet: Hij redt ons. Hij droeg het kruis, versloeg het graf. Laat de schepping vol ontzag zingen voor Hem, Koning Jezus.' Deze zijn woorden zijn afkomstig uit het

Bisschop
Nieuws

Neergestoken bisschop vergeeft dader: "Moge de Heer Jezus je zegenen en de weg wijzen"

Bisschop Mar Mari Emmanuel heeft gereageerd op de terroristische aanslag waar hij slachtoffer van werd. Tijdens zijn preek in de Christ The Good Shepherd Church in Sydney werd hij maandagavond neergestoken door een 16-jarige moslim. Dezelfde avond on

Kevin R. Johnson
Nieuws

Amerikaanse kerk kiest ondanks aanklacht voor 'genderdiscriminatie' opnieuw mannelijke pastor

Een baptistenkerk in New York, die eerder dit jaar werd aangeklaagd wegens ‘genderdiscriminatie’, kiest opnieuw voor een mannelijke pastor. Dat meldt The Christian Post. De kerk in kwestie, de Abyssinian Baptist Church, heeft pastor Kevin R. Johnson

Greg Laurie
Nieuws

Amerikaanse predikant stelt dat Iraanse aanval op Israël ‘vervulling was van Bijbelse profetie’

De Amerikaanse predikant en evangelist Greg Laurie zegt dat hij gelooft dat de Iraanse aanval op Israël vorige week een vervulling was van een Bijbelse profetie. Dat meldt CBN News. In de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 april gingen in heel Israël

Ds. W.A. Zondag
Video

Volgens ds. Zondag beschouwen sommige christenen de rustdag als een soort concentratiekamp

De rustdag als een soort concentratiekamp, omgeven door prikkeldraad. Volgens ds. W.A. Zondag, verbonden aan de Gereformeerde Gemeente in Dordrecht, is dat hoe sommige christenen de zondag beschouwen. De predikant merkte dit op in een preek die hij e

gamen
Video

Video: Dennis raakte verslaafd aan gamen toen zijn droom in duigen viel

Op de basisschool viel de droom van Dennis (23) in duigen. Vanwege een handicap kon hij geen vrachtwagenchauffeur worden, dus had Dennis geen zin in school. Hij ging liever gamen en gooide minimaal 16.000 euro weg. In een videoserie over verslavingen

Zie ik kom spoedig
Video

Openbaring 15: Zeven gouden schalen gevuld met de toorn van God

Het is tijd voor de laatste ronde. Johannes ziet zeven engelen tevoorschijn komen met zeven gouden schalen in hun hand. Deze zijn gevuld met de toorn van God. Het wordt heel heftig! Maak in onderstaande video tijd voor aflevering 29 van een 40-delige

Jeremia 29:11-12
Verdieping

Een hoopvol bericht van God terwijl je midden in de ellende zit

‘Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven. Jullie zullen mij aanroepen en tot mij bidden, en ik zal naar jullie luisterenʼ - Jeremia 29:11-12. Je zul

Meerartikelen

Soedan
Nieuws

Soedan: Christelijke moeder verliest twee baby's in vluchtelingenkamp en wordt mishandeld

Ze verloor twee baby's en heeft te kampen met zwaar lichamelijk en geestelijk lijden doordat ze wordt mishandeld vanwege haar christelijke geloof. De 41-jarige Fatima Adam, moeder van vier kinderen, is een van de naar schatting 8 miljoen mensen in So

Pinksterfestival Onstwedde
Nieuws

Pinksterfestival in Onstwedde verwelkomt InSalvation, Matthijn Buwalda en Elly Zuiderveld

In het Pinksterweekend van 2024 wordt in Onstwedde, bij Stadskanaal, het Amazing Grace Festival gehouden. Dit kleinschalige festival trekt met name gezinnen aan die houden van het gemoedelijke karakter van het festival. Dit jaar treden bij Amazing Gr

TU
Nieuws

Theologische Universiteit Utrecht en Evangelische Theologische Faculteit, Leuven maken samen dubbele graad deeltijdstudenten mogelijk

De Theologische Universiteit Utrecht (TUU) en de Evangelische Theologische Faculteit, Leuven (ETF Leuven), hebben een onderwijsprogramma ontwikkeld waarbij deeltijdstudenten op een flexibele manier een dubbele graad kunnen halen: de graad van Master

woestijn
Boekfragment

Iedere christen kan een geestelijke woestijnervaring gebruiken

Heb jij weleens een woestijnervaring gehad? Denk dan niet aan een reis door de Sahara of naar het Midden-Oosten. Het gaat om een woestijn in geestelijke zin. Met woestijnervaring wordt bedoeld dat je het gevoel hebt dat alles je uit handen geslagen i

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien