brand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

31 januari 2020 door Patrick Simons

Wat de gelijkenis van de farizeeër en de tollenaar ons te zeggen heeft: "Fouten van anderen geven ons een lekker gevoel"

Martin Brand sprak in zijn eigen podcast deze week over ‘zelfpromotie en zelfonderzoek’. Dat deed hij aan de had van de gelijkenis over de farizeeër en de tollenaar. Brand geeft een aantal mooie en bijzondere lessen. "Fouten van anderen geven ons een lekker gevoel."

Wanneer het over farizeeën gaat, hebben we het volgens Brand al snel over mensen met een vluchtig oordeel. “Daar zijn wij op onze beurt dan ook weer snel mee klaar. Farizeeën worden vaak als de boosdoeners weggezet, mensen die anderen veroordelen en wettisch zijn. Anderen die hun lat niet halen, schrijven ze af. Dat is zeker een belangrijk thema. Wij zijn allemaal vaak veel te snel met ons oordeel, zonder dat we iemand daadwerkelijk kennen. Deze gelijkenis gaat denk ik veel meer over ons en het feit dat we onszelf niet zo goed kennen als we denken. Wanneer we de les van Jezus in dit verhaal leren verstaan en durven toepassen, kunnen relaties die muurvast zitten weer lucht krijgen. Mensen die je nu ontloopt, en zij jou waarschijnlijk nog meer, kunnen misschien weer dichtbij komen. En het allerbelangrijkste: we kunnen meer op Jezus lijken en daar gaat het uiteindelijk om.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
Dank voor deze mooie en kwetsbare uitleg bij de farizeeër en de tollenaar, door Martin Brand
Een goed stuk om het ter harte te nemen! Voor de lezers misschien prettig om de vindplaats van de gelijkenis te duiden: Lucas 18:9t/m14

Dit gezien de tekst iets verder: Lucas 18:17 die het geheel van Patrick omvat.

Het is aan te bevelen altijd te letten om welk koninkrijk het gaat! Nog verder in Lucas 18:18,27 lezen we een gesprek van de Here Jezus met een zeer vermogend en hooggeplaatste jonge man. Daar gaat het over een nauwgezet volger van de joodse wet, en de substantiële bagage, bij het binnengaan van eeuwig leven in de hemelen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.